Tentera Amerika Syarikat Bergegas Menambah Analis Intelijen Semula Terhadap Hamas Selepas Pembunuhan Beramai-ramai Pada 7 Oktober

ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT

Tentera Amerika Syarikat telah bergegas untuk menambah lebih ramai penganalisis perisikan untuk menangani isu-isu Israel dan Palestin sejak Hamas melancarkan serangan kejam di selatan Israel pada 7 Oktober, menurut dua orang yang mengetahui perubahan tersebut. Penganalisis di markas Pusat Pemerintahan (CENTCOM) berhampiran Tampa, Florida, yang sebelum ini mengikuti Al-Qaeda, Negara Islam, dan kumpulan militan lain telah ditugaskan semula untuk memulakan pemantauan terhadap perkembangan dan maklumat berkaitan peperangan yang sedang berlaku antara Israel dan Hamas, kata orang-orang tersebut.

Penyusunan semula sumber diperlukan kerana, dalam tempoh tiga tahun sebelumnya, pemimpin di CENTCOM, yang menyelia mesin peperangan Amerika Syarikat di Timur Tengah dan Asia Tengah, telah mengurangkan bilangan jawatan untuk penganalisis perisikan awam yang diberi tugas untuk menjejak konflik Israel-Palestin yang berterusan, kata seorang yang mengetahui perubahan tersebut. Penganalisis yang kekal menangani isu ini telah memfokuskan analisis mereka kurang ke atas Gaza dan lebih ke arah memahami politik dalaman Israel, kata orang tersebut.

Menggalak dan mengkaji maklumat mengenai Hamas dan kumpulan militan lain di Gaza telah menjadi keutamaan bagi CENTCOM kerana Hamas menahan lebih 200 tebusan dan beberapa 10 warga Amerika yang diambil semasa serangan maut itu, dan militia yang disokong Iran telah meningkatkan serangan terhadap pangkalan Amerika Syarikat di Iraq dan Syria. Presiden Biden juga telah mengarahkan dua kumpulan kapal pengangkut pesawat tempur kuat untuk berlayar lebih dekat ke Israel. Ketiga-tiga situasi memerlukan perhatian CENTCOM.

Penyusunan semula ini mencerminkan bagaimana serangan 7 Oktober telah mencetuskan gelombang dalam aparatus keselamatan kebangsaan Amerika Syarikat, mengubah keutamaannya di rantau ini. Ia juga menimbulkan persoalan mengenai bagaimana komuniti perisikan Amerika Syarikat mengalokasikan sumbernya pada bulan dan tahun sebelum serangan mengejut Hamas.

Pegawai-pegawai di CENTCOM tidak menawarkan penjelasan mengapa penganalisis perisikan perlu ditugaskan semula. “Pada masa ini, kami memberi tumpuan untuk memberikan sokongan kepada rakyat Israel. Kami mempunyai hubungan rapat dengan Israel dan sentiasa berkongsi maklumat perisikan tentang ancaman di rantau ini dengan rakan kongsi kami,” kata Michael Lawhorn, jurucakap CENTCOM, dalam kenyataan. “Komuniti perisikan kami bekerja keras untuk memperoleh sebanyak mungkin butiran. Tidak akan memberi komen lebih lanjut mengenai perkongsian perisikan kami,” kata Lawhorn.

Pegawai-pegawai di CIA dan Pejabat Pengarah Perisikan Kebangsaan, yang menyelia seluruh komuniti perisikan Amerika Syarikat, enggan memberi komen.

Semasa pentadbiran Trump dan Biden, kerajaan Amerika Syarikat telah memberi tumpuan usaha diplomasi di rantau ini untuk membantu normalisasi hubungan antara Israel dan Arab Saudi serta menentang pengaruh Iran dalam konflik dari Yemen hingga Syria. Pentadbiran Biden telah ditangkap kejutan oleh serangan mengejut Hamas.

“Mereka tidak menjangkakannya. Bukan kerana mereka melakukan kerja yang buruk. Ia hanya mengingatkan tentang ketidakpastian hubungan antarabangsa,” kata Michael O’Hanlon, felo kanan dan pengarah penyelidikan dasar luar di Brookings Institution. “Orang Israel memantau Gaza setiap hari dan mereka terlepas daripada ini.”

Pada awal tahun ini, pengarah CIA William Burns mencadangkan situasi di rantau ini mungkin akan menjadi lebih meruncing. “Perbualan saya dengan pemimpin Israel dan Palestin, anda tahu, saya rasa sangat bimbang tentang prospek kemerosotan dan keganasan yang lebih besar antara orang Israel dan Palestin seperti yang kami lihat,” kata Burns semasa perbincangan awam di Universiti Georgetown pada Februari. Beliau menambah bahawa beliau dan orang lain dalam komuniti perisikan sedang melihat persamaan dengan membawa kepada Pemberontakan Kedua Intifada yang berlangsung lebih empat tahun selepas Sidang Kemuncak Camp David Bill Clinton gagal menghasilkan penyelesaian dua negara pada tahun 2000.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, pegawai perisikan Amerika Syarikat tidak memberi banyak sumber kepada Hamas dan Jalur Gaza kerana ia tidak dilihat membawa ancaman kepada tanah air Amerika Syarikat, kata seorang pegawai Amerika Syarikat yang berbual dengan syarat anonim untuk berbual tentang perbincangan tertutup. “Israel bertanggungjawab terhadap halaman belakang mereka sendiri. Kami tidak boleh mengikuti rapat Gaza cara mereka,” kata pegawai itu.

Keputusan oleh pemimpin perisikan kini untuk mengalokasikan semula sumber, kata pegawai itu, “tidak bermakna ia telah salah dialokasikan sebelumnya” tetapi bahawa pemimpin perisikan sedang bertindak balas kepada perkembangan baru. “Mengingat kepada kemusnahan di Israel, terdapat risiko yang lebih besar, bukan begitu Hamas menyerang tanah air kita, tetapi menjadi konflik serantau yang lebih besar yang membahayakan tentera Amerika Syarikat di rantau ini,” kata pegawai itu.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, pasukan pengganas yang disokong Iran telah melancarkan serangan drone terhadap pangkalan Amerika Syarikat di Iraq dan Syria, mencederakan anggota perkhidmatan Amerika Syarikat, dan kapal tentera laut Amerika Syarikat telah menembak jatuh roket yang dilancarkan oleh pasukan Houthi yang disokong Iran ke arah Israel.