Thailand Berjanji untuk Melindungi Keselamatan Pelancong Selepas Penembakan Membunuh di Pusat Membeli-belah

THAILAND-SHOOTING

Thailand akan mengambil langkah untuk meningkatkan keselamatan pelancong asing, pejabat berkata pada hari Rabu, sehari selepas seorang remaja menembak mati dua orang, termasuk pengunjung dari China, di dalam sebuah pusat membeli-belah popular di pusat bandar Bangkok.

Menteri Pelancongan Sudawan Wangsuphakijkosol menekankan penembakan di pusat membeli-belah Siam Paragon di ibu kota itu adalah “insiden terpencil.” Walau bagaimanapun, agensi penguatkuasaan undang-undang akan mengetatkan saringan senjata di pusat membeli-belah dan tempat pelancongan lain, katanya.

Warganegara China berusia 34 tahun dan seorang warganegara Myanmar yang bekerja di pusat membeli-belah itu, ditembak mati oleh budak lelaki berusia 14 tahun itu. Penembak yang ditangkap oleh polis itu sebelum ini dirawat kerana sakit mental dan telah terlepas mengambil ubat, menurut ketua polis Torsak Sukvimol. Lima orang cedera, termasuk seorang lagi warganegara China.

Penembakan itu melemparkan bayang-bayang ke atas jangkaan Thailand untuk peningkatan mendadak kedatangan pelancong asing di bawah program visa percuma untuk pengunjung dari China dan Kazakhstan. Negara Asia Tenggara yang popular dengan pantai, kuil Buddha dan taman negaranya dijangka menerima sehingga 30 juta pelancong tahun ini, lebih dua kali ganda jumlah pada tahun 2022.

Thailand bergantung kepada pelancong untuk memacu pemulihan ekonomi tahun ini ketika ia bergelut dengan halangan daripada penurunan eksport dan kadar faedah yang lebih tinggi. Pelancong China adalah kumpulan pengunjung terbesar ke negara ini sebelum wabak, menyumbang kira-kira 28% daripada 40 juta ketibaan pelancong asing rekod pada tahun 2019.

Mengawasi Kesan

Kesan penembakan ke atas pelancongan perlu diperhatikan, kata Gabenor Bank Thailand Sethaput Suthiwartnarueput pada hari Rabu, sambil menambah industri itu telah pulih kepada 60-70% daripada tahap pra-Covid.

“Penembakan itu akan menjejaskan keyakinan pelancong dan sentimen,” kata Burin Adulwattana, ketua ekonom Pusat Penyelidikan Kasikorn di Bangkok. Ia juga “meningkatkan risiko sisi bawah kepada pemulihan ekonomi Thailand yang rapuh. Kerajaan akan perlu berusaha sebaik mungkin untuk memulihkan keyakinan.”

Saham operator hotel, pusat membeli-belah dan syarikat penerbangan jatuh dalam dagangan Bangkok, menyeret Indeks Pelancongan & Rekreasi SET ke paras terendah setahun. Central Plaza Hotel Pcl jatuh sehingga 8.5%, memimpin penurunan di kalangan hotel, sementara operator pusat membeli-belah Central Pattana Pcl jatuh sehingga 2.8%. Asia Aviation Pcl hilang sehingga 4.5% dan Airports of Thailand Pcl merosot sehingga 3.6%.

Lembaga Pelancongan Thailand dan agensi lain juga akan meningkatkan strategi komunikasi mereka untuk meredakan kebimbangan di kalangan pelancong dan meningkatkan imej Thailand sebagai destinasi pelancongan yang selamat, kata pegawai dalam taklimat pada hari Rabu.

Walaupun penembakan secara rawak tidak begitu biasa di Thailand, bekas polis menggunakan senjata automatik untuk menembak pusat jagaan kanak-kanak di timur laut Thailand tahun lalu, membunuh 36 orang, kebanyakannya kanak-kanak prasekolah. Sejak itu, kerajaan telah mengarahkan serbuan terhadap pemilik senjata tanpa lesen dan pendaftaran wajib untuk semua senjata api.