Tiga kanak-kanak antara tujuh maut dalam serangan drone Rusia ke atas stesen minyak di Ukraine

(SeaPRwire) –   Tujuh orang, termasuk tiga kanak-kanak, terbunuh dalam serangan drone di stesen petrol di bandar Kharkiv, Ukraine pada Sabtu, pihak berkuasa serantau berkata.

Mangsa termasuk dua kanak-kanak berusia tujuh dan empat tahun, serta seorang kanak-kanak berusia enam bulan, Gabenor Kharkiv Region Oleg Synegubov berkata melalui aplikasi mesej Telegram.

Sebuah drone jenis “Shahed” buatan Iran menyerang infrastruktur awam di daerah Nemyshlyan bandar itu, menyebabkan kebakaran besar yang membakar 15 buah rumah persendirian. Kharkiv ialah bandar terbesar kedua di Ukraine dan terletak di bahagian timur laut negara itu.

“Sayangnya, jumlah mangsa serangan penjajah ke atas Kharkiv meningkat kepada tujuh,” tulis Synegubov. “Penjajah menyerang Kharkiv dengan drone kamikaze ‘Shahed’.”

Synegubov berkata bahawa mayat lima orang, termasuk tiga kanak-kanak, dijumpai di sebuah rumah persendirian. Orang dewasa ialah ibu bapa kanak-kanak, kata Syniehubov.

Dua lagi mangsa – sepasang suami isteri berusia 66 dan 65 tahun mati di satu lagi kemudahan, mengikut laporan. “Lebih daripada lima puluh orang telah diselamatkan!” beliau menulis.

Rumah-rumah itu terbakar selepas tiga drone menyerang stesen petrol di daerah Nemyshlianskyi, mengikut pejabat pendakwa raya tempatan di Kharkiv.

Video daripada lokasi menunjukkan api besar merebak melalui bangunan.

Pendakwa raya wilayah Kharkiv Oleksandr Filachkov berkata tiga drone menyerang daerah Nemyshlyanskyi di Kharkiv.

“Akibatnya, satu bangunan untuk infrastruktur kritikal telah musnah. Terdapat jumlah bahan api yang banyak, yang mengapa kesan kebakaran begitu teruk,” kata Filachkov dalam video yang dimuatnaik di talian.

Tentera udara Ukraine berkata sistem pertahanan udara telah memusnahkan 23 daripada 31 drone yang dilancarkan oleh Rusia semalam. Drone-drone itu terutamanya menyerang wilayah timur laut Kharkiv dan wilayah selatan Odesa, kenyataan itu berkata, mengikut Associated Press.

Bomba api dan penyelamat bekerja sepanjang malam untuk menangani akibat serangan itu, memadamkan kebakaran dan membersihkan puing-puing, pihak berkuasa berkata.

Rusia sebelum ini berkata ia tidak sengaja menyerang tapak awam.

Serangan itu berlaku ketika konflik berterusan di Ukraine menghampiri ulang tahun keduanya.

Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.