Taylor Swift Terus Jadikan NFL TV Must-Tonton

Kansas City Chiefs v New York Jets

Ketika Kansas City Chiefs menentang New York Jets pada malam Ahad, perlawanan itu diikuti dengan rapat oleh satu set peminat bola sepak yang tidak dijangka: Swifties.

Ikon muzik pop Taylor Swift dilihat bersorak dari suite berbintang di Stadium MetLife di New Jersey, bersama-sama selebriti lain termasuk Blake Lively, Ryan Renolds, Sophie Turner, Sabrina Carpenter, Hugh Jackman, dan Antoni Porowski.

Tetapi lebih daripada aksi di padang, di mana Chiefs menewaskan Jets 23-20 dengan sempit, apa yang paling merangsang peminat Swift adalah petikan reaksi penyanyi pop itu kepada ketat hujung Travis Kelce, yang kononnya menjalinkan hubungan dengan Swift.

NFL mula merasai kesan Taylor Swift, apabila khabar angin hubungan romantisnya dengan Kelce telah mencetuskan peningkatan mendadak dalam jualan tiket dan penonton.

Pemenang 12 Anugerah Grammy itu terbukti membawa kesan ekonomi yang ketara di mana sahaja dia pergi, dengan jelajah Eras yang sedang berlangsung dijangka menjana hampir AS$5 bilion dalam perbelanjaan pengguna di AS sahaja. Dia kini sedang berehat daripada jelajah itu, yang akan disambung semula pada bulan November di Buenos Aires, Argentina.

Oleh sebab ramai Swifties mula bertemu dengan peminat bola sepak buat pertama kali dan mengajar satu sama lain peraturan permainan itu, NFL memanfaatkan perhatian baru itu.

Apabila Chiefs menjaringkan touchdown, Sunday Night Football di NBC menyiarkan klip detik menang itu dengan skrin terbahagi Swift bersorak.

NBC juga menggunakan lagu Swift “Welcome to New York” sebagai runut bunyi untuk video promosinya sebelum perlawanan Chief-Jets. Video yang dimuat naik di X pada hari Jumaat itu diberi kapsyen: “Taylor Made for Sunday Night.”

Dan minggu lepas—selepas Swift membuat penampilan kejutan dalam perlawanan antara Chiefs dan Chicago Bears di stadium rumah Kansas City, di mana dia dilihat di suite menonton perlawanan bersama ibu Kelce—liga itu menukar bio X nya minggu lepas kepada “NFL (Taylor’s Version)”—merujuk kepada album yang telah Swift rakam semula dalam tempoh dua tahun kebelakangan ini. Selepas perlawanan Ahad, bio Instagram NFL kini bertulis: “chiefs are 2-0 as swifties.”

Ian Trombetta, naib presiden kanan pemasaran media sosial dan pengaruh NFL, berkata Swift mempunyai “jemputan terbuka” ke semua perlawanan akan datang.

Kekasih baru Swift kelihatan menjadi suntikan pemasaran yang sangat diperlukan untuk NFL, yang, seperti banyak liga sukan yang lain, telah bergelut untuk menjadikan peminat dalam kalangan generasi yang jauh lebih kurang minat dalam sukan.

Dalam tempoh tiga hari selepas kemunculan Swift dalam perlawanan 24 September, platform tiket Stubhub melihat peningkatan 175% untuk perlawanan Chiefs-Jets—kini perlawanan kedua paling laris musim NFL. Jumlah penonton untuk perlawanan itu melebihi 24 juta, menjadikannya siaran NFL paling banyak ditonton minggu itu, di tengah-tengah lonjakan minat daripada wanita berusia 12-49 tahun (tidak menghairankan kerana ia kumpulan peminat utama Swift).

Khabar angin percintaan itu juga mencetuskan minat terhadap Kelce, yang mendapat lebih sejuta pengikut Instagram dalam seminggu yang lalu. Sementara itu, menurut syarikat barangan peminat Fanatics, jualan barangan Kelce meningkat 400%.

Masih belum diketahui berapa lama percintaan yang baru berputik ini akan terus merangsang penonton untuk NFL—Swifties tahu dengan baik betapa cepat sentimen boleh beralih dari menyokongnya dengan teman lelaki baru kepada menjauhi bekas kekasih.