‘Tahap keberanian yang baru’: Kumpulan Yahudi terkemuka di Switzerland mengutuk papan iklan didakwa anti-Semitik oleh kedai ski

(SeaPRwire) –   Pertubuhan Yahudi utama Switzerland pada Isnin mengutuk papan tanda diskriminasi yang dipasang di kedai ski berhampiran Davos, melarang orang Yahudi menyewa peralatan daripada kedai tersebut.

Papan tanda di Pischa Mountain di atas Davos, bandar yang terkenal menganjurkan mesyuarat tahunan Forum Ekonomi Dunia golongan elit global setiap Januari, menyatakan kedai itu tidak akan lagi menyewakan peralatan seperti luncur salji, ski dan snowshoes kepada “saudara-saudara Yahudi kami” selepas beberapa “insiden yang sangat mengganggu” – termasuk pencurian luncur salji.

Mesej itu, ditulis dalam bahasa Ibrani, kelihatan ditujukan kepada orang Yahudi Israel yang telah melawat Davos dalam bilangan yang semakin meningkat dalam tahun-tahun kebelakangan ini – baik untuk musim panas dan musim sejuk .

Pemilik kedai tidak dapat segera dihubungi untuk ulasan.

Agensi pelancongan Davos enggan memberi ulasan segera apabila dihubungi oleh Associated Press tetapi berkata tindak balas akan diberikan melalui e-mel.

“Selepas beberapa insiden yang mengganggu, termasuk pencurian luncur salji, kami tidak akan lagi menyewakan peralatan sukan kepada saudara-saudara Yahudi kami,” kata papan tanda itu, diletakkan pada tingkap di counter dengan topi duduk di rak belakang.

Persekutuan Masyarakat Yahudi Switzerland mengutuk insiden itu, yang dilaporkan dalam media Switzerland selepas laporan dari ahli majlis bandar Zurich Jehuda Spielman pada Ahad.

“Papan tanda itu secara tidak dipertikaikan bersifat diskriminasi,” kata Jonathan Kreutner, setiausaha agung persekutuan itu, dalam e-mel. “Ini benar-benar mengejutkan saya. Ini benar-benar tahap keberanian yang baru.”

“Ini adalah antisemitisme,” katanya kemudian dalam panggilan telefon. “Satu kumpulan tetamu keseluruhan sedang diberi label secara kolektif kerana penampilan dan asal-usul mereka.”

Kreutner pada mulanya berkata persekutuan itu merancang tindakan undang-undang atas dakwaan pelanggaran undang-undang anti-rasisme Switzerland, tetapi berkata ia kemungkinan besar akan menyerahkannya kepada peguam daerah yang sedang menyiasat perkara itu.

Insiden itu berlaku dalam latar belakang peningkatan antisemitisme di seluruh Eropah dan seterusnya, kebanyakannya berhubung dengan peperangan Israel-Hamas di Jalur Gaza yang telah mengorbankan lebih daripada 28,300 orang Palestin di enklaf itu, mengikut Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas.

Peperangan itu bermula dengan serangan Hamas pada 7 Oktober, di mana militan itu membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, dan menculik kira-kira 250 orang.

Kreutner juga menyatakan bilangan tetamu Yahudi yang semakin meningkat di Davos selama tahun-tahun, yang menunjukkan mereka “jelas merasa sangat selesa” dan digalakkan di Davos.

“Walau bagaimanapun, jelas terdapat yang mempunyai sikap yang sama sekali berbeza terhadap tetamu Yahudi,” katanya, mengakui bahawa “jelas terdapat banyak yang salah di sini.”

Reto Branschi, ketua agensi pelancongan Davos, dilaporkan dikutip dalam akhbar tempatan Davos Zeitung tahun lalu menyatakan bahawa sesetengah tetamu Yahudi mereka “jelas mengalami kesukaran menerima dan menghormati peraturan hidup bersama di sini.”

Dia merujuk kepada isu-isu membuang sampah, dan berkata peraturan sedemikian “malangnya tidak dipatuhi, terutamanya oleh orang Yahudi Ortodoks.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.