Tindakan keras LGBTQ di Ghana mendapat kemarahan PBB, kumpulan hak antarabangsa

(SeaPRwire) –   Satu rang undang-undang yang mengkriminalisasikan masyarakat LGBTQ+ di Ghana dan penyokong mereka mendapat kecaman antarabangsa pada Khamis selepas ia diluluskan oleh parlimen, dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memanggilnya “sangat menghairankan” dan menggesa agar ia tidak menjadi undang-undang.

Dalam kenyataan, Ravina Shamdasani, jurucakap Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia, berkata rang undang-undang itu memperluaskan skop sanksi jenayah terhadap orang-orang lesbian, gay, biseksual, transgender dan queer (LGBTQ+) hanya kerana mereka adalah siapa mereka, dan mengancam penalti jenayah terhadap mereka yang dilihat sebagai sekutu mereka.

“Tindakan seksual sesama jenis yang bersetuju tidak sepatutnya dikriminalisasikan… Jika rang undang-undang itu menjadi undang-undang, ia akan menjadi merosakkan, dan akan memberi kesan negatif kepada masyarakat secara keseluruhan,” katanya.

Rang undang-undang itu, yang diputuskan melalui parlimen negara pada Rabu, diperkenalkan sejak tiga tahun lalu. Ia mengkriminalisasikan hubungan, aktiviti seksual dan pameran kasih sayang awam antara masyarakat LGBTQ+.

Ia juga menargetkan penyokong mereka dan promosi serta pembiayaan aktiviti berkaitan LGBTQ+. Mereka yang disabitkan boleh dihukum sehingga sepuluh tahun penjara.

Rang undang-undang itu telah dihantar ke meja presiden untuk ditandatangani menjadi undang-undang.

Ghana secara umumnya dianggap lebih menghormati hak asasi manusia berbanding kebanyakan negara Afrika, tetapi sejak perundangan itu diluluskan melalui parlimen, kecaman antarabangsa semakin meningkat.

Amerika Syarikat menyatakan ia sangat terganggu dengan rang undang-undang itu, dengan mengatakan ia mengancam kebebasan bersuara rakyat Ghana dan menggesa agar kesahihannya ditinjau semula, kata jurucakap Kementerian Luar Negeri, Matthew Miller pada Rabu.

Dalam temubual radio, peguam negara dan menteri kehakiman, Godfred Yeboah Dame, berkata beliau tidak akan menasihati presiden untuk menandatangani rang undang-undang yang tidak mematuhi perlembagaan.

Audrey Gadzekpo, pengerusi Pusat untuk Pembangunan Demokratik, sebuah kumpulan hak asasi, berkata ia akan terus mengadvokasi untuk membatalkan rang undang-undang itu, termasuk dengan pergi ke mahkamah.

Masyarakat LGBTQ+ di Ghana berkata mereka bimbang keselamatan mereka yang terlibat seperti penyedia kesihatan, serta terhadap diri mereka sendiri.

“Pengesahan rang undang-undang ini menunjukkan kepada saya dan semua rakyat Ghana bahawa para politikus kita tidak menghormati demokrasi kita. Mereka tidak menghormati perlembagaan kita, mahupun berbagai perjanjian hak asasi antarabangsa yang telah ditandatangani Ghana selama ini,” kata seorang individu queer yang tidak mahu dikenali kerana takut membalas, kepada .

“Saya tidak tahu lagi berapa lama saya boleh terus tinggal di negara yang telah mengkriminalisasikan saya,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.