Tangan berwarna merah yang dilukis oleh penunjuk perasaan pro-Palestin adalah ‘simbol’ berakar dalam ‘gila untuk melihat darah’: pakar

(SeaPRwire) –   dengan tangan berwarna merah memiliki makna mendalam yang dimaksudkan untuk menandakan “kelemahan lelaki Yahudi” dan mewakili “kekalahan berdarah.”

Anne Bayefsky, pengarah Institut Touro tentang Hak Asasi Manusia dan Holocaust, memberitahu Digital bahawa tangan merah yang dilihat di banyak demonstrasi pro-Palestin adalah simbol “kekejaman dan kebusukan manusia.”

“Tangan Palestina yang direndam darah memang simbol – simbol kekejaman dan kebusukan manusia,” katanya.

“Tiada Yahudi Israel, atau siapa sahaja yang mengikuti usaha selama dekad untuk memusnahkan negara Yahudi dan semua orang di dalamnya, tidak akan lupa gambar atau keganasan apa yang tepatnya tangan berdarah itu maksudkan.”

Bayefsky berkata bahawa tangan merah menjadi simbol Intifada Kedua pemberontakan ganas, dan diperkenalkan sebelum selebriti memakai pin tangan merah di Anugerah Akademi tahun ini.

Pada bulan Oktober 2000, dua askar , Yossi Avrahami dan Vadim Nurzhitz, dibunuh oleh beramai-ramai di Ramallah, Tebing Barat, selepas mereka membuat belokan salah di kawasan Pihak Berkuasa Palestin.

Selepas desas-desus menyebar tentang lokasi mereka di sebuah balai polis, kira-kira 1,000 orang Palestin berkumpul di sekitar balai polis itu.

Salah seorang isteri askar mendengar melalui telefon bimbit selepas seorang tukang daging Palestin menjawab telefon mangsa, dan memberitahu beliau, “Kami kini menyembelih suami anda.”

Satu gambar khusus dari keganasan itu menjadi terkenal apabila salah seorang pembunuh, Aziz Salha, melambai tangannya yang berlumuran darah kepada orang ramai dari tingkap balai polis selepas puluhan memecah masuk.

Salha kemudian menerangkan bahawa orang Palestin yang hadir “dalam kegilaan untuk melihat darah.” Apabila beliau melambai tangannya, orang ramai Palestin berseru: “Allahu Akbar”, yang bermaksud “Allah Maha Besar” dalam bahasa Arab.

Salha telah berkata, “Kami berada dalam kegilaan untuk melihat darah. Saya memasuki bilik… Saya melihat terbaring di lantai di depan pintu,” mengikut dokumen mahkamah, diperolehi oleh .

“Saya datang lebih dekat kepadanya dan melihat pisau terbenam di belakangnya, berhampiran bahunya yang kanan. Saya mengeluarkan pisau itu dan menikamnya di belakang dua atau tiga kali… sementara orang lain dalam bilik terus menendangnya. Saya meletakkan tangan saya di mulutnya dan yang satu lagi di bahunya, untuk mencekiknya.”

“Saya nampak tangan saya direndam darah, dan juga baju saya,” Salha teruskan. “Jadi saya pergi ke tingkap dan saya melambai tangan saya kepada orang yang berada di halaman.”

Orang ramai kemudian melemparkan mayat itu keluar dari balai polis dan menghina mereka.

Bayefsky berkata bahawa terdapat “garis terus” antara Pembunuhan Beramai-ramai Ramallah 2000 dan .

“Garis terus menghubungkan antara ketika itu dan 7 Oktober – dan mereka yang terus membenarkan, mengabaikan, merayakan atau membenarkan pembunuhan, rogol dan penyiksaan Yahudi masih berlaku di neraka Gaza yang dikendalikan Hamas,” katanya.

Beliau berkata tangan berwarna merah mewakili “antisemitisme ganas” dan menguatkan bahawa Israel berada dalam “perang kewujudan.”

“Tangan-tangan itu mewakili realiti keganasan antisemitisme yang menguasai Amerika dan dunia hari ini,” kata Bayefsky. “Simbol seperti itu menguatkan satu fakta: Israel terlibat dalam perang kewujudan terhadap pemusnah peradaban dan setiap masyarakat beradab – bermula dengan Amerika Syarikat – harus memahami taruhan jika Israel dinafikan hak untuk mempertahankan diri terhadap nihilisme sedemikian.”

Pada hari Selasa, individu dari kumpulan anti-perang sayap kiri Code Pink, berkumpul untuk memprotes perang Israel di Bangunan Pejabat Senat Dirksen .

Polis Capitol Amerika Syarikat mengesahkan kepada Digital bahawa lebih 50 orang ditahan semasa protes itu.

Penunjuk perasaan berseru, “Senat tidak boleh makan sehingga Gaza makan!”

‘ Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.