‘Tepat Seperti Iron Man’: Dubai menjadi tuan rumah perlumbaan jet suit pertama bagi juruterbang

(SeaPRwire) –   Pilot beratur di landasan di Dubai pada Rabu dan menghidupkan tujuh enjin jet mereka dengan bunyi menggelegak. Tetapi mereka tidak sedang bersiap untuk terbang menggunakan pesawat – mereka adalah pesawat itu sendiri.

Bandar ini di Emiriah Arab Bersatu, terkenal sebagai rumah kepada bangunan tertinggi di dunia dan keajaiban lain, menganjurkan apa yang dipanggil perlumbaan jet suit pertamanya. Para peserta melaju di sepanjang laluan dengan langit-langit Dubai Marina menjulang di belakang mereka, mengawal enjin jet pada tangan dan belakang mereka.

Dan jika ia kedengaran seperti Iron Man, watak yang dikenali secara antarabangsa oleh pelakon Robert Downey Jr., para juruterbang mengatakan ia tepat seperti itu.

“Analogi terdekat akan menjadi mimpi terbang… dan kemudian pergi ke mana minda anda membawa anda,” kata Richard Browning, pengasas dan juruterbang ujian ketua Gravity Industries, syarikat yang menganjurkan perlumbaan itu bersama Dubai. “Dan ya, dunia wira-wira Marvel dan DC Comics, mereka telah mencipta mimpi itu dengan CGI, dan kami telah mendapat yang paling hampir sesiapa pun pernah mencapainya untuk nyata.”

Gravity sebelum ini menarik perhatian seluruh dunia apabila ia menyediakan salah satu jet suit mereka kepada seorang Marin Diraja British, yang mendarat di atas kapal di laut beberapa tahun lalu. Sejak itu, mereka telah bepergian dengan jet suit dan mengejar aplikasi tentera lain untuk mereka sebelum datang dengan idea pertandingan dengan Majlis Sukan Dubai.

Perlumbaan pada Rabu melihat juruterbang memakai jet suit 1,500 kuasa kuda, lebih kuat daripada kebanyakan kereta sukan mewah dan menggunakan jenis bahan api yang sama digunakan oleh pesawat Airbus A380 dan Boeing 777 Emirates Airlines dan Dubai-berpangkalan.

Kemudian datang apa yang juruterbang Issa Kalfon rujuk sebagai “masa kebenaran.” Enjin mengaum dan juruterbang melompat dan condong ke hadapan. Dan seperti helikopter mengangkat, begitu juga juruterbang apabila mereka melaju mengelilingi halangan di saluran air berhampiran tapak.

Jet suit kini boleh mencapai kelajuan 80 batu sejam, kata Gravity. Para juruterbang memang meningkatkan kelajuan semasa pusingan mereka, dengan dua sebenarnya berlanggar tetapi kekal di udara apabila orang ramai menonton dengan kagum.

“Ia agak hebat untuk melihat mereka boleh melakukannya di Dubai dan mereka mempunyai lelaki ini terbang di atas air,” kata Jennifer Ross, 50, dari Houston yang kini tinggal di Dubai. “Ia agak seperti ahli angkasa terbang di sekeliling angkasa lepas.”

Walaupun terkenal dengan pantainya, bar dan bazar, Dubai telah lama menjadi bandar yang mengagumi penerbangan, terutamanya apabila ia menjadi lapangan terbang tersibuk di dunia untuk perjalanan antarabangsa. Bandar ini telah mengejar selama bertahun-tahun idea teksi terbang.

Dubai juga telah berkembang menjadi pusat pengembaraan juga. XDubai, yang juga berkaitan dengan Syeikh Hamdan, telah mengendalikan tarikan terjun di Dubai Marina dan pusat bandarnya berhampiran Menara Burj Khalifa, bangunan tertinggi di dunia.

Walau bagaimanapun, terdapat risiko. Pada tahun 2020, Vincent Reffet, salah seorang “Jetmen” asal Dubai sebagai sebahagian daripada usaha berasingan, meninggal dunia dalam kemalangan semasa latihan selepas mencapai kemasyhuran kerana pernah terbang bersama-sama pesawat ganda tingkat A380 Emirates.

Kalfon, yang akhirnya memenangi perlumbaan dan mengangkat turbin jet emas, mengakui rasa gugup sebelum penerbangannya, tetapi menggambarkan jet suit selamat dan mudah dikendalikan.

“Semuanya panas, ia berjalan, enjin menjerit kepada anda,” kata Kalfon. “Dan bendera jatuh, dan ia hanya – anda benar-benar pergi untuk itu.”

Terdapat satu kemalangan semasa perlumbaan Rabu. Juruterbang Emirati Ahmed al-Shehhi menabrak ke dalam air semasa pusingannya, masuk terlebih dahulu tetapi segera bangun untuk memberi isyarat tombol kepada penyelamat. Pengumum memberitahu beliau hanya mempunyai 12 hari latihan sebelum perlumbaan.

Sementara itu, para penonton tercengang dengan jet suit, dengan beberapa berkata mereka tidak sabar untuk mencuba terbang sendiri.

“Anda boleh melihat tontonan terbaik yang boleh dilihat di Dubai kerana orang terbang – mereka terbang di langit,” kata Pratik Vyas, 35, dari India, yang bekerja dalam perniagaan import-eksport. “Ini adalah teknologi tahap seterusnya. Ia benar-benar, benar-benar indah kerana jika anda penggemar besar Iron Man, anda tahu, Tony Stark, ini adalah teknologi Iron Man.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.