Tentera Pakistan melakukan ujian tembakan berjaya sistem roket baru dikembangkan, tentera berkata

(SeaPRwire) –   mengatakan ia berjaya menguji keluar Rabu sistem roket berdaya maju dalam negeri yang bertujuan untuk meningkatkan keupayaannya untuk menghalang sebarang tindakan ofensif dari musuh ketat dan jiran India.

Menurut kenyataan tentera, Sistem Peluru Berpandu Terarah Fatah-II mempunyai jarak 240 batu.

Ia juga mempunyai sistem navigasi terkini, trajektori unik dan ciri-ciri boleh ubahsuai.

Ia boleh mengambil sasaran dengan ketepatan tinggi dan menewaskan mana-mana sistem pertahanan peluru berpandu, katanya dan menambah bahawa Perdana Menteri Pakistan Shehbaz Sharif dan mengucapkan tahniah kepada saintis dan jurutera di sebalik sistem roket itu, serta tentera yang memastikan pelancaran berjaya.

Tentera Pakistan sering menguji keluar peluru berpandu dan senjata buatan dalam negeri dalam usaha untuk mempamerkan keupayaannya untuk menangani sebarang ancaman dari India.

Kedua-dua negara bersenjata nuklear ini pernah berperang tiga kali antara satu sama lain sejak mereka memperoleh kemerdekaan dari kuasa penjajah British pada 1947.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.