Tahun 2023 Adalah Satu Pesta Kostum Besar

Tergantung di almari Khloé Lewis adalah gaun pesta berkilauan ungu dengan lengan tunggal yang membesar, gaun mini berkilauan dengan topi koboi yang serasi, dan baju berwarna merah muda. Dia memakai barang-barang ini ke Taylor Swift’s Eras Tour, Beyoncé’s Renaissance World Tour, dan film Barbie, masing-masing. Bagi Lewis, seorang pakar hubungan awam berusia 29 tahun, berpakaian menambah pengalaman menjadi lebih baik.

“Sentiasa menyenangkan untuk mempunyai sebab untuk berpakaian di sesuatu yang di luar norma anda,” katanya kepada TIME.

Lewis tidak bersendirian. Musim panas ini, penonton konsert dan filem hadir dengan regalia berthema. Untuk Barbie, pengunjung memakai semua warna merah muda, dari magenta yang mengejutkan hingga tinta merah muda yang lebih halus. Di Eras Tour, Swifties memberi penghormatan dengan kilauan, warna terang, dan gelang persahabatan. Sementara itu, peminat memakai pakaian kelab bergaya disko dalam perak dan hitam, mengaksesoris dengan topi dan bot koboi berkilauan berlian di Renaissance Tour Beyoncé. Dan dengan Swift dan Beyoncé kedua-duanya mengeluarkan filem konsert, ia kelihatan bahawa pesta kostum yang merupakan tahun 2023 tidak menunjukkan tanda berhenti.

Sejarawan fesyen dan pustakawan pembantu untuk fesyen di Cleveland Museum of Art, Darnell-Jamal Lisby setuju, mengatakan bahawa persembahan berlebihan berpakaian berthema musim panas ini mungkin mencerminkan kebebasan yang dikehendaki oleh orang selepas pandemik.

“Selepas pandemik, orang mahu bebas menjadi diri mereka yang sebenar,” kata Lisby kepada TIME. “Orang mahu bersenang-senang dengannya dan eksperimen kerana itu adalah sesuatu yang di bawah kawalan mereka dan sesuatu yang boleh digunakan untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan di dalam diri mereka tentang bagaimana mereka berasa dan bagaimana mereka terhubung.”

Untuk Dalvin Brown, seorang wartawan berusia 30 tahun yang melihat Beyoncé untuk kali pertama di Renaissance tour, sambungan itu berlaku baik secara peribadi mahupun secara dalam talian. Brown, yang memakai bodysuit berlian dengan reka bentuk fizikal lelaki dan topi koboi berkilauan dan jaket kulit, menjadi viral secara dalam talian untuk gaya menariknya, ditangkap dan dikongsi oleh peminat Beyhive ketika konsert. Brown mengatakan lonjakan minat berpakaian telah dipercepatkan oleh pandemik, tetapi juga oleh Internet, di mana media sosial menyebarkan trend dengan pantas dan fesyen kilat dari pengedar dalam talian telah membuat menyusun gaya hampir mudah.

“Akses ke fesyen kilat dan Internet mencipta dunia di mana jika anda mahu eksperimen dengan cara anda berpakaian, anda boleh,” katanya kepada TIME. “Ada banyak inspirasi secara dalam talian dan anda agak mendapat kebenaran dari Internet kerana terdapat begitu banyak orang mengekspresikan diri mereka dengan cara yang kreatif dan gila.”

Unsur sambungan adalah bahagian penting keputusan Anna Belkin untuk berpakaian untuk tiga skrinings Barbie yang dia hadiri dalam tempoh dua minggu. Peguam berusia 34 tahun itu berpakaian jumpsuit merah muda untuk tontonan malam pembukaan; untuk skrin kedua, dia pergi dengan ibu bapanya dan membantu ibunya mencari syal merah muda, manakala bapanya memakai baju bertulis “Pada Rabu, kami memusnahkan patriarki” dalam huruf merah muda. Untuk skrin ketiga, yang merupakan aktiviti parti bachelorette, dia memakai warna-warna lembut untuk melengkapi pakaian pengantin. Belkin mengatakan berpakaian adalah cara untuk berkongsi pengalaman dengan orang yang dicintainya. Dia juga terkejut dengan keserasian yang dicetuskan dengan rakan penonton filemnya.

“Sebahagian daripada kegembiraan berpakaian adalah untuk sepenuhnya menjadi sebahagian daripada pengalaman,” katanya kepada TIME. “Ia benar-benar menyenangkan untuk berjalan-jalan di tempat awam, di mana semua orang berkata antara satu sama lain, orang asing lengkap, ‘Hi Barbie!’ Ia menyenangkan untuk menjadi sebahagian daripada sesuatu yang lebih besar, walaupun ia hanyalah filem tentang boneka yang sebenarnya disahkan oleh syarikat yang membuatnya, dan untuk berasa seperti anda tidak hanya menikmati seni, tetapi anda adalah sebahagian daripada seni.”

Untuk Jezz Chung, seorang penulis, artis dan penerbit berusia 32 tahun, berpakaian untuk Renaissance tour dan filem Barbie adalah pengalaman memberdayakan, berakar dalam masyarakat queer dan bersenang-senang. Chung, yang autistik, berkata bahawa pakaian mereka adalah bahagian penting pengalaman deria mereka menonton konsert. Sebelum menghadiri, Chung menyematkan permata tangan ke sepasang seluar, menghargai kedua rasa dan penampilan pakaian itu. Berpakaian, terutamanya pada masa-masa sulit, boleh menjadi cara harian tetapi tidak tidak penting untuk menuntut ruang, kata Chung. Pakaian berwarna terang atau taburan permata kilauan adalah cara untuk mengekspresikan diri mereka dan untuk membentangkan diri mereka seperti yang mereka mahu, terlepas daripada konvensyen sosial.

“Berpakaian rasanya sebagai cara untuk mengekalkan agensi tertentu terhadap tubuh kita dan kehidupan kita, membentuk siapa kita di dunia ini dan bagaimana kita hadir,” kata mereka kepada TIME. “Terdapat sejarah mendalam dengan orang berwarna, orang queer, mana-mana jenis orang terpinggir mencari kecantikan dan fesyen, sama ada itu pakaian, kosmetik atau kesenian, untuk amalkan rasa pembebasan yang dalam.”