Tindak balas Biden terhadap China mengelak sanksi minyak Iran dikecam: ‘lemah’

(SeaPRwire) –   Sudah jelas: fungsi utama sanksi minyak Iran adalah untuk tidak dapat mendanai pasukan boneka, seperti kumpulan yang membunuh tentera AS di Jordan, atau Hamas dan Hezbollah yang menyerang Israel.

“Tanpa ekspor minyak Iran, ia tidak dapat mengoperasikan belanjawanya banyak kurang berjaya mendanai dan mempersenjatai bonekanya,” kata bekas Duta Mark Wallace, yang memimpin kumpulan United Against Nuclear Iran.

“Tanpa boneka, adalah tempat yang jauh lebih stabil.”

Semuanya dari perang Gaza ke serangan hampir 170 terhadap sasaran AS di rantau ini menunjukkan ia tidak stabil sama sekali. Boneka kelihatan dibiayai dengan baik dan di hadapan sanksi AS, pendapatan minyak Iran sedang berkembang pesat.

“Benar-benar, kami telah melihat renaisans dalam industri minyak Iran sejak Biden memasuki pejabat. Kami telah melihat nombor mereka naik dengan dramatik. Mereka menghasilkan jumlah minyak terbanyak sejak Revolusi Iran,” kata analis pasaran tenaga Phil Flynn.

Pada tahun Trump, AS terlibat dalam apa yang pentadbiran panggil kempen tekanan maksimum dan mengakhiri pengecualian sanksi dengan tujuan menghentikan ekspor Iran sepenuhnya.

“Kita akan ke sifar,” kata Trump pada 2019. “Berapa lama kita kekal di sana, di sifar, bergantung sepenuhnya kepada pemimpin senior Republik Islam Iran.”

Kini, antara 300-560 kapal tangki, dijuluki “armada hantu” atau “armada gelap,” berlayar di laut mengaburi lokasi mereka dan menghantar minyak Iran yang disanksi.

Di pantai timur China utara Shanghai dan selatan Beijing lebih kurang 150 kilang separa bebas kecil yang dikenali sebagai “kilang teh” beroperasi.

Ahli analisis industri dan pemerhati Iran mengatakan kilang teh menukar minyak mentah Iran kepada bahan kimia boleh guna.

Ahli analisis yang sama mengatakan pentadbiran Biden, berminat menarik Iran kembali ke perjanjian nuklear JCPOA, tidak melakukan apa-apa untuk mengganggu pasaran hitam ini yang telah memperoleh Iran sehingga $80 bilion.

“Realitinya adalah strategi yang lemah dalam sanksi minyak dan menguatkuasakan sanksi itu, kedua-duanya terhadap pengangkutan dan penghantaran minyak itu dan pengguna akhirnya,” kata Wallace.

Ahli analisis dengan Yayasan Pertahanan Demokrasi mengatakan kegagalan mengganggu pendapatan yang membiayai boneka, bermakna pentadbiran perlu menanggung tanggungjawab untuk tentera AS yang terbunuh di Jordan.

“Dengan kematian tiga tentera AS, ia adalah akibat langsung dasar penenangan terhadap Iran,” kata Richard Goldberg.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.