Tidak Ada Banyak Kajian Mengenai Impak Kesihatan Kimia Plastik di Selatan Global

INDIA DAILY LIFE

Kisah ini dihasilkan melalui kerjasama dengan Jaringan Pelaporan Laut Pulitzer Center.

Kira-kira 13,000 bahan kimia berkaitan dengan pengeluaran plastik, daripada itu hanya kira-kira 7,000 sahaja yang telah disiasat kesan kesihatan dan alam sekitarnya. Hampir separuh daripada yang dikaji mempunyai unsur-unsur yang dianggap membahayakan kesihatan manusia, tetapi penyelidikan – meliputi 50 tahun, pelbagai bahasa, ribuan penerbitan, dan abjad sup kesukaan nama-nama kimia, sinonim dan sebagainya – sukar untuk diterokai. Walau bagaimanapun, melakukannya menjadi semakin penting kerana pengeluaran plastik meningkat, bersama-sama dengan potensi untuk menimbulkan ancaman serius terhadap kesihatan manusia.

Peta penyelidikan baru membawa ketertiban ke dalam kekacauan, mengindeks penyelidikan yang ada mengikut sebatian kimia, kesan kesihatan, kumpulan populasi yang terjejas, dan geografi. Terdapat ratusan ribu kajian mengenai bahan kimia dalam plastik. Setakat ini, peta hanya meliputi kira-kira 3,500 kajian kesihatan manusia berkaitan yang telah semak oleh rakan – kira-kira sepertiga daripadanya menunjukkan impak terhadap sistem endokrin, pemakanan dan metabolik manusia – tetapi ia memberikan wawasan berharga tentang apa yang kita sudah ketahui tentang peranan plastik dalam kesihatan manusia, dan apa yang masih perlu diketahui.

Peta Kesihatan Plastik, dihasilkan oleh Yayasan Minderoo Australia, sebuah pertubuhan amal berfokus kuat untuk mengurangkan pencemaran plastik, membawa ketelusan yang sangat diperlukan kepada industri yang secara sejarahnya kabur, kata Jorge A. Emmanuel, seorang profesor tambahan yang mengkaji plastik dan alam sekitar di Institut Sains Marin dan Alam Sekitar Silliman University di Filipina.

Peta ini akan menjadi alat penting bagi para penentu dasar yang akan berkumpul di Nairobi bulan depan untuk mengukuhkan perjanjian PBB yang mengikat mengenai pengeluaran dan pelupusan plastik global. Penyokong kesihatan manusia, pemimpin industri, NGO dan wakil negara boleh dengan mudah menarik manfaat penyelidikan yang ada untuk menyokong, atau menekan cadangan mengenai had pengeluaran plastik, proses pembuatan, peraturan kimia, pilihan pelupusan dan penggunaan alternatif. “Ia sangat sukar untuk mengikuti semua kertas baru yang diterbitkan,” kata Emmanuel, yang tidak terlibat dalam penciptaan peta itu. “Memiliki bahan yang disintesis, boleh dicari dan dengan semua rujukan akan sangat membantu.”

Pengeluaran plastik dijangka bertiga ganda menjelang 2060, dan dengannya aliran bahan kimia berbahaya dan beracun yang berpotensi merosakkan seperti PCB, ftalat, BPA, PFAS dan analog mereka, yang secara konsisten dikaitkan dengan pelbagai kesan buruk terhadap kesihatan dalam kajian manusia. Pada Mac 2023, Suruhanjaya Kesihatan Manusia dan Plastik Minderoo-Monaco – konsortium saintis, penganalisis polisi dan pekerja kesihatan global yang dikumpulkan dengan sokongan Yayasan Minderoo – menerbitkan kajian meluas di The Annals of Global Health menggariskan risiko kesihatan peningkatan plastik. Laporan itu menganggarkan bahawa kos kesihatan berkaitan plastik melebihi AS$250 bilion secara global pada tahun 2015, dan di Amerika Syarikat sahaja, kos kesihatan penyakit dan kecacatan disebabkan oleh bahan kimia plastik PBDE, BPA dan DEHP (yang tidak semestinya hanya terdapat dalam produk plastik) melebihi AS$920 bilion. Walau bagaimanapun, banyak bahan kimia lain yang digunakan dalam pengeluaran plastik masih agak tidak dipedulikan, tidak diaturatur dan tidak dikaji.

Ia adalah liputan yang tidak seimbang ini yang mencetuskan misi Sarah Dunlop untuk memahami julat penyelidikan penuh terhadap impak kesihatan plastik. Sebagai ketua plastik dan kesihatan manusia di Yayasan Minderoo, beliau berkata pada mulanya beliau terkejut dengan bilangan bahan kimia dan kertas berkaitan yang perlu dikajinya. Carian pertama beliau terhadap kesusasteraan yang merujuk kepada bahan kimia dalam plastik mencatat lebih daripada 846,000 kertas yang diterbitkan. “Itulah sebabnya kita perlu mencipta peta supaya kita boleh mengemudi diri kita melaluinya dengan cepat.”

Mengambil masa tiga setengah tahun bagi pasukan Dunlop untuk mengindeks 3,500 kajian berkaitan rakan yang pertama, menggambarkan kes prima facie untuk peraturan yang lebih ketat. Tetapi penemuan paling penting, katanya, adalah apa yang mereka tidak jumpai: kertas yang mengkaji pendedahan mikro dan nano plastik dalam manusia, contohnya, atau kajian kesan kesihatan bahan kimia alternatif yang digunakan untuk menggantikan bahan yang telah diisytiharkan berbahaya seperti Bisphenol A. Tidak hairan, katanya, “kebanyakan kerja telah dilakukan di negara kaya. Tetapi negara yang paling terdedah” — negara berpendapatan rendah dengan infrastruktur pengurusan sisa yang lemah, contohnya — “hampir tiada penyelidikan.”

Kawasan kosong pada indeks geografi penyelidikan peta pangkalan data ini adalah panggilan jelas untuk lebih banyak perhatian saintifik, kata Bhedita Jaya Seewoo, penyelidik bioperubatan di Minderoo yang membantu membangunkan peta itu. Begitu juga senarai panjang bahan kimia yang digunakan dalam plastik seharian yang kesannya terhadap kesihatan manusia belum dikaji sama sekali, atau hanya mula mendapat perhatian saintifik selepas menimbulkan isyarat bahaya dengan pihak berkuasa.

“Sebenarnya, anda mahu bahan kimia itu diuji secara teliti sebelum diperkenalkan ke dalam produk pengguna,” dan kemudian dipantau selepas itu untuk memastikan keselamatan mereka, katanya. Tentu saja, ia akan tidak beretika untuk menguji sebatian kimia pada subjek manusia – Seewoo dan rakan sekerjanya berbicara tentang ujian makmal. Tetapi apabila kebanyakan pengeluar plastik menambah bahan kimia ke dalam produk penggunaan tanpa mengkaji implikasi kesihatan yang lebih luas terlebih dahulu, ia secara praktikalnya bersamaan dengan ujian klinikal pada skala besar. “Bagaimana anda boleh tahu apa yang selamat?” soal Dunlop. Menetapkan apa yang kita ketahui, dan lebih penting lagi, apa yang kita tidak ketahui, adalah langkah yang baik untuk memulakan.