Syarikat Kewangan Berduyun-duyun ke Singapura Tetapi Hong Kong Masih Unggul

Pemandangan bandar Hong Kong di belakang papan pemaparan kewangan.

Nama-nama besar dalam pengurusan wang tidak dapat cukup Singapura pada masa ini. Bilionair Ray Dalio telah menubuhkan kedai untuk mengurus sebahagian daripada kekayaan peribadinya di sana. Ken Griffin dan Steve Cohen sedang merekrut.

Sejak tahun-tahun awal Singapura sebagai negara merdeka, ia telah bertujuan untuk menjadi salah satu lokasi utama di mana wang dunia mengalir. Dan sebagai tempat perlindungan kekayaan dan hab pengurus aset, “Switzerland Asia” telah mencatat kemenangan yang cukup untuk menghapuskan sebarang asterisk serantau. Ia juga menyaksikan pengaliran pekerja kewangan dan perniagaan melarikan diri daripada dasar Zero-COVID Hong Kong yang keras tahun lalu, walaupun masih ada perjalanan panjang sebelum menggantikan Hong Kong sebagai pusat perdagangan dan pangkalan untuk bank global yang mencari pintu masuk ke China.

Kekayaan yang diawasi oleh industri pengurusan aset telah berganda hanya dalam enam tahun, kepada lebih kurang $4 trilion, menurut angka bank pusat, dan kira-kira 80% daripada itu adalah asing. BlackRock Inc. sedang berkembang di Singapura, begitu juga Ontario Teachers’ Pension Plan, yang menutup pasukan ekuitinya di Hong Kong tahun ini. Bahkan bank Switzerland terlibat dalam tindakan itu: pejabat UBS Group AG mendominasi seluruh blok bandar di kawasan membeli-belah utama, dengan staf 3,000 orang, gim persendirian dan bar kapuchino. Kini ia merupakan operasi terbesar firma di Asia.

“Bukan hanya satu subsegmen yang tiba-tiba panas tentang Asia – kami melihat peruntukan daripada semua orang,” kata Mark Voumard, pengasas bersama pengurus wang Gordian Capital Singapore Pte. Singapura “mempunyai momentum, dan sebaik sahaja sesuatu mempunyai kaki ia akan terus berjalan.”

Mahkota Switzerland sebagai rumah terkemuka untuk kekayaan melompat dunia masih selamat buat masa ini. Tetapi Boston Consulting Group menjangkakan Singapura akan menyaksikan pertumbuhan kekayaan asing dibukukan di sana sebanyak 9% dalam tempoh lima tahun akan datang, tiga kali lebih cepat daripada pesaing Switzerland. Ia mempunyai banyak daya tarikan Switzerland, termasuk kestabilan politik dan tenaga kerja yang sangat berpendidikan. Ia juga menampilkan kadar cukai pendapatan yang rendah, tiada cukai ke atas keuntungan modal atau warisan dan insentif untuk firma multinasional untuk menubuhkan ibu pejabat Asia. Lokasi utama Singapura di tengah-tengah Asia Tenggara menjadikannya menarik kepada pengurus pelaburan yang memberi tumpuan kepada rantau ini.

Kenaikan pesat pengurusan wang adalah secara reka bentuk. Pada tahun 2020, kerajaan memperkenalkan struktur undang-undang baru yang dipanggil syarikat modal boleh ubah yang menyediakan insentif cukai dan undang-undang untuk dana lindung nilai, modal teroka dan firma ekuiti persendirian untuk ditubuhkan di Singapura, sama seperti program di hab luar pesisir seperti Kepulauan Cayman dan Luxembourg. Lebih 600 syarikat telah memanfaatkan program baru setakat Oktober lepas.

Beberapa pengurus wang terbesar dunia telah memperkuatkan di Singapura, termasuk Marshall Wace, Citadel Enterprise Americas milik Griffin dan D.E. Shaw. Point72 Asset Management bilionair Cohen telah mengembangkan pasukan Singapura lebih 50%, kepada 100 orang. Secara keseluruhan, aset dana lindung nilai meningkat 30% pada 2021, kepada S$257 bilion ($191 bilion) – membuatkan peningkatan dolar terbesar dalam rekod, menurut data terkini daripada Pihak Berkuasa Monetari Singapura, bank pusat bandar negara itu.

Bilangan pejabat keluarga – firma yang menguruskan kehidupan dan kekayaan klan kaya – meningkat kepada 1,100 pada akhir tahun lalu, daripada hanya 400 pada 2020, menurut anggaran MAS. Antara insentifnya: perubahan cukai pada 2019 dan program yang menyediakan laluan pantas ke penduduk tetap untuk golongan ultrakaya. “Singapura akan terus mendapat manfaat daripada aliran kekayaan dan aset,” kata Piyush Gupta, ketua pegawai eksekutif Kumpulan DBS Holdings Ltd., bank terbesar negara itu, dalam respons bertulis kepada soalan. “Singapura mendapat manfaat daripada menjadi tempat perlindungan yang selamat, mempunyai sistem kewangan yang cekap dan menjadi jambatan antara Timur dan Barat.”

Masalah baru-baru ini di pusat kewangan lain memberi Singapura kelebihan tambahan. Status Switzerland digoncangkan tahun ini oleh keruntuhan Credit Suisse Group AG dan penjualan tergesa-gesanya kepada pesaing sebelah UBS. Credit Suisse telah menyaksikan pengaliran keluar lebih 100 bilion franc Switzerland ($111 bilion) apabila klien kaya meletakkan wang mereka di tempat lain, termasuk di Singapura. Seperti yang dinyatakan profesor perniagaan IMD Arturo Bris pada masa penggabungan, “Orang Singapura membuka Champagne” atas kegagalan bank itu.

Di Hong Kong, jurubank dan pelabur semakin berasa tidak senang dengan tindakan keras politik oleh China, dengan kebimbangan yang semakin teruk akibat ketegangan yang semakin meningkat dengan AS. Hong Kong baru sahaja kehilangan kedudukannya selama lima dekad sebagai ekonomi paling bebas di dunia kepada Singapura, menurut kedudukan terkini yang disusun oleh think tank Kanada Fraser Institute, yang mengaitkannya dengan peraturan yang lebih ketat dan hakisan kebebasan kehakiman di bandar Cina itu. Perniagaan yang semakin berkurangan dari daratan, yang mengalami perlambatan ekonomi dan krisis hartanah, mendorong firma kewangan untuk memotong pekerjaan di sana.

Namun, Singapura mempunyai cabarannya sendiri. Reputasinya yang bersih tanpa noda – ia menduduki tempat kelima terbaik di dunia dalam Indeks Persepsi Rasuah yang diterbitkan oleh Transparency International – baru-baru ini terjejas akibat skandal. Menteri pengangkutan ditangkap dalam siasatan rasuah dan dibebaskan dengan jaminan, sementara dua ahli parlimen mengundurkan diri secara mengejut akibat skandal. Secara berasingan, pada Ogos, pihak berkuasa menfailkan tuduhan terhadap 10 orang asing atas pengubahan wang haram dan telah merampas lebih daripada S$2.8 bilion aset termasuk hartanah, kereta mewah dan tunai.

Kemelut itu telah melibatkan beberapa bank terbesar dunia dan mendorong pihak berkuasa untuk meningkatkan pengawasan ke atas aliran wang asing. Ia juga telah melemparkan bayang-bayang ke atas perniagaan pejabat keluarga: Menteri Negara Alvin Tan berkata dalam parlimen pada 3 Oktober bahawa salah seorang daripada yang dituduh mungkin mempunyai pertalian dengan pejabat keluarga. Walaupun kerajaan mengalu-alukan perniagaan yang sah, kata Tan, MAS baru-baru ini mengumumkan rancangan untuk kawalan anti-pengubahan wang yang lebih ketat untuk pejabat keluarga dan akan mempertimbangkan sama ada pengawalan selanjutnya diperlukan.

Sementara itu, dalam pertempuran untuk menjadi pusat kewangan nombor satu Asia, keseimbangan kekal memihak Hong Kong, sekurang-kurangnya setakat Wall Street bersangkutan. Hong Kong masih merupakan perhentian pertama untuk perniagaan yang ingin menerobos ekonomi terbesar kedua dunia; kawasan belakang Singapura di Asia Tenggara jauh lebih kecil. Rantau 10 negara itu mempunyai populasi 680 juta dan ekonomi $3 trilion, berbanding 1.4 bilion penduduk China dan ekonomi $18 trilion. Walaupun Singapura telah menarik sebahagian kekayaan China, Hong Kong masih dipenuhi dengan klien berkemampuan tinggi untuk jurubank; ia menempatkan hampir separuh pengurus dana lindung nilai di Asia, menurut data Preqin Ltd.

Beberapa peniaga bank pelaburan yang berpindah ke Singapura semasa sekatan COVID-19 yang ketat kini menitis kembali ke Hong Kong. Satu bank Wall Street telah mengalih kembali hampir separuh daripada mereka yang berpindah, sementara di UBS kira-kira sepertiga daripada dua dozen kakitangan yang berpindah telah kembali, menurut eksekutif yang enggan dinamakan kerana maklumat itu tidak diumumkan.

Pasaran modal yang lebih kecil Singapura bermakna ia tidak dapat bersaing dengan Hong Kong dalam urus niaga atau ekuiti, yang merupakan pendorong terbesar Wall St