Tekanan Di Laut China Selatan Meningkat Apabila Kapal China Dan Filipina Berlanggar Di Perairan Yang Dipertikai

PHILIPPINES-CHINA-MARITIME-FISHING

Ketegangan di Laut China Selatan meningkat pada Isnin dengan China mengemukakan aduan diplomatik, Filipina memanggil duta besar China, dan Presiden Ferdinand Marcos Jr. memerintah siasatan sehari selepas kapal dari kedua-dua negara bertabrakan di perairan dipertikai.

Sebuah kapal Pengawal Pantai China bertabrakan dengan bot bekalan yang disewa oleh Filipina awal pagi Ahad. Dua jam kemudian, Manila menyatakan sebuah kapal militia laut China menabrak kapal pengawal pantai Filipina semasa operasi yang sama untuk menghantar bekalan ke pangkalan di Second Thomas Shoal.

“Tindakan berbahaya, haram, dan ceroboh” oleh kapal China menyebabkan kerosakan kepada kapal Filipina “dalam zon ekonomi eksklusif kami dan diambil serius pada tahap tertinggi kerajaan,” menurut kenyataan daripada pejabat Marcos.

Dalam temu bual selepas bertemu dengan Marcos, Menteri Pertahanan Filipina Gilberto Teodoro berkata insiden itu menunjukkan “pelanggaran yang tidak dapat diterima undang-undang antarabangsa oleh kerajaan China dan peningkatan tindakan mereka yang meluas dan agresif.”

“Negara dan dunia mesti mengutuk tindakan haram dan menindas oleh kerajaan China yang melanggar sebarang norma dalam undang-undang antarabangsa,” kata Teodoro.

Jurucakap Hal Ehwal Luar Negeri Filipina Teresita Daza berkata Manila telah memanggil duta China kerana kerajaan membuat “penggunaan penuh proses diplomatik dan mengambil semua tindakan yang mungkin” untuk menyelesaikan isu ini.

Seorang diplomat kanan di kedutaan China di Manila bertemu dengan seorang pegawai kementerian luar negeri Filipina dan menyatakan ketidakpuasan dan bantahan yang kuat terhadap kapal Filipina yang memasuki perairan itu, menurut kenyataan daripada kedutaan. Diplomat itu mendesak Filipina untuk berhenti “provokasi” di laut dan “kempen menfitnah”, serta menarik keluar kapal terdamparnya secepat mungkin.

Kapal yang akan dibekalkan – BRP Sierra Madre – ialah kapal era Perang Dunia Kedua yang ditempatkan di Second Thomas Shoal oleh Filipina pada 1999 sebagai tindak balas kepada pendudukan China di Mischief Reef berhampiran empat tahun sebelumnya. Walau bagaimanapun, China berulang kali mendesak Filipina untuk mengeluarkan kapal yang didakwa “secara haram” dan “disengajakan” terdampar di terumbu itu. Beijing juga menganggap terumbu itu, yang dipanggil Ren’ai Jiao, sebahagian daripada wilayahnya.

Satu akaun media sosial yang berkaitan dengan Tentera Pembebasan Rakyat menuduh Filipina membohongi dunia dan memberikan “tingkap” untuk beberapa kuasa campur tangan di Laut China Selatan, rujukan terselubung kepada AS.

Pertembungan Ahad mengikuti usaha Filipina untuk membalas semakin banyak serangan sebagai Beijing mengukuhkan tuntutannya terhadap hampir keseluruhan laluan air yang kaya sumber dan penting untuk perdagangan global. China berkata pertembungan itu berlaku selepas kapal Filipina mengabaikan amaran dan mendekati kapal China dengan cara yang tidak selamat.

“Filipina tidak akan diganggu oleh tindakan provokatif China,” kata Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Jonathan Malaya, sambil menambah negara Asia Tenggara itu akan terus “membaiki, menyelenggara dan mengekalkan tentera kami di BRP Sierra Madre.”

AS berkata insiden itu mewakili “tindakan berbahaya dan haram” daripada pihak China sementara Jepun juga menyatakan sokongan kepada Filipina.

Kapal-kapal itu “melanggar undang-undang antarabangsa dengan sengaja mengganggu kebebasan kapal Filipina untuk melakukan pelayaran tinggi di laut lepas,” kata Jabatan Negara AS dalam kenyataan pada Ahad. Jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning berkata kepada brifing pada Isnin bahawa kenyataan AS “adalah usaha untuk menyokong tindakan pelanggaran dan provokasi oleh Filipina.”

Selain meningkatkan pendedahan awam insiden sebegini, Filipina dan sekutu perjanjian AS telah bergerak untuk meluaskan kerjasama pertahanan, meningkatkan ketegangan antara dua kuasa besar itu. Tetapi dengan AS sudah sibuk dengan perang di Ukraine dan kini konflik kedua antara Israel dan Hamas, pemerhati berkata China mungkin melihat peluang untuk menguji kesanggupan AS di rantau Asia Pasifik.

Apabila ditanya sama ada pertembungan itu akan mendorong Filipina untuk menggunakan perjanjian jangka panjang dengan AS yang memerlukan negara terakhir datang membantu pertahanan Filipina, pegawai hal ehwal luar Daza berkata ia “perlu dikaji.”

“Saya tidak menolak mereka mengambil kesempatan daripada AS yang terganggu,” kata Bonnie Glaser, ketua program Asia di Yayasan Marshall Jerman AS. “Saya menjangka ini akan meningkat dalam beberapa hari dan minggu akan datang.”