Thailand menghantar bekalan bantuan kemanusiaan pertama ke Burma yang dilanda peperangan

(SeaPRwire) –   Thailand menghantar bekalan bantuan kemanusiaan pertama ke Burma yang dilanda peperangan pada Isnin, apa yang diharapkan oleh pegawai akan menjadi usaha berterusan untuk meringankan penderitaan berjuta-juta orang yang tergusur akibat pertelingkahan.

Tetapi pengkritik mendakwa bantuan itu akan memberi manfaat hanya kepada orang di kawasan di bawah kawalan tentera Burma, memberikan mereka dorongan propaganda sambil meninggalkan majoriti besar orang tergusur di kawasan dipertikai tanpa akses ke bantuan.

Burma dilanda konflik serantau yang bermula selepas tentera menggulingkan kerajaan pilihan rakyat Aung San Suu Kyi pada Februari 2021 dan menindas protes aman yang meluas yang menuntut pemulihan pemerintahan demokratik. Pertelingkahan itu telah mengusir jutaan orang dan merosakkan ekonomi.

Thailand menghantar sepuluh trak merentasi sempadan dari wilayah utara Tak, membawa kira-kira 4,000 paket bantuan ke tiga bandar di Negeri Kayin, juga dikenali sebagai Negeri Karen, di mana ia akan didistribusikan kepada kira-kira 20,000 orang tergusur.

Paket itu mengandungi bantuan bernilai kira-kira $138,000, kebanyakannya makanan, minuman segera dan barang-barang asas lain seperti keperluan kebersihan.

Lebih daripada 2.8 juta orang di Burma tergusur, menurut agensi PBB, kebanyakannya akibat pertelingkahan yang timbul selepas rampasan kuasa tentera. Mereka menyatakan 18.6 juta orang, termasuk 6 juta kanak-kanak, memerlukan bantuan kemanusiaan.

Carl Skau, Ketua Pegawai Eksekutif Program Makanan Sedunia PBB, berkata awal bulan ini bahawa satu daripada empat orang tergusur berisiko tinggi kekurangan makanan akut.

Inisiatif untuk apa yang telah dipanggil koridor kemanusiaan ini dilaksanakan oleh Palang Merah Thai, dengan pembiayaan dari Kementerian Luar Negeri Thailand dan sokongan logistik dari tentera, yang secara tradisinya telah memainkan peranan utama dalam aktiviti sempadan.

Pegawai dari Thailand dan Negeri Kayin Burma menghadiri upacara hantaran, yang dipengerusikan oleh Timbalan Menteri Luar Negeri Thailand Sihasak Phuangketkeow. Palang Merah Myanmar akan mengendalikan pengedaran bantuan.

Pemandu dari Burma mengambil trak merentasi Jambatan Persahabatan Thai-Myanmar Kedua, yang menyeberangi Sungai Moei di sempadan.

“Koridor itu meletakkan bantuan kemanusiaan ke dalam tangan junta kerana ia pergi ke tangan Palang Merah Myanmar yang dikawal junta,” kata Tom Andrews, pakar hak asasi manusia bebas PBB untuk Burma, minggu lepas.

“Jadi kita tahu junta mengambil sumber-sumber ini, termasuk bantuan kemanusiaan, dan mempersenjatakannya, menggunakannya untuk tujuan mereka sendiri. Kebenarannya ialah, sebab bantuan kemanusiaan begitu memerlukan ialah tepat kerana junta.”

Andrews berkata kawasan yang memerlukan secara mendesak ialah “kawasan konflik di mana junta tidak mempunyai pengaruh atau kawalan sama sekali. Jadi itulah kawasan yang perlu kita fokus.”

Kawasan besar negara, terutamanya kawasan sempadan, kini dipertikai atau dikawal oleh pasukan perlawanan anti-tentera, termasuk pejuang pro-demokrasi yang bersatu dengan organisasi etnik bersenjata minoriti yang telah berjuang untuk autonomi lebih besar selama dekad.

Pegawai Thailand menyatakan proses pengedaran akan dipantau oleh Pusat Koordinasi Bantuan Kemanusiaan untuk Pengurusan Bencana ASEAN untuk memastikan ia mencapai orang secara adil dan sama rata.

Timbalan Menteri Luar Negeri Sihasak berkata selepas upacara bahawa bantuan itu dijangka disampaikan ke tiga bandar pada hari yang sama, dan Burma akan menghantar gambar sebagai bukti ia telah disampaikan.

“Saya ingin menekankan bahawa ini benar-benar bantuan kemanusiaan dan tidak berkaitan dengan politik atau konflik di Myanmar. Saya fikir, sekarang, orang harus memikirkan kepentingan rakyat Myanmar sebagai keutamaan,” katanya. “Tentu saja, jika inisiatif hari ini dilaksanakan dengan lancar, dan mencapai objektif yang kita tetapkan, Thailand sebagai jiran akan melihat bagaimana kita dapat memperluas bantuan ke kawasan lain.”

Projek koridor bantuan kemanusiaan dilancarkan oleh Thailand dengan sokongan dari Burma dan ahli ASEAN yang lain semasa Pertemuan Menteri Luar Negeri ASEAN di Laos pada Januari.

Menteri Luar Negeri Thailand Parnpree Bahiddha-Nukara telah menyatakan bahawa ASEAN perlu secara aktif mendorong pelaksanaan apa yang disebut sebagai Konsensus Lima Titik, yang mereka setujui hanya beberapa bulan selepas rampasan kuasa tentera 2021.

Persetujuan itu menyeru berakhirnya keganasan serta merta, perbincangan di antara semua pihak yang berkepentingan, perantaraan oleh duta khas ASEAN, penyediaan bantuan kemanusiaan melalui saluran ASEAN, dan lawatan ke Burma oleh duta khas untuk bertemu semua pihak yang berkepentingan.

Tetapi jeneral Burma, walaupun pada mulanya bersetuju dengan konsensus itu, gagal bertindak atasnya, meninggalkan ASEAN kelihatan tidak berdaya.

Dulyapak Preecharush, profesor Pengajian Asia Tenggara di Universiti Thammasat Bangkok, berkata bantuan itu adalah permulaan yang baik untuk Thailand, yang telah sunyi dan tidak aktif” tentang Burma.

“Kesiapsediaan Thailand untuk menghantar bantuan bukan isu, tetapi apabila bantuan disampaikan ke Myanmar, ia akan menghadapi halangan dari pertelingkahan ganas dan pelbagai pemangku kepentingan yang akan mempunyai keuntungan dan kerugian mereka.”

Sihasak berkata Thailand berharap bantuan itu akan didistribusikan secara saksama dan telus, dan penghantaran bantuan itu akan membantu mencipta “atmosfera yang baik” yang akan menyumbang kepada proses keamanan di Burma.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.