Tawanan Hamas diberi pil penenang sebelum dibebaskan ke Israel untuk kelihatan gembira: laporan

(SeaPRwire) –   Tawanan yang telah dibebaskan oleh Hamas dari Jalur Gaza diberi pil penenang sebelum dipindahkan ke Israel untuk kelihatan lebih gembira selepas rawatan mereka dalam tahanan, menurut laporan.

Dr. Hagar Mizrahi, ketua bahagian perubatan Kementerian Kesihatan Israel, memberitahu kerajaan Israel mengenai dakwaan pengambilan dadah pada Selasa, menurut The Times of Israel.

Akhbar itu melaporkan bahawa Mizrahi menamakan dadah clonazepam, yang dikenali di luar Israel sebagai Klonopin dan Rivotril. Ia akan membuatkan tawanan kelihatan tenang, gembira dan bersemangat selepas mengalami penderaan fizikal, kekurangan dan keganasan psikologi di tangan kumpulan pengganas Palestin itu, menurut laporan tersebut.

Laporan itu menggambarkan clonazepam sebagai “digunakan untuk meringankan serangan panik”, antara tujuan lain.

Tawanan, yang menghabiskan lebih 50 hari dalam tahanan, pertama kali diserahkan kepada Red Crescent sebelum dipindahkan ke Israel.

Lebih 240 orang, warga Israel dan warga asing, diculik ke Jalur Gaza pada 7 Oktober oleh pengganas Hamas yang menyerbu sempadan dan membunuh 1,200 orang, menurut kerajaan Israel.

Israel bertindak balas dengan kempen pengebomberan dan operasi darat yang ganas dalam misi tentera untuk memusnahkan kumpulan pengganas itu.

Israel dan Hamas mencapai gencatan senjata yang berkuatkuasa pada 24 November, di mana 110 tawanan dibebaskan oleh kumpulan pengganas itu sebagai pertukaran untuk sekitar 240 tahanan Palestin. Gencatan senjata berakhir dan pertempuran bermula semula pada 30 November selepas kedua-dua pihak menuduh satu sama lain melanggar syaratnya.

Seorang doktor yang merawat bekas tawanan Hamas di Israel memberitahu mangsa-mangsa itu mengalami tahap “keganasan psikologi yang sangat teruk” yang belum pernah berlaku sebelum ini.

“Saya boleh beritahu anda bahawa bagi pihak semua pasukan perubatan dan psikologi yang merawat mereka yang pulang, keadaan mental yang kami hadapi tidak mempunyai preseden dalam kesusasteraan perubatan. Kami berasa perlu menulis semula buku teks pasca-trauma,” kata Dr. Renana Eitan kepada The Times of Israel.

Eitan mendedahkan Pusat Perubatan Tel Aviv sedang merawat lebih 15 bekas tawanan dan menggambarkan “penderaan fizikal dan mental yang teruk” mereka. Beliau mendakwa mereka dikenakan “kebuluran, pukulan dan penderaan seksual” semasa ditahan dalam “keadaan sanitari yang tidak manusiawi” oleh kumpulan pengganas itu.

“Kanak-kanak dipaksa menonton video keganasan. Mereka sentiasa di bawah ancaman senjata dan ancaman untuk memudaratkan mereka walaupun selepas dibebaskan. Mereka merujuk kepada penggunaan paksaan dadah psikiatri dan bahan lain,” kata Eitan.

Tentera Israel berkata pada Isnin bahawa 137 tawanan, termasuk wanita dan kanak-kanak, masih ditahan oleh pengganas Hamas di dalam Jalur Gaza.

“Kami mempunyai obligasi moral untuk terus berusaha membawa semua orang pulang,” tulis Tentera Pertahanan Israel di X.

Christopher Lopez dari Digital dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.