Tindakan Kejam Mencari Tindak Balas Ekstrem. Jangan Berikan Apa Yang Hamas Mahu

ISRAEL-PALESTINIAN-GAZA-CONFLICT

Presiden Biden telah menanggapi serangan kejam Hamas terhadap orang awam Israel dengan kemarahan yang dapat difahami. Dengan penuh perasaan, beliau menamakannya sebagai “kejahatan yang murni, tidak berbelas kasihan”, yang memang benar. Beliau bercakap kurang kuat tentang tindak balas kerajaan Israel, hanya menyatakan bahawa kita “mengekalkan undang-undang perang.” Kecuali kerajaan Israel mematuhi nasihat itu, ia akan memburukkan keadaan yang sudah buruk, yang mungkin sekali adalah apa yang diharapkan Hamas untuk memprovokasikan dalam usaha putus asa untuk menghidupkan semula isu Palestin.

Pembunuhan rawak Hamas terhadap orang awam Israel, penculikan mangsa yang terselamat sebagai tebusan, serangan roket secara membabi buta terhadap bandar-bandar Israel semuanya adalah jenayah perang – pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa, yang dirancang untuk melindungi awam sebanyak mungkin daripada bahaya perang. Menggunakan kerangka undang-undang itu penting kerana ia juga mengikat tentera Israel, yang merupakan cara terbaik untuk memastikan bahawa korban awam di Gaza akibat serangan udara dan penjajahan darat Israel tidak cepat melebihi kematian di tangan Hamas.

Sudah tentera Israel tidak mematuhi undang-undang itu. Menjelang 9 Oktober, ia sudah merobohkan empat bangunan apartmen besar. Pada masa lalu ia menyatakan kehadiran Hamas di suatu kompleks, tetapi itu tidak menjustifikasikan kos tidak seimbang mengusir ratusan penduduk Palestin. Ia telah memperburuk pengkekangannya selama 16 tahun terhadap Gaza dengan kini mengenakan pengepungan, menghalang makanan, air dan elektrik, walaupun kewajipan undang-undang untuk membenarkan bantuan kemanusiaan kepada awam yang memerlukan. Ia telah mengebom pasar, membunuh puluhan, dan dua hospital. Ini semua mengancam menjadi lebih buruk selepas penjajahan darat yang dijangka bermula.

Walaupun kurang kerap daripada masa lalu, tentera Israel kadang-kadang memberi amaran terlebih dahulu mengenai serangan, seperti yang diperlukan apabila munasabah, tetapi itu tidak menjustifikasikan dilaporkan melanda seluruh kawasan perumahan. Awam masih dilindungi daripada serangan sama ada mereka boleh, atau memilih, mematuhi amaran sedemikian. Dan sukar untuk melihat bagaimana penghancuran kawasan perumahan adalah tindak balas yang seimbang dan bukannya tidak seimbang, usaha terfokus untuk menyerang pejuang Hamas berbanding hukuman kolektif terhadap awam yang telah dipaksa tinggal di bawah Hamas.

Pentadbiran Biden hanya bercakap ringkas tentang undang-undang kemanusiaan antarabangsa, tetapi Mahkamah Jenayah Antarabangsa tidak akan lebih berdiam diri. Karim Khan, peguam ketua, telah terlalu lambat mengejar siasatan terbuka pejabatnya mengenai jenayah perang di wilayah Palestin, tetapi perang baru ini harus memberikan dorongan. Donald Trump mengenakan sanksi terhadap penggantinya kerana mengejar siasatan ini – serangan luar biasa terhadap institusi keadilan. Biden melakukan perkara yang betul dengan mengangkat sanksi itu. Beliau juga mengakui kesesuaian tuduhan ICC terhadap Valdimir Putin atas dakwaan jenayah perang di Ukraine (kerana Ukraine menganugerahkan bidang kuasa walaupun Rusia tidak menyertai mahkamah itu), yang seharusnya bermakna kerajaan AS tidak akan lagi menentang tuduhan pegawai Israel atas jenayah perang yang dilakukan di wilayah Palestin (yang juga menganugerahkan bidang kuasa).

Ketidakmahuan untuk memegang kerajaan Israel kepada piawaian hak asasi manusia yang paling asas juga meniti pendekatan Biden baru-baru ini terhadap konflik itu. Setiap kumpulan hak asasi manusia yang serius memeriksa isu itu telah menyimpulkan bahawa kerajaan Israel mengenakan apartheid ke atas berjuta-juta orang Palestin di wilayah diduduki. Tetapi Pentadbiran Biden masih berpura-pura melihat penindasan ini hanya sementara, untuk diselesaikan oleh proses keamanan yang sudah mati – yang penyokong utama yang tinggal ialah kerajaan Barat yang cuba mengelak menangani isu itu dan Pihak Berkuasa Palestin, status mana bergantung kepada sokongan lidah kepada “penyelesaian dua negara” yang sudah lama berubah menjadi “realiti satu negara.”

Keadaan buruk itu boleh dilihat dalam perundingan untuk normalisasi hubungan antara kerajaan Israel dan Arab Saudi. Satu-satunya pihak kepada perundingan itu yang kelihatan secara awam menangani kebimbangan Palestin ialah Mohammed bin Salman, putera mahkota Arab Saudi, yang dikatakan tidak menghormati isu Palestin tetapi terpaksa sekurang-kurangnya menangani secara nominal kerana pendapat awam Arab Saudi. Beliau dilaporkan mencadangkan suntikan wang Saudi kepada Pihak Berkuasa Palestin yang korup dan pemindahan tanah sederhana dari kerajaan Israel yang tidak akan mengubah realiti apartheid.

Pentadbiran Biden bimbang dengan usaha Perdana Menteri Netanyahu untuk menggugat kebebasan kehakiman Israel. Gelombang bantahan Israel terhadap serangan ini terhadap tiang demokrasi adalah mengkagumkan, tetapi ia telah dikawal dengan teliti untuk mengelakkan isu Palestin, yang jelas Netanyahu berharap untuk teruskan mengabaikannya.