Taiwan marah selepas China rampas simpati global susulan gempa bumi dahsyat

(SeaPRwire) –   Pegawai-pegawai Taiwan marah selepas cuba untuk mendakwa simpati global bagi gempa bumi yang memusnahkan.

China, yang membuat tuntutan dipertikaikan atas , mengucapkan terima kasih kepada masyarakat antarabangsa atas ungkapan dukacita dan keprihatinan selepas gempa bumi berkekuatan 7.2 menggoncang pulau itu.

“Kami mengucapkan terima kasih kepada masyarakat antarabangsa atas ungkapan simpati dan keprihatinan,” kata Timbalan Wakil Tetap China kepada PBB Geng Shuang.

Kementerian Luar Negeri Taiwan mengkritik kenyataan itu sebagai “penyalahgunaan biadab gempa bumi Taiwan” untuk menekan operasi kognitif antarabangsa,” menurut Reuters.

Kenyataan oleh China – yang membayangkan kedaulatan dan kepemilikan pulau itu – mengikuti minggu-minggu ketegangan yang meningkat di Asia Timur.

Puluhan pesawat dan beberapa kapal tentera laut dilaporkan berada di sekitar Taiwan minggu ini, paparan berkoordinasi terbesar sejak tahun lalu. Sekurang-kurangnya 30 pesawat dan sembilan kapal dikesan dalam zon pengenalan pertahanan udara (ADIZ) Taiwan oleh Kementerian Pertahanan Negara (MND) negara itu.

Penembusan ke wilayah Taiwan oleh pesawat dan kapal tentera laut Tentera Pembebasan Rakyat (PLA) China berikutan panggilan telefon Selasa antara Xi Jinping dan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden. Ini merupakan kali pertama kedua-dua pemimpin berbual sejak Julai 2022.

“Penggalakan ketenteraan berterusan China dan provokasi zon kelabu telah menimbulkan cabaran besar kepada rantau ini. MOFA mengalu-alukan fokus masyarakat antarabangsa terhadap keamanan dan kestabilan di seberang Selat Taiwan,” kata kenyataan Kementerian Luar Negeri Taiwan pada Rabu.

“Sebagai ahli bertanggungjawab masyarakat global, Taiwan akan berusaha sepenuhnya untuk meningkatkan keupayaan pertahanan diri. Ia juga akan secara berperingkat memperkukuh kerjasama rapat dan perkongsian komprehensif dengan Amerika Syarikat. Taiwan akan terus bekerjasama dengan rakan-rakan berfikiran serupa untuk memelihara ketertiban antarabangsa berasaskan peraturan dan memastikan keamanan, kestabilan dan kemakmuran di seberang Selat Taiwan dan rantau Asia Pasifik.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.