Tembok Sempadan Amerika Adalah Bipartisan

TOPSHOT-MEXICO-US-BORDER-WALL

Dalam apa yang kelihatan sebagai pembatalan dasar polisi yang ketara, Presiden Biden mengumumkan pentadbirannya akan membina 20 batu baru pagar sepanjang sempadan Amerika Syarikat-Mexico. Setiausaha DHS Alejandro N. Mayorkas berkata tangan Biden telah dipaksa, kerana Kongres memperuntukkan dana untuk pagar ini pada tahun 2019, yang tidak boleh digunakan semula. Selain itu, Mayorkas mendakwa bahawa Biden telah ditekan oleh kedua-dua pihak untuk menunjukkan tindakan tegas di sempadan. Ringkasnya, pegawai Biden mendakwa walaupun beliau mungkin tidak mahu membina tembok, beliau perlu melakukannya, atau beliau akan menghadapi akibat politik yang serius.

Tetapi pagar baru bukanlah pembatalan agenda Parti Demokratik. Ia adalah sebahagian daripada sejarah yang luas kedua-dua Demokrat dan Republikan menjual idea kepada rakyat Amerika bahawa mereka boleh menghentikan penyeberangan sempadan dengan hanya memulakan program baru atau membina pagar besar. Politikus dari kedua-dua pihak secara konsisten cuba untuk “menutup sempadan”, seolah-olah melakukannya adalah mungkin, apatah lagi diingini. Biden tidak terus membina pembinaan Tembok Sempadan Trump; beliau terus membina Tembok Sempadan Amerika.

Pagar sempadan pertama yang dibina sepanjang sempadan Amerika Syarikat-Mexico untuk mengurangkan imigrasi dari Mexico bermula dengan serius di bawah Demokrat Franklin Delano Roosevelt dan Harry S. Truman. Selepas membina pagar selama dekad untuk menghentikan haiwan, kerajaan persekutuan beralih fokus apabila orang mula berhijrah dalam bilangan yang besar dari selatan ke utara pada tahun 1940-an dan 1950-an.

Dalam masa peralihan ini, kedua-dua Mexico dan Amerika Syarikat menerima kebolehlakuan sempadan. Untuk mengisi jurang tenaga kerja yang ditinggalkan oleh Perang Dunia II, negara-negara bersetuju dengan program pekerja tetamu, dikenali sebagai Program Bracero. Bukan semua layak untuk menyertai, jadi beribu-ribu orang mula berhijrah secara bebas. Penanam di utara haus akan buruh murah. Orang Mexico dalam dan luar program menyediakannya. Di bawah tekanan untuk mengawal aliran orang, Pentadbiran Roosevelt memulakan perancangan pembinaan pagar di kawasan bandar untuk menyimpangkan lalu lintas ke kawasan yang lebih terpencil. Menjelang akhir Pentadbiran Truman, kebanyakan bandar sempadan dipagar. Walaupun kedua-dua negara memudahkan migrasi Mexico, mereka meninjau pagar untuk membantu dalam menapis siapa yang boleh memasuki.

Program Bracero berakhir pada tahun 1964, dan setahun kemudian, Demokrat Lyndon B. Johnson menandatangani Akta Imigresen dan Kebangsaan yang, buat pertama kalinya, meletakkan had ke atas bilangan orang yang boleh berimigrasi ke AS dari negara-negara Hemisfera Barat seperti Mexico. Perubahan peraturan ini mengarahkan perhatian lebih besar kepada sempadan.

Walaupun undang-undang dan pagar baru, imigran terus datang. Digoda oleh permintaan AS, penyeludup membawa dadah juga. Pada tahun 1969, Republikan Richard Nixon melancarkan Operasi Intercept. Beliau cuba menutup sempadan selama beberapa minggu untuk menghentikan pergerakan dadah haram. Inisiatif itu meningkatkan keselamatan dan pengawasan-pagar maya, bukan bahan-tetapi ia gagal menurut ukurannya sendiri.

Dua tahun kemudian, Pertama Wanita Pat Nixon menubuhkan Taman Persahabatan sepanjang sempadan berhampiran San Diego di mana orang boleh menyambut budaya lintas sempadan. Di upacara perasmian, Nixon meminta pasukan keselamatannya memotong benang kawat berduri di sana supaya beliau boleh menyambut orang Mexico di seberang garis sempadan. “Saya berharap tidak akan ada pagar terlalu lama di sini,” kata Republikan terkenal itu. Pentadbiran Nixon tidak pernah membina halangan yang signifikan.

Menghadapi kesusahan ekonomi dan kegelisahan Amerika dengan gelombang buruh yang meningkat dari Mexico, Demokrat Jimmy Carter menggantikan pagar yang dipotong Nixon dengan pagar yang lebih besar dan lebih kukuh pada tahun 1979. Setahun sebelum ia dibina, rekabentuknya menimbulkan kontroversi apabila kontraktor menyatakan ia akan “memotong jari kaki” sesiapa yang berani melanggarnya. Selepas protes awam, pentadbiran Carter merekabentuk semula pagar itu menjadi halus tetapi rapat, kawat berduri di atasnya. Walaupun pagar itu tidak memotong jari kaki, ia mengoyak Taman Persahabatan Nixon yang berjiwa dua negara.

Republikan Ronald Reagan juga menutup sempadan selama beberapa minggu pada tahun 1985, mengulangi Operasi Intercept. Walaupun ideanya bahawa beliau boleh menutup sempadan atas kehendaknya, Reagan, seperti Pertama Wanita Nixon, menunjukkan keraguan tentang pagar sempadan sebenar. Dalam debat 1980 dengan presiden masa depan George H.W. Bush, Reagan berkata: “Daripada bercakap tentang membina pagar, kenapa kita tidak bekerja untuk mengenal pasti masalah bersama kita, membuatnya mungkin bagi mereka untuk datang ke sini secara sah dengan permit kerja dan kemudian semasa mereka bekerja dan bergaji di sini mereka membayar cukai di sini.”

Reagan kemudian menandatangani Akta Pembaikan dan Kawalan Imigresen 1986. Undang-undang itu memberikan pengiktirafan kepada lebih daripada dua juta imigran tanpa izin yang telah bekerja di Amerika Syarikat, meningkatkan tanggungjawab undang-undang untuk majikan yang mengambil pekerja tanpa izin, dan menyediakan dana untuk lebih anggota Patrol Sempadan. Walaupun Reagan tidak membina pagar, pentadbirannya mengekalkan yang sedia ada, dan beliau menyediakan dana untuk meningkatkan pengawasan sempadan, seperti George H.W. Bush.

Pada tahun 1990-an, ketakutan terhadap kaum asing dan perdebatan awam mengenai imigresen tanpa izin meningkat di Amerika Syarikat, mendorong kedua-dua pihak untuk menyekat secara fizikal sempadan. Dasar Demokrat Bill Clinton tidak akan hanya mengoyak Taman Persahabatan Nixon, ia secara berkesan akan memusnahkannya. Pada tahun 1993 dan 1994, Clinton melancarkan tiga operasi sempadan berasingan: Operasi Tahan Garis di Texas, Operasi Keselamatan di Arizona, dan Operasi Gatekeeper di Selatan California.

Pagar merupakan sebahagian daripada apa yang Clinton merujuk sebagai dasar “keras di sempadan kami”. Beliau menggunakan landasan tentera keluli lebihan, yang Jabatan Jurutera Tentera menyambung bersama, untuk membina tembok yang kononnya tidak boleh dilalui. Di tengah Taman Persahabatan, Perkhidmatan Imigresen dan Kebangsaan membina tiga pagar selari. Pagar berganda, mereka mendakwa, akan membenarkan agen menangkap mereka yang melompat pagar di antaranya. Pagar Clinton kepada manusia dibina bersama-sama NAFTA, yang membuka sempadan kepada barangan material, sekali lagi membuat sempadan lebih seperti saringan daripada sekatan.

Daripada menghentikan orang daripada menyeberang, sempadan yang lebih ketenteraan menyimpangkan mereka ke landskap berbahaya, meningkatkan kematian pendatang secara eksponensial. Dalam dasawarsa berikutan pagar Clinton, kematian di sepanjang sempadan dua kali ganda.

Seperti bapanya, George W. Bush memulakan presiden harapan untuk membina jambatan dengan Mexico. Beliau melayangkan idea untuk menghidupkan semula dan memperluaskan program pekerja tetamu gaya Bracero untuk membenarkan orang Mexico bekerja di Amerika Syarikat secara sah. Beliau mengemukakan cadangan itu secara konsisten, walaupun selepas serangan pengganas 2001. Tetapi bertindak balas kepada serangan yang sama juga membawa Bush dan Kongres untuk mengukuhkan keselamatan sempadan dan akhirnya meninggalkan rancangannya.

Pada tahun 2006, Bush menandatangani Akta Pagar Keselamatan, memberi kuasa 700 batu pagar berlapis ganda yang diperkukuh. Apabila beliau meninggalkan jawatan, beliau telah menyiapkan lebih daripada 500 batu. Barack Obama terus bekerja, membina 130 batu pagar tambahan. Beliau juga terkenal membiayai Patrol Sempadan dan mengusir lebih orang daripada mana-mana presiden sebelumnya.

Walaupun Donald Trump menyokong pembinaan temboknya, pentadbirannya hanya membina kira-kira 85 batu pagar baru. Biden kini akan menambah 20 batu lagi.