The Exorcist: Believer Pengarah pada Membuat Filem Kuasa Moden

THE EXORCIST: BELIEVER

Lima puluh tahun selepas The Exorcist mula menakutkan peminat wayang dan selama-lamanya mengubah landskap filem seram, The Exorcist: Believer, sekuel terus kepada asal yang akan ditayangkan pada 6 Oktober, cuba menawarkan pendekatan yang lebih moden terhadap idea kerasukan.

Pengarah William Friedkin klasik yang penuh syaitan itu memecahkan rekod kutipan box office apabila ia melanda pawagam pada tahun 1973, memperoleh $441 juta di seluruh dunia sepanjang tahun untuk menjadi filem seram dengan kutipan tertinggi sepanjang masa—gelaran yang disandangnya sehingga It merentasi tanda $500 juta pada tahun 2017. Sudah tentu, jika anda laraskan untuk inflasi, The Exorcist‘s $1.8 bilion kutipan masih menang.

The Exorcist: Believer pada masa ini dijangka akan mencatatkan debut sebanyak sekurang-kurangnya $30 juta di dalam negara pada hujung minggu pembukaannya—jumlah yang mencerminkan daya tahan warisan francais itu. Bagi pengarah dan penulis bersama David Gordon Green, yang berkata beliau membesar dengan rasa takut untuk menonton apa-apa yang menakutkan, Believer adalah peluang untuk memberikan sentuhan tersendiri kepada salah satu filem yang paling membentuk zaman mudanya.

“Terdapat sebuah perpustakaan awam di tempat saya membesar di mana terdapat koleksi VHS dan anda boleh meminjam filem dan pergi duduk di bilik kecil dengan headphone untuk menontonnya,” katanya. “Jadi saya menonton The Exorcist buat kali pertama 15 minit pada satu masa selama beberapa hari. Dan ia meledakkan minda saya.”

Sebagai seseorang yang dibesarkan dalam Gereja Presbyterian sebelum menghadiri sekolah tinggi Jesuit, Green berkata bahawa The Exorcist kelihatan direka khas untuk masuk ke bawah kulitnya.

“Saya membangunkan minat terhadap filem itu kerana ia tidak benar-benar berfungsi pada kliš filem seram yang saya biasa dengan,” katanya. “Ia bukan Jason Voorhees bangkit dari tasik atau Michael Myers melompat keluar dari almari. Ia adalah sesuatu yang kelihatan nyata dan di dalam.”

Mengemas kini klasik

Believer melompat 50 tahun ke hadapan daripada kisah asal dan membuka bab baru yang berpusat pada bapa tunggal yang kematian isteri Victor Fielding (Leslie Odom Jr.) dan anak perempuannya Angela (Lidya Jewett) berusia 13 tahun.

Berharap untuk menghubungi arwah ibunya yang sudah meninggal—yang meninggal akibat kecederaan yang dialaminya dalam gempa bumi Haiti ketika mengandung dia—Angela menyelinap ke hutan dengan kawannya Katherine (Olivia Marcum) selepas sekolah suatu hari untuk melakukan ritual yang bertujuan memanggil roh. Tiga hari kemudian, di tengah-tengah pencarian putus asa mereka, gadis-gadis itu muncul tanpa sebarang ingatan tentang apa yang berlaku dan tiada idea berapa lama mereka telah hilang. Tidak lama kemudian, menjadi sangat jelas bahawa pasangan itu telah membawa sesuatu bersama mereka—dan itu bukan roh ibu Angela.

THE EXORCIST: BELIEVER

Idea memiliki dua orang gadis dari dua latar belakang yang berbeza mengalami kerasukan demon secara serentak datang dari hasrat untuk memperluaskan lore Exorcist melampaui Katolik, menurut Green. Dia berkata bahawa dia memetik inspirasi dari agama Vodou dan amalan rohani hoodoo dan rootwork untuk filem ini.

“Saya berfikir, ‘Dua orang gadis, satu entiti jahat. Ke mana kita boleh bawa ini?’” katanya. “Saya benar-benar mahu mencapai di luar perspektif Katolik, kerana saya rasa kita semua boleh menghafal Ritus Roman pada ketika ini daripada semua filem yang kita telah tonton. Saya mahu membuka perbualan, yang luas, tentang sistem kepercayaan lain yang mempunyai upacara dan ritual yang mengakui sejenis kerasukan.”

Mengakui bahawa pendapat awam tentang Gereja Katolik telah berubah sejak 1970-an, Green berkata bahawa dia mahu menggabungkan pelbagai idea dari apa yang dirujuknya sebagai “buffet kepercayaannya”.

“Jika anda lihat 50 tahun kebelakangan ini, banyak perkara telah berubah—dari genre filem seram ke pendedahan penonton kepada kontroversi agama. Anda perlu mengambil semua itu kira apabila anda menceritakan kisah-kisah ini,” katanya. “Jadi dari segi buffet kepercayaan saya, apabila anda lihat [perspektif yang berbeza] tentang kerasukan, tiba-tiba filem mula menulis dirinya.”

Menghidupkan semula ikon seram

Apabila Believer berkembang dan menjadi jelas bahawa kerasukan adalah satu-satunya penjelasan untuk apa yang terjadi pada anak perempuannya, Victor yang pada mulanya skeptik mencari bantuan daripada satu-satunya orang yang masih hidup yang pernah mengalami apa yang dilaluinya: Chris MacNeil (Ellen Burstyn).

THE EXORCIST: BELIEVER

Believer menandakan kali pertama Burstyn kembali ke francais Exorcist sejak persembahannya yang dinominasikan Oscar sebagai ibu kepada Regan MacNeil (Linda Blair) yang dirasuk dalam filem asal. Merekrut semula Burstyn untuk menjayakan semula wataknya membolehkan Green memberi Chris lengkung naratif yang dalam beberapa hal mencerminkan kisah Burstyn sendiri. Dalam filem itu, Chris mendedahkan bahawa hubungannya dengan Regan terganggu selepas dia menulis buku tentang eksorsisme Regan.

“Saya telah membaca autobiografi Ellen, yang banyak bercakap tentang betapa kejayaan The Exorcist telah mempengaruhi kehidupan beliau selepas itu,” kata Green. “Dan jadi [Believer] dibina di sekitar rasa boleh dikaitkan ini memikirkan bahawa pengalaman mendalam berlaku pada tahun 1973. Bagi Ellen, ia adalah kejayaan sebuah filem. Dalam naratif saya, ia adalah Chris mengalami kejayaan sebuah buku susulan peristiwa di Georgetown dan bagaimana ia mempengaruhi hubungannya dengan anak perempuannya.”

Masa depan francais

Seperti usaha semula terbaru Green ke atas francais Halloween, Believer adalah installment pertama dalam trilogi filem Exorcist baru yang dirancang, dengan sekuel, Exorcist: Deceiver, sudah ditetapkan pada 18 April 2025. Walaupun Green belum secara rasmi menandatangani untuk dua filem seterusnya, dia berkata dia telah membina “peta jalan” tentang bagaimana siri ini boleh dimainkan.

“Anda sentiasa perlu mempertimbangkan kejayaan atau kegagalan yang menanti kami dalam tempoh sebulan dua ini. Saya perlu memproses apa maksud filem ini di dunia,” katanya. “Tetapi saya sentiasa orang yang improvisasi dan mengambil kesempatan peluang dan dorongan. Saya tidak pernah mengikut garis lurus. Jadi peta jalan adalah cara yang baik untuk melihat apa yang kita ada dan kemudian kita akan lihat apa realiti kita apabila ia berkembang.”