Tentera Laut AS menjawab selepas China mendakwa kapal perang Amerika ‘masuk secara haram’ ke Laut China Selatan

(SeaPRwire) –   China telah menuduh kapal tentera laut Amerika Syarikat “telah menyusup secara haram” ke perairan berhampiran Second Thomas Shoal, kawasan pertikaian wilayah yang panas dan Filipina di Laut China Selatan.

Tentera China telah memerintahkan pasukannya untuk bergerak dan mengesan USS Gabrielle Giffords pada Isnin selepas China mendakwa kapal perang itu melanggar perairan berdaulatnya, menurut kenyataan daripada Teater Selatan Tentera Pembebasan Rakyat.

“Amerika Syarikat secara sengaja mengganggu keadaan di Laut China Selatan, melanggar kedaulatan dan keselamatan China dengan serius, menjejaskan keamanan dan kestabilan serantau dengan serius, dan melanggar undang-undang antarabangsa serta norma asas yang mengatur hubungan antarabangsa dengan serius, membuktikan sepenuhnya bahawa Amerika Syarikat adalah ancaman terbesar kepada keamanan dan kestabilan di Laut China Selatan,” kata tentera China Teater Selatan.

Amerika Syarikat menafikan tuduhan itu, menyatakan kapal itu “sedang menjalankan operasi rutin di perairan antarabangsa … selaras dengan undang-undang antarabangsa.” USS Giffords adalah kapal perang littoral direka bentuk untuk beroperasi di kawasan pantai.

Kapal tentera laut dan kapal pengawal pantai China dan Filipina telah berhadapan berulang kali di sekitar terumbu di Laut China Selatan dalam bulan-bulan kebelakangan ini. Tertekan oleh kekuatan tentera China, Filipina telah meminta bantuan Amerika Syarikat dalam pertikaian wilayah ini.

China juga menuduh Amerika Syarikat campur tangan di perairan jauh dari pantainya dan mengulangi tuduhan bahawa Amerika Syarikat sedang meningkatkan ketegangan, mencetuskan tindak balas dari Tentera Laut Amerika Syarikat.

7th Fleet Tentera Laut Amerika Syarikat, berpangkalan di Jepun, berkata operasinya di Laut China Selatan menunjukkan komitmen “untuk memelihara kawasan Indo-Pasifik bebas dan terbuka di mana semua negara, besar dan kecil, selamat dalam kedaulatan mereka, boleh menyelesaikan pertikaian tanpa paksaan, dan mempunyai kebebasan untuk berlayar dan terbang selaras dengan undang-undang, peraturan dan norma antarabangsa.”

China mendakwa kedaulatan hampir ke atas semua terumbu dan pembentukan lain di Laut China Selatan. Vietnam, Malaysia, Taiwan dan Brunei juga mendakwa mereka adalah pemilik sah wilayah-wilayah tersebut, lebih menambah kekeliruan di rantau ini.

Amerika Syarikat mempunyai sejarah panjang mengawasi Laut China Selatan, laluan perkapalan dan kawasan perikanan penting, untuk memastikan keamanan serantau. Kemunculan China sebagai kuasa maritim dalam 50 tahun kebelakangan ini dan ambisinya yang semakin meningkat untuk menjadi kuasa serantau dan global sedang mencabar dominasi Amerika Syarikat yang lama.

USS Gabrielle Giffords dilancarkan pada 10 Jun 2017 di Galveston, Texas. Kapal perang itu dinamakan sempena bekas Ahli Kongres Gabrielle Giffords, D-Ariz. Ia merupakan kapal ketiga Tentera Laut yang dinamakan sempena wanita yang masih hidup.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.