Tentera laut kenalkan pelaut A.S yang mati selepas terjatuh ke laut Merah

(SeaPRwire) –   Seorang tentera laut Amerika Syarikat yang pegawai tentera berkata “hilang ke laut” minggu lepas telah dikenal pasti.

Aviation Machinist’s Mate 2nd Class Oriola Michael Aregbesola, 34, terjun ke laut dari kapal peronda kelas Arleigh Burke USS Mason semasa menjalankan operasi di Laut Merah, tentera laut berkata pada Sabtu.

Aregbesola meninggal dunia dalam “insiden bukan pertarungan”, Jabatan Pertahanan Amerika Syarikat berkata, tanpa memberikan butiran lanjut. Pegawai tentera berkata insiden itu masih disiasat.

Aregbesola, dari Miramar, Florida, menyertai tentera laut pada Julai 2020. Beliau ditugaskan ke skuadron helikopter serangan maritim “Swamp Foxes” di atas USS Mason, yang telah beroperasi di Kumpulan Serangan Kapal Induk Dwight D. Eisenhower Angkatan Laut Amerika Syarikat ke-5 sejak November.

“Petty Officer Aregbesola sepenuhnya mewujudkan sifat tanpa kira diri dan semangat pejuang berfikiran HSM-74,” kata Cmdr. Eric Kohut, pegawai memerintah. “Prestasi cemerlangnya sebelum dan semasa penugasan melebihi penyelenggaraan kapal terbang; beliau benar-benar melihat dan menghargai setiap anggota pasukan kapal/udara.”

“Beliau akan terus hidup dalam hati setiap Swamp Fox dan saudara-saudara kami dalam Kumpulan Serangan Kapal Induk Dwight D. Eisenhower,” Kohut terus. “Pikiran dan doa terdalam kami bersama keluarganya.”

Kumpulan Serangan Kapal Induk Dwight D. Eisenhower pada mulanya dikerahkan ke kawasan itu untuk menghalang permusuhan yang timbul selepas permulaan

Kumpulan serangan telah menghabiskan lima bulan terakhir di Laut Merah mempertahankan daripada peluru berpandu balistik dan drone serangan dilancarkan oleh yang telah menargetkan kapal kargo komersial untuk menyokong Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.