Thailand akan hantar bantuan kemanusiaan ke Burma yang dilanda perang

(SeaPRwire) –   Thailand akan membuka laluan kemanusiaan dalam tempoh sebulan untuk menghantar bantuan kepada rakyat awam yang menderita di Myanmar yang dilanda peperangan, kata Menteri Luar Negeri Thailand Parnpree Bahiddha-Nukara pada Khamis selepas memeriksa kawasan persediaan yang dirancang di wilayah Tak utara Thailand.

Rancangan itu, yang dicetuskan oleh Thailand dengan sokongan Myanmar dan ahli-ahli ASEAN yang lain, berskala kecil dan pada awalnya hanya akan menjangkau sedikit sahaja daripada 2.6 juta orang awam yang Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan terusir di seluruh Myanmar.

Myanmar dilanda konflik bersenjata serantau yang bermula selepas tentera menggulingkan kerajaan pilihan rakyat Aung San Suu Kyi pada Februari 2021 dan menindas protes aman yang meluas yang menuntut pemulihan pemerintahan demokratik.

Banyak kawasan di negara itu, terutamanya kawasan sempadan, kini dipertikaikan atau dikuasai oleh pasukan tentera penentang anti-tentera, pejuang pro-demokrasi yang bersekutu dengan organisasi minoriti etnik bersenjata yang telah berjuang untuk autonomi yang lebih besar selama berdekad-dekad.

Pegawai Thailand menyatakan mereka menjangkakan kira-kira 20,000 orang terusir akan mendapat manfaat daripada rancangan itu pada peringkat awal. Persatuan Palang Merah Thailand dan Myanmar akan melaksanakan pengedaran, yang akan dipantau oleh Pusat Koordinasi Bantuan Kemanusiaan ASEAN bagi Pengurusan Bencana.

Butir-butir lain rancangan bantuan lintas sempadan masih tidak lengkap atau tidak didedahkan, tetapi Parnpree menggambarkannya dalam sidang akhbar di Mae Sot sebagai perjanjian kerajaan ke kerajaan, yang bermakna aktiviti di sebelah sempadan Myanmar akan dikendalikan oleh majlis tentera Myanmar.

“Jika kita tidak memulakannya dengan kerajaan, akhirnya, jika kita memulakannya dengan orang lain, kita akan terpaksa kembali memulakannya dengan kerajaan juga,” beliau mempertahankan pendekatan Thailand.

Di forum lain, beliau mengakui inisiatif Thailand mempunyai akar yang mendalam dalam geopolitik serantau. Berucap bulan lalu di Dialog Diplomasi di tepi Forum Ekonomi Dunia di Switzerland, beliau berkata bahawa tanpa penghujung konflik Myanmar, “Ketakutan di kalangan negara-negara serantau ialah Myanmar semakin berpecah dan menjadi arena persaingan kuasa besar.”

Sebagai jiran timur Myanmar, Thailand terutamanya bimbang dengan kebanjiran pelarian.

Parnpree berkata ASEAN perlu secara aktif mendorong pelaksanaan apa yang dipanggil Konsensus Lima Titik, yang dipersetujui hanya beberapa bulan selepas rampasan kuasa tentera Myanmar pada 2021.

Persetujuan itu menyeru agar berhentinya keganasan segera, dialog di antara semua pihak yang berkenaan, perantaraan oleh utusan khas ASEAN, pemberian bantuan kemanusiaan melalui saluran ASEAN dan lawatan ke Myanmar oleh utusan khas untuk bertemu semua pihak yang berkenaan.

Jeneral-jeneral Myanmar, walaupun pada mulanya bersetuju dengan konsensus itu, gagal bertindak atasnya.

Parnpree memberitahu penontonnya di Davos bahawa walaupun diingini agar Myanmar kembali ke landasan demokrasi, ia sementara penting untuk menangani keperluan kemanusiaan rakyatnya.

Beliau berkata Thailand berharap rancangan bantuannya akan menjadi batu asas untuk dialog dan penglibatan yang membina di dalam dan antara Myanmar dengan komuniti antarabangsa ketika proses itu berjalan.

Seorang pekerja bantuan di Mae Sot yang terlibat selama kira-kira satu dekad dalam aktiviti kemanusiaan yang melibatkan orang terusir di negeri Kayin, Myanmar, di mana projek itu akan dilaksanakan, menggambarkan apa yang dia ketahui sejauh ini tentang rancangan itu sebagai inisiatif yang baik tetapi terlalu terhad, memandangkan bilangan orang terusir yang besar di seluruh Myanmar.

Berbual atas syarat anonim kerana takut gangguan daripada pihak berkuasa, beliau menyalahkan tentera Myanmar atas krisis kemanusiaan dan berkata mereka tidak sepatutnya terlibat sama sekali dalam rancangan bantuan itu. Beliau menambah bahawa beliau percaya pihak berkuasa tentera Myanmar tidak berupaya melaksanakan program sedemikian, dengan mendakwa mereka gagal menghantar bantuan kepada orang yang memerlukan semasa wabak COVID-19.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.