Tentera kanak-kanak digunakan oleh kumpulan Islamis di serangan Mozambique, kata Hak Asasi Manusia Watch

(SeaPRwire) –   Kumpulan Islamis yang beroperasi di wilayah Cabo Delgado utara Mozambique menggunakan kanak-kanak seawal usia 13 tahun dalam serangan terhadap sebuah bandar minggu lepas dan penduduk yang terpaksa melarikan diri daripada pertempuran mengenali sesetengah askar kanak-kanak itu sebagai sanak saudara mereka yang hilang, kata kumpulan hak asasi manusia Rabu.

Al-Shabab, yang bersekutu dengan Kumpulan Negara Islam, sebelum ini dituduh oleh agensi PBB menangkap kanak-kanak dan menggunakan mereka sebagai askar dalam pemberontakannya di rantau itu, yang bermula pada 2017. Serangan besar-besaran oleh pemberontak pada Mac meninggalkan sekurang-kurangnya 70 kanak-kanak hilang, menurut pihak berkuasa tempatan dan kumpulan agensi bantuan.

Saksi memberitahu kumpulan hak asasi bahawa berdozen-dozen askar kanak-kanak digunakan dalam serangan itu dan dilihat membawa senjata serbu jenis AK dan tali peluru. Dua orang daripada keluarga yang sama mengatakan mereka mengenali pemuda berusia 13 tahun itu di kalangan kanak-kanak.

“Saya nampak dia dengan mata saya sendiri,” kata Abu Rachide, penduduk bandar itu, kepada Human Rights Watch. Beliau mengatakan pemuda itu melambai kepadanya tetapi berarak. Adik Rachide mengatakan pemuda itu, yang hilang awal tahun ini, kelihatan menerima arahan daripada pejuang lebih tua.

“Saya terus bertanya bagaimana dia menjadi pejuang seperti itu hanya dalam empat bulan,” katanya kepada HRW.

Serangan terbaru ke atas bandar Macomia bermula Jumaat dan berterusan sehingga hari seterusnya. Pemberontak Islam merampas kedai dan gudang untuk makanan dan bertukar tembakan dengan askar Mozambique dan Afrika Selatan sebelum berundur, laporan HRW dan media Mozambique kata.

Sekurang-kurangnya 10 orang, kebanyakannya askar, dilaporkan terbunuh dalam pertempuran terbaru dan kira-kira 700 penduduk melarikan diri ke hutan berhampiran untuk melarikan diri daripada serangan, menurut laporan HRW.

Merekrut kanak-kanak bawah usia 15 tahun sebagai askar adalah . Pada Februari, hakim Mahkamah Jenayah Antarabangsa memberikan pampasan lebih $56 juta kepada beribu-ribu mangsa komander pemberontak Uganda yang disabitkan, termasuk bekas askar kanak-kanak.

Serangan di Mozambique berlaku beberapa hari sebelum Environmental Investigation Agency, yang menyiasat jenayah alam sekitar, menerbitkan penyiasatan bertahun-tahun menuduh berjuta-juta tan kayu telah dieksport secara haram dari Cabo Delgado ke China sejak 2017 dan keuntungan itu telah digunakan untuk membiayai pemberontakan.

EIA mengatakan Selasa bahawa penyiasatannya mendapati pedagang Cina membeli “kayu konflik” daripada pemberontak di Cabo Delgado “dan dieksport bersama kayu lain” melanggar larangan eksport kayu Mozambique.

menghantar askar ke Cabo Delgado sebagai sebahagian daripada pasukan serantau untuk menghentikan pemberontakan, yang bermula pada 2017. Pada 2020, pemberontak Islam mencabul kepala puluhan orang, kebanyakannya kanak-kanak, apabila keganasan itu meningkat. Selepas tempoh ketidakaktifan, pemberontak melancarkan gelombang serangan baru tahun ini.

Pasukan serantau mengumumkan bahawa mereka telah memulakan penarikan daripada kedudukan sebelum tarikh akhir Julai, walaupun askar dari Rwanda dijangka kekal di bawah perjanjian berasingan dengan Mozambique.

Agensi bantuan mengatakan konflik itu memaksa lebih satu juta orang melarikan diri daripada rumah mereka sejak bermula pada Oktober 2017 dan beribu-ribu orang terbunuh. Pemberontakan juga mengancam projek gas asli bernilai $20 bilion di Cabo Delgado.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.