Timbalan Ketua Polis Negara Thailand menyerah diri atas tuduhan pengubahan wang

(SeaPRwire) –   BANGKOK (AP) – Seorang timbalan ketua pasukan polis kebangsaan Thailand menyerah diri untuk ditangkap atas tuduhan pencucian wang.

Jeneral Polis Surachate Hakparn baru-baru ini telah digantung tugasnya disebabkan terlibat dalam pertengkaran di kalangan kepimpinan tertinggi jabatan itu.

Media Thailand melaporkan bahawa Mahkamah Jenayah Bangkok telah meluluskan waran tangkapan untuk Surachate atas tuduhan pencucian wang awal pagi semalam. Penyiar awam Thai PBS dan Thai Rath, akhbar bersurat terbesar negara itu, melaporkan bahawa mahkamah mengeluarkan waran itu kerana Surachate gagal hadir untuk soal siasat selepas tiga panggilan telah dikeluarkan kepadanya.

Surachate pergi ke balai polis Taopoon, Bangkok petang semalam untuk mendengar tuduhan terhadapnya, dan selepas beberapa jam keluar untuk memberitahu pemberita bahawa beliau telah datang untuk mematuhi waran dan akan membiarkan proses undang-undang mengambil kursusnya.

“Saya tidak risau,” katanya ketika beliau berdesakan melalui kumpulan wartawan sebelum memasuki kereta menunggu. Beliau berkata beliau telah dibebaskan dengan jaminan tetapi tidak menyatakan jumlahnya.

Penangkapan itu berlaku kurang daripada dua minggu selepas Surachate digantung tugas pada masa yang sama dengan ketua polis kebangsaan Torsak Sukvimol. Penggantungan mereka berikutan pertengkaran awam mengenai dakwaan bahawa Surachate terlibat dalam operasi perjudian dalam talian haram. Dakwaan terhadap Surachate dan dakwaan balasnya kelihatan menjadi tanda-tanda konflik yang serius di kalangan kepimpinan tertinggi jabatan polis.

Kediaman Surachate di Bangkok diserbu pada bulan September tahun lepas dalam operasi polis berkata berkaitan dengan rangkaian perjudian dalam talian haram. Lapan pegawai polis yang merupakan bawahan Surachate telah ditangkap pada hari serbuan itu berhubung kes itu.

Ketika itu, jawatan ketua polis kebangsaan sedang diisi dan Surachate merupakan salah seorang yang berkemungkinan. Torsak dilantik ke jawatan itu hanya beberapa hari kemudian.

Polis kebangsaan Thailand mempunyai tradisi politik dalaman yang ganas, serta reputasi jangka panjang untuk rasuah di semua peringkat.

Polis kelihatan meningkatkan siasatan terhadap dakwaan penyalahgunaan kuasa, rasuah dan pencucian wang terhadap Surachate bulan lepas, dan secara terbuka menuduhnya terlibat dengan pengendali perjudian dalam talian.

Surachate menanggap dengan melancarkan kempen akhbar, dibantu peguam, di mana mereka mengekalkan ketidakbersalahannya, mendakwa main belakang untuk mencemarkannya dan menuduh pegawai polis senior lain menerima wang dari rangkaian perjudian dalam talian.

Apabila pertengkaran itu memanas, Perdana Menteri Thailand, yang pejabatnya menyelia jabatan polis kebangsaan, menandatangani perintah untuk menggantung Surachate dan Torsak dan menubuhkan jawatankuasa khas untuk menyiasat pelbagai dakwaan itu.

Surachate merupakan bintang muda selepas dilantik pada tahun 2018 ke Jabatan Imigresen Polis, dan dikenali kerana penampilan media kerapnya, tetapi beliau tiba-tiba dipindahkan dari jawatannya dan hilang dari pandangan awam pada tahun 2019.

Beliau kembali ke agensi polis kebangsaan pada tahun 2021 apabila Perdana Menteri Prayuth Chan-ocha melantiknya sebagai penasihat kepada ketua polis, dan kemudian mula menaiki pangkat semula.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.