Tahap Kemiskinan yang Mengejutkan di Seluruh AS

Orang menghadiri pengagihan makanan yang dianjurkan oleh ahli majlis bandar Los Angeles yang mencabar Kevin de León, yang direkod membuat kenyataan rasis tahun lalu, di Los Angeles

Kadar kemiskinan AS telah melihat peningkatan setahun terbesar dalam sejarah. 12.4% rakyat Amerika kini hidup dalam kemiskinan menurut data baharu 2022 dari banci AS, peningkatan daripada 7.4% pada 2021. Kemiskinan kanak-kanak juga lebih daripada dua kali ganda tahun lepas kepada 12.4% daripada 5.2% tahun sebelumnya.

Tahap kemiskinan AS kini ialah $13,590 untuk individu dan $23,030 untuk keluarga tiga orang. Data baharu menunjukkan bahawa 37.9 juta orang hidup dalam kemiskinan pada tahun 2022.

Amerika sebelum ini mengalami peningkatan besar dalam pengurangan kemiskinan sepanjang dua tahun kebelakangan ini. Program jaringan keselamatan termasuk kredit cukai kanak-kanak yang diperluaskan mengeluarkan berjuta-juta daripada kemiskinan dan memberi bantuan langsung kepada isi rumah berpendapatan rendah. Walau bagaimanapun, apabila program seperti ini dibenarkan tamat, data menunjukkan bahawa program-program itu adalah pelampung jangka pendek. Ukuran Kemiskinan Tambahan (SPM), yang kini sebahagian besarnya menggantikan kadar kemiskinan “rasmi”, mengira kadar kemiskinan selepas mengambil kira banyak program anti-kemiskinan pemerintah yang paling penting serta perbezaan dalam kos sara hidup.

Tamatnya sokongan kerajaan bukan satu-satunya sebab kemiskinan meningkat secara dramatik. Inflasi dan peningkatan kos sara hidup secara keseluruhan mewujudkan cabaran kewangan baru bagi keluarga. SPM adalah berdasarkan kos item penting seperti makanan dan perumahan, yang meningkat dengan ketara tahun lepas. Pada tahun 2021, keluarga empat orang dianggap miskin jika pendapatan mereka ialah $31,453. Namun pada tahun 2022, angka itu meningkat hampir 10% kepada $34,518, menangkap lebih banyak isi rumah di bawah bar yang lebih tinggi ini.

Walaupun isi rumah berpendapatan rendah berjuang secara tidak seimbang, purata isi rumah Amerika juga terjejas. Pendapatan isi rumah median yang diselaraskan untuk inflasi jatuh 2.3% tahun lepas kepada $74,580, kadar inflasi paling cepat meningkat sejak 1981 menguasai keuntungan pekerjaan yang meningkat dan kenaikan upah.

California, Florida, dan Mississippi adalah tiga negeri dengan peratus penduduk yang hidup dalam kemiskinan tertinggi. Ini mewakili campuran menarik wilayah yang ahli ekonomi biasanya tidak lihat bersama-sama.

Sebahagian besar kemiskinan California berlaku di wilayah utara yang merupakan rumah kepada komuniti pertanian, perlombongan, dan pembuatan. Kos yang tinggi di seluruh negeri juga menyebabkan kadar kemiskinan yang lebih tinggi seperti yang kerap dilihat di San Francisco dan Los Angeles, dengan 4.5 juta orang hidup dalam kemiskinan.

Kadar kemiskinan yang lebih tinggi Florida sebahagian besarnya berlaku di seluruh panhandle negeri itu. Di Gadsden County, misalnya, satu dalam empat orang hidup dalam kemiskinan manakala dua dalam lima kanak-kanak juga. Penduduk Gadsden lulus sekolah menengah pada separuh kadar rakan sebaya mereka di seluruh Florida. Selama beberapa dekad, tahap pendidikan yang rendah ini telah menimpa rantau ini dengan kadar pengangguran yang tinggi dan kadar kemiskinan yang sepadan.

Kemiskinan di Mississippi tidak tertumpu pada satu kawasan tetapi merebak jauh di seluruh negeri. Kawasan dengan kadar kemiskinan tertinggi tertumpu di sekitar Sungai Mississippi, yang juga merupakan kawasan dengan populasi kulit hitam tertinggi. Penduduk kulit hitam Mississippi tiga kali ganda lebih cenderung hidup dalam kemiskinan berbanding penduduk kulit putih, salah satu nisbah terburuk di mana-mana negeri di Amerika. Di Tunica County, tepat di mana Sungai Mississippi bertemu Tennessee, 68% keluarga kulit hitam hidup dalam kemiskinan dan 23.8% menganggur menurut Suruhanjaya Hak Sivil AS, berbanding 12% keluarga kulit putih dalam kemiskinan dan 2% menganggur.

Peningkatan kemiskinan tertinggi berlaku di Selatan, di mana penyelidikan telah menunjukkan Kredit Cukai Kanak-Kanak memberi kesan terbesar dalam membantu keluarga berpendapatan rendah mendapatkan sokongan yang mereka perlukan.

Rumah Putih dengan cepat masuk selepas pelepasan data Banci, menyalahkan peningkatan kemiskinan kanak-kanak kepada ahli Kongres Republikan. Presiden Biden mengecam “keengganan Republikan untuk melanjutkan Kredit Cukai Kanak-kanak yang dipertingkat” dan pergi lebih jauh untuk mengatakan bahawa “peningkatan yang dilaporkan hari ini dalam kemiskinan kanak-kanak bukanlah kemalangan.” Ahli ekonomi mendapati bahawa kemiskinan kanak-kanak akan menjadi hampir 50% lebih rendah pada tahun 2022 jika Kredit Cukai Kanak-kanak yang diperluas kekal berkuat kuasa.

Penyelidik di American Inequality juga mendapati bahawa Kredit Cukai Pendapatan (EITC) mempunyai kesan mendalam dalam pengurangan kemiskinan. Bilangan kanak-kanak yang hidup di bawah garis kemiskinan akan 25% lebih tinggi tanpa EITC dan program itu juga mengurangkan keterukan kemiskinan bagi 17 juta orang lagi. Belanjawan Presiden Biden 2024 mencadangkan memperluaskan kredit cukai ini, walaupun Republikan kekal menentangnya.

Kadar kemiskinan semasa walaubagaimanapun masih di bawah tahap sejarah, dan kelihatan paling serupa dengan kadar yang dilihat pada tahun 2019. Walaupun kewangan