Tentera Rusia mendakwa menembak jatuh 10 peluru berpandu yang dibekalkan AS ke atas Crimea semasa Blinken melawat Ukraine

(SeaPRwire) –   Rusia mendakwa tentera tenteranya telah menembak jatuh 10 peluru berpandu yang dibekalkan oleh Amerika Syarikat di Crimea pada Rabu semasa Setiausaha Negara Amerika Syarikat sedang mengukuhkan sokongan negara itu kepada Ukraine.

Kementerian Pertahanan Rusia berkata pertahanan udara telah mengesan 10 peluru berpandu ATACMS yang didakwa menargetkan Crimea awal Rabu dan menembaknya di Laut Hitam, semasa Setiausaha Negara Amerika Syarikat Antony Blinken sedang melawat ibu negara Ukraine, Kyiv.

Gabenor Sevastopol Mikhail Razvozhayev mengesahkan peluru berpandu itu telah ditembak jatuh berhampiran pangkalan udara Belbek, dengan menyatakan sebahagian daripada serpihan peluru berpandu itu jatuh di kawasan perumahan. Menurut Razvozhayev, tiada mangsa dilaporkan.

Ukraine telah melancarkan siri serangan drone dan peluru berpandu ke atas pelbagai sasaran di seluruh Rusia, termasuk kilang penapis minyak dan depot bahan api, dalam beberapa bulan kebelakangan ini di tengah usahanya untuk melawan jiran yang lebih besar itu.

Blinken, yang tiba pada Selasa, melawat Ukraine dalam misi diplomasi yang tidak diumumkan untuk menguatkan keyakinan negara itu di tengah peperangan dengan Rusia.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas kedatangan Blinken, Jabatan Negara Amerika Syarikat menyatakan diplomat itu dijadualkan bertemu dengan Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy, Perdana Menteri Denys Shmyhal dan Menteri Luar Negeri Dmytro Kuleba.

Berikutan pertemuan Blinken dengan Zelenskyy, Jabatan Negara menyatakan kedua-duanya “membincangkan terkini tentang keadaan medan pertempuran dan pentingnya sokongan keselamatan baru-baru ini yang diterima dari Amerika Syarikat dalam membantu menangkis serangan Rusia.”

“Mereka juga membincangkan pengurusan keselamatan jangka panjang dan usaha berterusan untuk memastikan Ukraine dapat maju secara ekonomi. Setiausaha Blinken menekankan sokongan kekal Amerika Syarikat terhadap kedaulatan, kemerdekaan dan integriti wilayah Ukraine serta komitmen kami terhadap pemulihan Ukraine,” tambah kenyataan itu.

Serangan Ukraine pada minggu ini datang ketika tentera Rusia terus melancarkan serangan besar-besaran di timur laut Ukraine yang bermula minggu lepas, pencerobohan sempadan paling besar sejak pencerobohan bermula pada Februari 2022.

Presiden Rusia Vladimir Putin yang baru sahaja memenangi pilihan raya semula pada bulan lepas, terus menceroboh Ukraine yang bermula pada Februari 2022, walaupun tekanan antarabangsa untuk menghentikannya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.