Tentera Amerika Syarikat tembak jatuh dron Houthi di Laut Merah

(SeaPRwire) –   Tentera Amerika Syarikat menembak jatuh drone Houthi di Laut Merah dan memusnahkan satu lagi di tanah Yemen.

Pusat Pemerintah Pusat Amerika Syarikat menyatakan kumpulan yang disokong Iran “melancarkan dua kenderaan udara tanpa pemandu dari ke arah Laut Merah” pada pagi Sabtu sebelum pasukannya “berjaya menyerang dan memusnahkan satu UAV,” manakala yang lain “dipercayai telah terhempas ke Laut Merah.”

“Tiada laporan kerosakan atau kecederaan dari kapal-kapal di kawasan berhampiran,” kata CENTCOM, menambah bahawa ia juga “memusnahkan lima kenderaan permukaan tanpa pemandu dan satu UAV di kawasan Yemen di bawah kawalan Houthi dalam pertahanan diri” lewat malam Sabtu.

“Ia ditentukan bahawa senjata-senjata ini membawa ancaman segera kepada kapal-kapal niaga dan kapal Tentera Laut Amerika Syarikat di rantau ini,” menurut CENTCOM. “Tindakan-tindakan ini diambil untuk melindungi kebebasan pelayaran dan menjadikan perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih berdaya maju untuk dan kapal-kapal niaga.”

Serangan itu datang ketika Houthis dilaporkan melancarkan serangan pada Ahad di Teluk Aden, dengan letupan berlaku berhampiran sebuah kapal, lapor Associated Press.

Pusat Operasi Perdagangan Laut UK (UKMTO) Tentera Laut Diraja British menyatakan anak kapal melihat letupan ketika kapal itu melalui pantai bandar Aden di selatan Yemen yang menjadi rumah bagi kerajaan Yemen yang diusir.

Pusat Pemerintah Pusat Amerika Syarikat menyatakan pada Jumaat bahawa Houthis juga “melancarkan tiga misil balistik anti-kapal dari kawasan Yemen di bawah kawalan Houthi ke arah Laut Merah.”

Pelancaran itu datang sehari selepas media negara Rusia melaporkan bahawa Houthis kini mempunyai peluru berpandu hipersonik baru dalam arsenal mereka.

“Pasukan peluru berpandu kumpulan itu telah menguji misil yang mampu mencapai kelajuan sehingga Mach 8 dan menggunakan bahan api pepejal,” menurut pegawai tentera berdekatan Houthis, menurut laporan daripada agensi berita RIA Novosti.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.