Taufan Lebih Berkemungkinan Dua Kali Ganda Untuk Meningkatkan Kekuatan Secara Cepat Berbanding Dekad Yang Lalu

Fort Myers Beach ahead of Hurricane Ian on Sept. 28, 2022. Hurricane Ian rapidly gained strength, with winds reaching 155 miles an hour, as it barreled toward the coast of Florida.

Dengan lautan yang lebih panas bertindak sebagai bahan api, ribut siklon Atlantik kini lebih daripada dua kali lebih cenderung untuk meningkat dengan cepat daripada sebelum ini daripada ribut siklon minor yang lemah kepada yang kuat dan membawa bencana.

Bulan lepas Hurricane Lee bergerak dari hampir ribut siklon pada 80 mph (129 kph) kepada kategori paling kuat 5 dengan angin 155 mph (249 kph) dalam tempoh 24 jam. Pada 2017, sebelum ia memusnahkan Puerto Rico, Hurricane Maria bergerak dari ribut siklon Kategori 1 dengan 90 mph (145 kph) kepada yang teratas dengan 160 mph (257 kph) dalam masa 15 jam sahaja.

Kajian itu melihat 830 siklon tropika Atlantik sejak 1971. Ia mendapati bahawa dalam 20 tahun kebelakangan ini, 8.1% masa ribut itu berkuasa dari Kategori 1 ribut siklon minor kepada ribut siklon besar dalam masa 24 jam sahaja. Ini berlaku hanya 3.2% masa dari 1971 hingga 1990, mengikut kajian dalam jurnal Scientific Reports. Siklon Kategori 1 mencapai angin sehingga 95 mph (153 kph) dan siklon perlu mempunyai angin sekurang-kurangnya 111 mph (178 kph) untuk menjadi besar.

Ini adalah kes paling ekstrem, tetapi hakikat bahawa kadar pemercepatan sebegini telah lebih daripada dua kali adalah membimbangkan, kata penulis kajian Andra Garner, ahli sains iklim di Rowan University di New Jersey.

Apabila ribut itu meningkat dengan cepat, terutamanya apabila hampir dengan tanah, ini membuat sukar bagi orang dalam laluan ribut untuk memutuskan apa yang harus dilakukan – meninggalkan atau berkubur. Ia juga membuat lebih sukar bagi ahli meteorologi untuk meramal betapa teruknya dan bagi pengurus kecemasan untuk bersedia.

“Kita tahu bahawa ribut kami yang paling kuat dan membawa bencana seringkali meningkat dengan sangat cepat pada satu masa dalam hayat mereka,” kata Garner, menekankan 2017’s Maria, yang beberapa penyelidik kata membunuh hampir 3,000 orang secara terus dan tidak langsung. “Kita bercakap tentang sesuatu yang sukar diramal yang tentu boleh membawa kepada ribut yang lebih membinasakan.”

Dan ini “telah menjadi lebih biasa dalam 50 tahun kebelakangan ini,” kata Garner. “Semua ini berlaku dalam tempoh masa ketika kita telah melihat air laut menjadi lebih panas.”

“Kita telah mempunyai 90% pemanasan berlebihan yang manusia telah menyebabkan kepada planet masuk ke dalam laut kita,” kata Garner.

Lautan tahun ini telah menetapkan rekod haba bulanan sejak April dengan saintis memberi amaran tentang suhu di luar skala.

Garner mendapati pemercepatan ribut siklon yang cepat terutamanya sepanjang pantai Atlantik Timur Amerika, lebih daripada Teluk Mexico.

Ini bukan hanya kes pemercepatan yang sangat cepat. Garner melihat kesemua ribut dalam tempoh masa yang berbeza dan mendapati secara amnya mereka meningkat dengan lebih pantas daripada dahulu.

Telah ada lebih banyak ribut Atlantik dalam beberapa dekad kebelakangan ini berbanding pada tahun 1970-an dan 1980-an – saintis mempunyai beberapa teori mengapa, daripada perubahan pencemaran udara kepada kitaran semula jadi – tetapi Garner mengatakan dengan melihat peratusan dia mengeluarkan faktor kekerapan ribut.

Kajian terdahulu telah mendapati peningkatan dalam pemercepatan yang cepat. Kajian Garner adalah metodologi statistik yang teliti dalam mengesahkan apa yang saintis telah anggap, kata Karthik Balaguru, saintis iklim Makmal Kebangsaan Northwest Pacific yang tahun lepas mempunyai kertas menunjukkan bagaimana ribut berhampiran pantai Atlantik meningkat lebih pantas sebelum mendarat berbanding pada tahun 1970-an dan 1980-an.

Pusat Hurikan Kebangsaan menganggap ribut itu meningkat dengan cepat jika ia meningkatkan kelajuan anginnya sebanyak 35 mph (46 kph) dalam tempoh 24 jam.

Pada 2020, tahun rekod untuk ribut siklon dan tahun terakhir kajian Garner, enam ribut meningkat dengan cepat sebanyak itu. Hannah, Laura, Sally, Teddy, Gamma dan Delta. Sejak itu, terdapat beberapa ribut yang meningkat dengan cepat dan membunuh, termasuk Ida 2021, Ian 2022 dan Idalia 2023.

“Jika kita tidak bekerja untuk mengurangkan pelepasan (karbon) kita, maka itu adalah trend yang mungkin boleh dijangka akan terus berlaku pada masa hadapan” dan mungkin menjadi lebih buruk, kata Garner.