Taujan Storm Ingunn membawa angin kencang seperti ribut, kerosakan struktur dan gangguan bekalan elektrik ke Norway

(SeaPRwire) –   Badai Ingunn membawa angin berkelajuan ribut, kerosakan struktur dan gangguan bekalan elektrik ke Norway

Badai paling kuat Norway dalam lebih daripada tiga dekad merosakkan bumbung, meningkatkan risiko runtuhan salji, membatalkan penerbangan dan memutuskan bekalan elektrik ketika melanda bahagian negara itu Khamis.

Angin berkelajuan ribut membawa hembusan sehingga 112 batu sejam di beberapa tempat. Rekod kelajuan angin kebangsaan baru 121.7 batu sejam dicatatkan setempat awal Khamis di pulau Soemma, Institut Meteorologi Norway menyatakan.

Berhampiran Laerdal, sebuah bandar kecil bergaya di timur laut Bergen, bandar terbesar kedua Norway, sebuah bas dengan 14 penumpang ditiup keluar jalan, walaupun tiada laporan kecederaan, polis berkata.

Beberapa kawasan banjir, dan syarikat penerbangan dan pengendali feri menangguhkan perkhidmatan. Terdapat laporan tersebar sekolah, jalan raya, terowong dan jambatan ditutup kerana angin kencang, hujan dan salji.

Hembusan berkelajuan ribut juga dilaporkan malam Khamis. Institut Hidrologi dan Meteorologi Sweden mengeluarkan amaran merah, amaran tertinggi, untuk bahagian barat daerah Norrbottens, yang bersempadan dengan Norway. Media tempatan melaporkan sekolah ditutup di bandar Sweden Kiruna.

Badai, dinamakan Ingunn oleh ahli meteorologi Norway, mendarat di Norway tengah Rabu petang sebelum bergerak ke utara Khamis. Institut Meteorologi mengeluarkan amaran merah untuk rantau Artik dan beberapa amaran runtuhan salji.

Tingkap pecah di sebuah hotel di Bodoe, sebuah bandar di daerah Nordland, polis berkata, menambah bahawa pusat bandar Bodoe kemudian ditutup kerana “terdapat bahaya nyawa dan kesihatan”.

Hospital Universiti Utara Norway menyatakan bahagian bumbung rosak di cawangannya di pulau terbesar Norway, Hinnoeya. Gambar dalam media Norway menunjukkan landasan helikopter berselerak dengan serpihan.

“Batu bumbung terbang di seluruh bandar dan penglihatan buruk,” kata jurucakap Harstad Øivind Arvola kepada penyiar Norway NRK. Polis tempatan mengesahkan serpihan terbang di sekitar.

Lembaga Sumber Air dan Tenaga Norway, dikenali sebagai NVE, mengeluarkan amaran longsoran salji tertinggi untuk kebanyakan Norway selatan dan tengah untuk beberapa hari akan datang. Agensi itu juga memberi amaran risiko yang besar untuk tanah runtuh, lumpur dan untuk tempoh yang sama.

Bjørnar Gaasvik, jurucakap polis di rantau Troendelag, berkata kepada agensi berita Norway NTB bahawa agensi keselamatan awam menerima antara 40 dan 50 laporan semalam daripada orang yang terjejas oleh ribut dan lebih dijangka Khamis.

Sigmund Clementz daripada insurans IF berkata kepada akhbar Norway VG bahawa masih terlalu awal untuk menganggar kos kerosakan badai.

Di selatan Denmark, jambatan Storebaelt menghubungkan dua pulau utama Denmark ditutup kepada kenderaan dengan trailes ringan kerana angin kencang.

Badai melanda kawasan sama seperti ribut tahun baru 1992, salah satu ribut terkuat dalam sejarah Norway, akhbar VG berkata.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.