Tiga Garis Pertempuran Utama dalam Perbicaraan Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried

Pada 4 Oktober, perbicaraan jenayah yang dinantikan lama pengasas FTX Sam Bankman-Fried akhirnya bermula dengan serius selepas dua belas juri bersumpah di sebuah mahkamah Manhattan. Sementara pendakwa menggambarkan Bankman-Fried sebagai seorang pembohong siri dalam hujah pembukaan mereka, pasukan pembelaannya melukisnya sebagai pengasas permulaan yang bermaksud baik tetapi cacat.

FTX adalah pertukaran kripto yang membolehkan penggunanya membeli, menjual dan memegang mata wang kripto, dan menggunakan mekanisme kewangan untuk bertaruh pada pergerakan harga token tersebut. Pendakwa mendakwa bahawa bukannya menyimpan dana pelanggan terpisah, eksekutif FTX meminjam deposit tersebut kepada Alameda Research, dana lindung nilai Bankman-Fried, atas arahan beliau.

“Lelaki ini mencuri berbilion-bilion daripada beribu-ribu orang,” ulangnya beberapa kali, menunjuk jarinya ke arah Bankman-Fried. Cohen, sebaliknya, menggambarkan pengasas FTX itu sebagai “kutu buku matematik yang tidak minum atau berpesta.” Dalam cerita Cohen, Bankman-Fried adalah usahawan yang rajin bekerja yang terlebih suai dan tidak bersedia untuk menangani situasi buruk “apabila ribut melanda.” (Metafora “ribut” Cohen adalah peranti retorik pilihan beliau: beliau menggunakannya beberapa kali.)

Peranan Caroline Ellison di Alameda

Ellison, CEO Alameda Research dan teman wanita Bankman-Fried yang on dan off, akan memainkan peranan besar dalam perbicaraan. Dia telah mengaku bersalah dan bersetuju untuk bekerjasama dengan pendakwa dalam kes terhadap Bankman-Fried. Rehn, untuk kerajaan, cuba mengabaikan kepentingannya dalam jenayah organisasi: “Dia menggunakan dia sebagai hadapan. Pada hakikatnya, dia memanggil tembakan,” katanya.

Tidak menghairankan, Cohen menyiratkan bahawa ia jelas Ellison, bukan Fried, yang menjalankan Alameda, dan dengan itu punca masalahnya. “Dia bergantung kepadanya, dan dia mempercayainya untuk bertindak sebagai CEO dan mengurusi harian perdagangan, menyediakan dokumen kewangan, mengendalikan hubungan pemberi pinjaman,” katanya. Cohen juga mendakwa bahawa pada satu ketika, Bankman-Fried menghadapi Ellison tentang mengurangkan strategi perdagangan berisiko tinggi, tetapi dia enggan mematuhi nasihatnya.

Kesaksian Ellison yang akan datang, dan apa-apa bukti yang dikemukakan tentang pertukarannya dengan Bankman-Fried, akan penting untuk menetapkan tanggungjawab.

Apa yang dibenarkan oleh terma perkhidmatan

Pendakwaan berharap untuk menggunakan kata-kata Bankman-Fried sendiri dari masa lalu untuk menentangnya: untuk menunjukkan bahawa dia dan syarikatnya membuat janji kepada pelanggan yang mereka ketahui secara aktif adalah palsu. Salah satu janji utama ini boleh ditemui dalam terma perkhidmatan FTX. “Anda mengawal Aset Digital yang dipegang dalam Akaun anda,” baca Seksyen 8.2 terma. “Hak milik Aset Digital anda hendaklah pada setiap masa kekal dengan anda dan tidak akan dipindahkan ke FTX Trading.”

Para pendakwa membawa terma perkhidmatan beberapa kali pada hari Rabu: dalam hujah pembukaan Rehn, dan kemudian dalam pemeriksaan balas dua saksi pertama mereka, pelabur FTX Marc-Antoine Julliard dan pekerja FTX Adam Yedidia. Juilliard, yang mendakwa kerugian sekitar $100,000 apabila FTX runtuh, berkata dia mendaftar untuk platform itu dengan pemahaman bahawa asetnya tidak akan dipinjamkan. Yedidia berkata dia meletak jawatan dari FTX pada November 2022, setelah mengetahui bahawa Alameda Research telah menggunakan deposit pelanggan untuk membayar balik pemberi pinjaman.

Cohen, sebaliknya, cuba menarik perhatian juri ke bahagian lain terma perkhidmatan yang berkaitan dengan perdagangan margin, yang melibatkan meminjam mata wang kripto untuk berdagang lebih daripada pemegang sebenarnya. Cohen berhujah bahawa bahagian terma perkhidmatan ini membenarkan pedagang, termasuk Alameda Research, meminjam wang dari pool aset FTX untuk didagangkan. “Bukti akan menunjukkan bahawa Sam secara munasabah percaya bahawa tiada undang-undang atau peruntukan dalam terma perkhidmatan yang melarang FTX daripada meminjamkan deposit ini, sama ada pinjaman pergi ke Alameda atau kepada pelanggan lain,” katanya.