Tentera AS mati selepas kejadian bukan pertempuran di Kuwait

(SeaPRwire) –   Seorang tentera AS telah mati dalam insiden bukan pertempuran di Kemp Arifjan di Kuwait, menurut satu kenyataan akhbar dari Tentera Darat AS.

Pengenalan tentera itu sedang ditahan pada masa ini sehingga pemberitahuan kepada warisnya lengkap. Punca kematian tentera itu sedang disiasat.

Kemp Arifjan, satu pangkalan Tentera Darat AS terletak di selatan Bandar Kuwait, menampung tentera, Tentera Laut, Kor Marin dan Pengawal Pantai. Pangkalan itu juga menampung kakitangan dari Australia, Canadia, Romania, Poland, dan UK.

Kematian tentera itu datang ketika pangkalan AS di Timur Tengah berada dalam keadaan berjaga-jaga tinggi berikutan serangan Hamas ke atas Israel yang mengorbankan kira-kira 1,200 orang dan mencederakan beratus-ratus lagi.

Dalam bulan-bulan berikutnya, satu gabungan luas kumpulan militia yang disokong Iran telah menyerang sasaran AS lebih 160 kali bagi sokongan AS kepada Israel.

Bulan lepas, tiga tentera AS terbunuh dalam serangan drone ke atas pangkalan tentera AS di Jordan dikenali sebagai Menara 22, berhampiran sempadan dengan Syria dan Iraq. Lebih 40 tentera terbunuh dalam serangan itu.

Seorang pegawai AS kemudian mengesahkan kepada Digital bahawa drone yang membunuh tiga tentera Amerika itu telah dihasilkan di Iran.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.