Tingkat Jenayah Ganas Menurun Kepada Aras Pra-Pandemik: Laporan FBI

ST. LOUIS — Jenayah jenayah ganas di seluruh Amerika Syarikat menurun tahun lalu — menurun ke tahap yang hampir sama sebelum wabak COVID-19 — tetapi jenayah harta benda meningkat dengan ketara, mengikut data dalam laporan tahunan jenayah FBI yang dikeluarkan Isnin.

Laporan itu datang dengan tanda asterisk: Beberapa agensi penguatkuasaan undang-undang gagal memberikan data. Tetapi perubahan kaedah pengumpulan data dalam mengumpul angka tahun 2022 membantu, dan FBI menyatakan data baharu mewakili 83.3% daripada semua agensi yang menutup 93.5% penduduk. Berbanding tahun lalu, angka hanya dari 62.7% agensi, menutup 64.8% rakyat Amerika.

Jenayah ganas menurun 1.7%, dan itu termasuk penurunan 6.1% dalam pembunuhan dan pembunuhan tanpa kelalaian. Rogol menurun 5.4% dan serangan ganas menurun 1.1%, tetapi rompakan meningkat 1.3%. Jenayah ganas juga menurun sedikit pada 2021, perubahan besar dari 2020, apabila kadar pembunuhan di Amerika Syarikat meningkat 29% semasa wabak yang mencipta gangguan sosial besar dan mengganggu sistem sokongan.

Kadar jenayah ganas 380.7 per 100,000 orang adalah sedikit lebih baik berbanding 2019 — tahun sebelum wabak melanda Amerika Syarikat, apabila kadar adalah 380.8 per 100,000 orang.

Richard Rosenfeld, profesor kehakiman jenayah emeritus di University of Missouri-St. Louis, berkata penurunan keganasan boleh dikaitkan terutamanya dengan fakta bahawa “tekanan dan ketegangan” berkaitan dengan wabak telah reda.

“Secara besar-besaran apa yang kita lihat hanyalah kembali ke sesuatu yang menghampiri normal selepas perubahan besar berkaitan dengan wabak,” kata Rosenfeld.

Walaupun keganasan mereda, jenayah harta benda meningkat 7.1%, dengan pencurian kenderaan bermotor menunjukkan peningkatan terbesar pada 10.9%. FBI berkata penculikan kenderaan meningkat 8.1% dari 2021, dan majoriti penculikan kenderaan melibatkan penyerang dengan senjata. Seseorang cedera dalam lebih daripada suku penculikan kenderaan.

Rachael Eisenberg, pengarah pengurusan hak dan keadilan untuk Pusat Kemajuan Amerika di Washington, D.C., berkata walaupun laporan FBI melihat data 2022, statistik terkini menunjukkan penurunan jenayah ganas akan berterusan tahun ini.

Secara nyata, penemuan FBI selari dengan laporan yang dikeluarkan Julai oleh pemikir bebas tidak berpihak Majlis Jenayah Council on Criminal Justice. Laporan itu menggunakan data dari 37 bandar yang disurvei mendapati pembunuhan menurun 9.4% dalam separuh pertama 2023 berbanding separuh pertama 2022, tetapi pencurian kenderaan meningkat menakjubkan 33.5%.

Laporan FBI tahun lalu tiba dengan kaveat besar kerana hampir dua pertiga semua agensi penguatkuasaan undang-undang gagal menyertai, termasuk bandar-bandar besar seperti New York, Los Angeles dan Miami. Itu mengikuti penyusunan semula besar sistem pelaporan.

Untuk laporan tahun ini, FBI menggunakan data dikumpul secara sukarela dari agensi menggunakan Sistem Pelaporan Berdasarkan Kejadian baharu, tetapi juga termasuk data dari agensi masih menggunakan sistem lama, dikenali sebagai Sistem Pelaporan Ringkas. Itu dihitung sebahagiannya, untuk peningkatan besar agensi yang menyertai.

Penyusunan semula akan akhirnya membuat data jenayah lebih moden dan terperinci, pegawai persekutuan berkata, tetapi peralihan boleh menjadi rumit untuk jabatan polis. Walaupun peningkatan penyertaan 2022 sebahagiannya disebabkan oleh penyertaan data Sistem Pelaporan Ringkas, FBI mencatat bahawa 1,499 agensi tambahan menyampaikan data melalui NIBRS.

Laporan tahun ini menunjukkan bahawa walaupun bilangan mangsa jenayah senjata api dewasa menurun 6.6%, anggaran bilangan mangsa remaja meningkat 11.8%. Penyokong keselamatan senjata mengutuk penglonggaran undang-undang senjata, terutamanya di negeri-negeri konservatif di seluruh Amerika Syarikat.

Serangan ke atas pegawai penguatkuasa undang-undang meningkat 1.8% berbanding 2021. Dianggarkan 31,400 daripada 102,100 serangan mengakibatkan kecederaan pada 2022, meningkat 1.7% dari tahun sebelumnya.

Jenayah ganas keseluruhannya masih jauh lebih rendah berbanding puncak sejarah pada 1990-an.

Walaupun impak langsung telah reda, Rosenfeld berkata wabak masih boleh menyebabkan lebih jenayah secara tidak langsung. Wabak mendorong banyak syarikat membenarkan pekerja bekerja dari rumah sebahagian atau sepenuhnya masa. Jalan-jalan bandar yang sepi membuat jenayah lebih mungkin.

“Semakin ramai orang di jalan, semakin sukar bagi seseorang untuk melakukan jenayah kerana terlalu banyak mata di jalan,” kata Rosenfeld.