Taliban menangkap wanita kerana ‘hijab buruk’ laporan menyatakan keganasan dan tahanan terus meningkat

(SeaPRwire) –   Laporan PBB baru telah menyorot bagaimana Taliban menguatkuasakan sekatan terhadap hak wanita untuk bekerja, pendidikan dan kebebasan bergerak.

Laporan itu, diterbitkan oleh Misi Bantuan PBB di Afghanistan (UNAMA), yang merangkumi Oktober hingga Disember 2023, menyatakan bahawa pegawai-pegawai dari Jabatan Penyebaran Kebajikan dan Pencegahan Kejahatan menguatkuasakan pematuhan ketat pakaian hijab dan keperluan pakaian lain dengan mengunjungi tempat awam, pejabat dan institusi pendidikan, serta menubuhkan sekatan untuk memantau penduduk dalam keadaan ketakutan yang sangat.

Menurut kenyataan akhbar PBB, Roza Otunbayeva, Wakil Khas Setiausaha Agung dan ketua UNAMA menyatakan, “Langkah-langkah penguatkuasaan yang melibatkan keganasan fizikal adalah sangat merendahkan dan berbahaya bagi wanita dan gadis Afghanistan. . . . Penahanan membawa stigma yang sangat besar yang meletakkan wanita Afghanistan dalam bahaya yang lebih besar. Ia juga memusnahkan kepercayaan awam.”

Penindasan Taliban terhadap wanita semakin membimbangkan , dan ketiadaan tindak balas dari komuniti antarabangsa meninggalkan banyak orang di Afghanistan merasa tidak didengari.

“Saya fikir komuniti antarabangsa semakin mengalihkan pandangan dan enggan menyedari penyalahgunaan Taliban,” kata Heather Barr, Pengarah Hak Asasi Wanita untuk Human Rights Watch, kepada Digital.

“Seolah-olah terdapat konsensus hampir keseluruhan dalam komuniti antarabangsa bahawa penyalahgunaan Taliban terhadap wanita dan gadis tidak dapat diterima – dan bagaimanapun ini tidak diterjemahkan kepada apa-apa yang menyerupai strategi yang koheren atau mendesak untuk bertindak balas,” tambah Barr.

Laporan itu penuh dengan contoh menakutkan bagaimana polis moral menanamkan ketakutan di seluruh negara dengan pelaksanaan kod pakaian ketat dan undang-undang moral lain yang dikuatkuasakan berikutan pengambilalihan Taliban pada Ogos 2021.

Taliban mencegah wanita bekerja atau mengakses perkhidmatan awam jika mereka belum berkahwin atau tidak mempunyai mahram, atau penjaga lelaki. Laporan terperinci tiga pekerja kesihatan wanita yang ditahan kerana mereka pergi bekerja tanpa penjaga lelaki. Wanita tanpa penjaga lelaki juga dicegah pergi ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

Pada awal Disember, laporan itu menyatakan bahawa pegawai kementerian Maksud dan Kebajikan memberi amaran kepada seorang wanita yang bekerja di kemudahan kesihatan bahawa beliau perlu berkahwin atau berisiko kehilangan pekerjaannya kerana tidak wajar bagi seorang wanita bujang bekerja.

Pegawai Taliban juga menguatkuasakan perintah pakaian awam mereka, menangkap dan menahan wanita di sekitar Kabul dan bandar-bandar lain kerana melanggar perintah pakaian awam.

“Salah satu perkara yang sangat membimbangkan kami dalam minggu-minggu kebelakangan ini adalah gelombang penangkapan wanita dan gadis yang dituduh oleh Taliban melanggar ‘hijab’ yang buruk,” kata Barr.

Barr percaya bahawa serangan Taliban terus meningkat, tanpa penghujung, dan wanita dan gadis Afghanistan melihat kehidupan mereka menjadi lebih sukar setiap hari.

Beberapa suara pro-demokrasi di Afghanistan sedang mendesak lebih banyak bantuan AS dan antarabangsa untuk pembangkang utama terhadap Taliban, Barisan Perlawanan Kebangsaan.

“Ketiadaan sokongan antarabangsa untuk wanita Afghanistan dalam Barisan Perlawanan Kebangsaan adalah menghairankan,” kata Jazz Cannon, aktivis hak wanita dan penyokong Afghanistan Amerika untuk Vets4NRF, kumpulan veteran Amerika yang menekan pembuat dasar untuk menyokong usaha Barisan Perlawanan Kebangsaan, kepada Digital.

“Saya tahu Taliban tidak akan memberikan wanita kami hak kami, dan begitu juga Presiden Biden. Tetapi saya tahu siapa yang akan, dan itu Ahmad Massoud dan Barisan Perlawanan Kebangsaan. Mereka sedang berjuang untuk hak kami pada masa ini,” tambah Cannon.

Barisan Perlawanan Kebangsaan, dipimpin oleh Ahmad Massoud, kekal sebagai unit penentangan Afghanistan paling berdaya tempur melawan Taliban dan telah bersumpah untuk terus berjuang

“Ia adalah penting bagi komuniti antarabangsa dan rakyat Afghanistan untuk bersatu dan menyokong Barisan Perlawanan Kebangsaan Afghanistan dalam perjuangan penting kami untuk membebaskan negara kami dari keganasan dan penindasan Taliban, untuk mencegah Afghanistan terhampir ke jalan kemusnahan,” kata Ali Maisam Nazary, Ketua Hubungan Luar Negeri untuk NRF, kepada Digital.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.