Tangkapan pengganas Hamas berkata kumpulan itu ‘runtuh dari dalam’, kata menteri pertahanan Israel

(SeaPRwire) –   Yoav Gallant pada Ahad berkata pemberontak Hamas yang ditangkap oleh tentera berkata “kumpulan itu runtuh dari dalam” kerana Israel meningkatkan serangan tentera di Jalur Gaza.

“Dalam minggu atau dua yang lalu, beratus-ratus pemberontak telah ditangkap dan apa yang mereka katakan tentang apa yang berlaku kepada mereka menceritakan segala-galanya. Mereka berkata bahawa Hamas runtuh dari dalam, harga yang mereka bayar sangat berat,” kata Gallant, The Times of Israel melaporkan.

“Kami akan menghapuskan semua orang yang terlibat dalam peristiwa 7 Oktober, pegawai-pegawai junior, senior dan yang sangat senior; mereka yang berada di dalam [Israel] atau yang memberi arahan,” katanya, merujuk ke tarikh serangan besar-besaran kumpulan pengganas Palestin Hamas terhadap Israel yang memulakan konflik semasa.

Pasukan Pertahanan Israel berkata pada hujung minggu bahawa tentera mereka merampas simpanan senjata yang disembunyikan di wad bersalin Hospital Shifa, di mana serbuan kemudahan itu untuk memasukkan pengganas memasuki minggu ketiga. Senjata yang dijumpai termasuk mortar, peranti letupan, senapang penembak tepat, senapang serbu, pistol dan peralatan tentera lain yang disembunyikan di bantal dan katil pesakit, menurut IDF.

Pada hujung minggu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bersumpah tentera akan menyerbu bandar Rafah di selatan Jalur Gaza. Janji itu datang ketika kebimbangan dari pentadbiran Biden mengenai operasi tentera Israel dan kematian orang awam yang meningkat.

Netanyahu, 74, berkata beliau telah meluluskan operasi itu, dengan berkata pasukan itu “sedia untuk pemindahan penduduk awam dan untuk pemberian bantuan kemanusiaan.”

“Ini adalah perkara yang betul dari segi operasi dan antarabangsa,” katanya. “Ini akan mengambil masa tetapi akan dilakukan. Kami akan memasuki Rafah dan kami akan menghapuskan semua yang terlibat di sana untuk satu sebab yang mudah: Tiada kemenangan tanpa memasuki Rafah dan tiada kemenangan tanpa menghapuskan batalion Hamas di sana.”

Netanyahu berkata tiada kemenangan tanpa serbuan tentera darat ke Rafah, bandar selatan Jalur Gaza di mana lebih separuh daripada penduduk 2.3 juta kini berlindung selepas melarikan diri daripada pertempuran di tempat lain.

Amerika Syarikat dan Israel dijangka akan mengadakan mesyuarat maya Isnin untuk membincangkan Rafah. Netanyahu membatalkan satu set mesyuarat sebelumnya di Washington selepas Amerika Syarikat tidak mengundi resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menyeru gencatan senjata dan pembebasan semua tebusan.

Rumah Putih berkata operasi tentera di Rafah boleh menyebabkan kematian awam besar-besaran dan memperburuk lagi krisis kemanusiaan yang sudah teruk.

Bradford Betz Digital menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.