Switzerland akan menganjurkan persidangan damai Ukraine pada bulan Jun dan berharap Rusia dapat menyertainya suatu hari nanti

(SeaPRwire) –   JENEVA (AP) — kerajaan berkata Rabu bahawa ia akan menganjurkan persidangan antarabangsa tinggi pada Jun untuk membantu merangka jalan ke arah keamanan di Ukraine selepas lebih dua tahun peperangan, dan menyatakan harapan bahawa Rusia mungkin akan menyertai proses keamanan pada suatu hari nanti.

Resort Bürgenstock tepi tasik berhampiran Lucerne dijangka menjadi tuan rumah persidangan 15-16 Jun yang akan menarik pegawai kerajaan tinggi dari puluhan negara, mengikuti rancangan yang dibentangkan beberapa bulan lalu oleh dan .

Menteri Luar Negara Switzerland berkata lebih 100 negara akan dijemput ke persidangan itu.

“Negara pertama yang kami bercakap dengan, selepas Ukraine tentu sahaja, ialah Rusia, kerana proses keamanan tidak boleh berlaku tanpa Rusia, walaupun ia tidak akan hadir untuk mesyuarat pertama” kata Cassis kepada wartawan di ibu negara Switzerland, Bern.

Akhbar harian Switzerland Neue Zürcher Zeitung melaporkan bahawa Presiden Joe Biden mungkin menghadiri tetapi pegawai Rumah Putih berkata Rabu tiada keputusan telah dibuat sama ada siapa dari kerajaan AS yang mungkin menghadiri persidangan kemuncak itu dan bahawa tiada rancangan perjalanan telah disahkan.

Menteri Luar Rusia Sergey Lavrov memberi amaran minggu lalu bahawa rundingan prospektif untuk mengakhiri peperangan di Ukraine hanya boleh berjaya jika mengambil kira kepentingan Moscow, menolak rundingan keamanan yang dirancang sebagai tipu daya Barat untuk meraih sokongan lebih meluas untuk Kyiv.

Presiden Rusia Vladimir Putin berkata tiada keamanan di Ukraine sehingga matlamat Rusia dipenuhi.

“Kami tidak akan menandatangani perjanjian keamanan dalam persidangan ini,” kata Viola Amherd, presiden Switzerland. Beliau memanggil persidangan itu “langkah pertama” dalam proses ke arah keamanan yang kekal di Ukraine yang boleh membawa kepada persidangan kedua, susulan.

“Ia perlu jelas dari awal bahawa Rusia — lebih awal atau kemudian — perlu berada di situ,” kata Menteri Luar Negara Cassis. “Kini, ia tidak wajib bahawa ia berada pada hari pertama. Kami juga boleh membayangkan pada hari pertama, orang mungkin bersetuju tentang cara lebih baik untuk menjemput Rusia.”

“Kami perlu bersetuju: Itulah kerja berat yang menanti kami,” tambahnya.

Kerajaan Switzerland berkata perbincangan awal untuk mengatur persidangan itu melibatkan Kesatuan Eropah dan utusan dari yang dipanggil Global South, termasuk Brazil, China, Ethiopia, India, Arab Saudi dan Afrika Selatan.

Cassis mengakui “beberapa ketidakpastian” menjelang persidangan itu, tetapi menyatakan tradisi Switzerland dalam diplomasi perhubungan antara pihak bermusuhan dan tanggungjawab Switzerland untuk menyumbang ke proses keamanan di Ukraine.

Penglibatan AS “perlu”, katanya, dan Amerika Syarikat telah mengesahkan penyertaannya kepada Switzerland, walaupun beliau tidak menyatakan pada apa tahap.

Zelenskyy telah mengemukakan formula keamanan 10 perkara yang antara lain menuntut pengusiran semua tentera Rusia dari Ukraine dan pertanggungjawaban ke atas jenayah peperangan ketika kedua-dua pihak terus bertempur sepanjang barisan hadapan kira-kira 1,500 kilometer (930 batu). Moscow segera menolak idea sedemikian.

Banyak ketidakpastian diplomatik telah berpusat sama ada rakan kongsi utama China mungkin menghadiri — dan Cassis menekan sokongan Beijing semasa lawatan ke China bulan lalu. Beijing telah mengemukakan cadangan keamanan 12 perkara sendiri untuk mengakhiri peperangan di Ukraine lebih satu tahun lalu.

Kementerian Luar Negara China berkata bahawa Beijing menyokong persidangan yang diterima oleh Rusia dan Ukraine, yang belum berlaku sehingga kini.

Bürgenstock, berada di atas Tasik Lucerne, pernah menjadi tuan rumah perbincangan diplomatik dahulu, termasuk perbualan antara warga Cyprus Turki dan Yunani pada 2004 — yang tidak banyak membantu memuka jalan ke arah rekonsiliasi di pulau Mediterranean mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.