Tentera Israel membunuh pengganas Hamas, mendapati ‘senjata dan aset penting’ di dalam ibu pejabat UNRWA

(SeaPRwire) –   Tentera Israel mengatakan bahawa ia baru-baru ini melancarkan serangan terhadap kemudahan Hamas di Gaza, membunuh 120 pengganas, sambil menemui jumlah “signifikan” aset dan senjata, termasuk di dalam bangunan berafiliasi dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Dalam kenyataan bersama yang dibuat bersama Agensi Keselamatan Israel (ISA), tentera Israel mengumumkan Sabtu bahawa serangan itu dijalankan di utara Gaza dalam tempoh dua minggu yang lalu.

“Pasukan beroperasi di kawasan Shati dan Tel al-Hawa di utara Gaza,” baca kenyataan bersama itu. “Kira-kira 120 pengganas Hamas dibunuh, dan 20 tapak infrastruktur pengganasan dimusnahkan sebagai sebahagian daripada operasi itu.”

Tentera Israel menjelaskan bahawa ISA membimbing mereka ke lubang terowong berhampiran sekolah yang dikendalikan oleh Agensi Bantuan dan Karya Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA).

“Lubang itu membawa kepada terowong pengganas bawah tanah yang berfungsi sebagai aset penting Hamas dalam bidang perisikan tentera dan melalui bangunan yang berfungsi sebagai ibu pejabat utama UNRWA di Jalur Gaza,” jelas tentera IDF.

Tentera Israel berkata bahawa ia merampas pelbagai aset perisikan ketika menyerbu terowong sepanjang 700 meter itu, tetapi tidak menyatakan dengan tepat apa yang ditemui.

“Maklumat baru yang ditemui akan membolehkan pasukan beroperasi terhadap sasaran Hamas tambahan,” kata IDF. “Pemusnahan terowong melemahkan keupayaan perisikan Hamas.”

Penemuan itu akhirnya membawa tentera ke ibu pejabat UNRWA, di mana pasukan tentera Israel mendapati bahawa bangunan UNRWA menyediakan bekalan elektrik kepada terowong Hamas.

“Berikutan penemuan ini dan berdasarkan maklumat perisikan awal ISA, pasukan menjalankan serbuan terhadap ibu pejabat pusat UNRWA, yang mengandungi pejabat untuk pelbagai organisasi kemanusiaan dan antarabangsa,” kata kenyataan itu. “Kuantiti besar senjata dijumpai di dalam bilik bangunan, termasuk raifal, peluru, grenad dan bahan letupan.

“Maklumat dan dokumen yang ditemui di pejabat pegawai UNRWA mengesahkan bahawa pejabat itu juga telah digunakan oleh pengganas Hamas.”

Pada Sabtu, Pesuruhjaya Agung UNRWA Phillippe Lazzarini berkata kepada X bahawa pertubuhannya, “tidak mengetahui apa yang berada di bawah ibu pejabatnya di Gaza.”

“Staf UNRWA meninggalkan ibu pejabatnya di Bandar Gaza pada 12 Oktober berikutan perintah pemindahan Israel dan ketika pengeboman meningkat di kawasan itu,” beliau menulis di X. “Kami tidak menggunakan kompleks itu sejak kami meninggalkannya dan tidak mengetahui sebarang aktiviti yang mungkin berlaku di sana.”

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant baru-baru ini memberitahu Digital bahawa UNRWA mengambil bahagian dalam serangan pengganas 7 Oktober yang melancarkan peperangan Israel-Hamas.

“Saya fikir dunia perlu bangun dan menangani isu ini dengan cara yang berbeza, sambil juga menangani keperluan Gaza,” kata Gallant kepada Digital. “UNRWA adalah kumpulan pengganas yang menerima gaji dari banyak negara – negara-negara ini memberi wang kepada orang yang melakukan rogol, pembunuhan dan mengambil orang sebagai tawanan.”

Ruth Marks Eglash dari Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.