Tentera Ukraine mendakwa berjaya menghalang serangan Rusia di bandar utama

(SeaPRwire) –   Unit tentera Ukraine yang terlibat dalam pertempuran jalanan dengan pasukan Kremlin di sebuah bandar utama telah menghalang kemaraan Rusia, menurut kenyataan pegawai tentera di Kyiv pada Khamis.

Usaha Rusia untuk mewujudkan kedudukan di bandar Vovchansk, yang merupakan antara bandar terbesar di kawasan timur laut Kharkiv Ukraine dengan penduduk praperang 17,000 orang, “telah digagalkan,” menurut laporan tengah hari staf jeneral Ukraine.

Tidak dapat disahkan secara bebas.

Vovchansk, terletak hanya 3 batu dari , telah menjadi tumpuan dalam pertempuran beberapa hari yang lalu. Rusia melancarkan serangan di kawasan Kharkiv pada hujung minggu lepas, menambah tekanan secara ketara ke atas pasukan Ukraine yang kurang anggota dan senjata berbanding Rusia serta menunggu penghantaran senjata dan peluru penting dari rakan-rakan Barat yang tertangguh.

Rusia juga menguji pertahanan di beberapa titik sepanjang garis hadapan kira-kira 620 batu yang memanjang dari utara ke selatan melalui timur Ukraine. Garis itu hampir tidak berubah sejak 18 bulan dalam apa yang menjadi perang penghabisan. Serangan Rusia terkini datang di kawasan Donetsk timur, serta kawasan Chernihiv dan Sumy di utara dan kawasan Zaporizhzhia di selatan. Tujuan kelihatannya adalah untuk merentangkan sumber Ukraine yang terkurang dan memanfaatkan kelemahan.

Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy bertemu dengan pemimpin tentera tertingginya di Kharkiv pada Khamis dan berkata bahawa kawasan itu “secara amnya di bawah kawalan.” Walau bagaimanapun, beliau mengakui dalam media sosial bahawa situasi adalah “sangat sukar” dan berkata Ukraine sedang menguatkan semula unit-unit di Kharkiv.

“Kami jelas melihat bagaimana penakluk cuba menyelewengkan tenaga kami dan mengurangkan kepekatan kerja tempur kami,” kata Zelenskyy dalam ucapan malamnya pada Rabu.

Pihak berkuasa Ukraine telah mengevakuasi kira-kira 8,000 orang awam dari Vovchansk. Taktik biasa tentera Rusia adalah meruntuhkan bandar dan kampung dengan serangan udara sebelum unit-unitnya bergerak masuk.

Bekas menteri pertahanan Rusia dan kini ketua Majlis Keselamatan Presiden Sergei Shoigu mengatakan tentera Rusia sedang menggempur serangan di pelbagai arah dan “ia sedang berjalan dengan baik.”

“Saya berharap kami akan terus maju. Kami mempunyai simpanan tertentu untuk tujuan itu, dalam tenaga manusia, peralatan dan peluru,” katanya dalam ucapan disiarkan.

Institut Kajian Perang Washington, sebuah pemikir tangki, menganggarkan tentera Rusia yang menyerang di Kharkiv hanya maju sejauh 8 kilometer (5 batu) dari sempadan bersama.

Ia menganggap tujuan utama Rusia di Kharkiv adalah untuk mewujudkan “zon penampan” yang akan mencegah serangan silang Ukraine ke kawasan Belgorod Rusia bersebelahan.

Setiausaha Negara AS Antony Blinken, dalam lawatan dua hari ke Kyiv minggu ini, cuba menenangkan Ukraine tentang sokongan berterusan Amerika. Beliau mengumumkan perjanjian senjata bernilai $2 bilion, dengan kebanyakan wang itu datangnya dari pakej yang diluluskan bulan lepas.

Pihak berkuasa Ukraine mengatakan keperluan mereka adalah mendesak, dan rakan-rakan Barat telah menjamin penghantaran peralatan tentera akan dipercepatkan.

Pengerusi Jawatankuasa Tentera NATO Rob Bauer pada Khamis mendesak pegawai kanan dari 32 negara bersekutu untuk menghantar lebih banyak senjata dan peluru ke Ukraine, walaupun itu bermakna mengabaikan garis panduan stok senjata.

“Jika berhadapan dengan pilihan antara memenuhi sasaran keupayaan NATO atau menyokong Ukraine, anda harus menyokong Ukraine,” katanya kepada mesyuarat pegawai pertahanan tertinggi di Brussels. “Stok boleh dan akan dipulihkan. Nyawa yang hilang tidak akan kembali.”

Sementara itu, Presiden Rusia Vladimir Putin cuba mengukuhkan hubungan dengan lawatan rasmi ke Beijing.

China menyokong Rusia secara diplomatik atas pencerobohan Ukraine dan kini merupakan pasaran eksport penting minyak dan gas Rusia. Rusia juga beralih ke China untuk produk teknologi tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.