Suspek pendatang tanpa izin mendaratkan bot di pantai San Diego lalu lari ke kampung kaya

(SeaPRwire) –   telah mendapat rakaman kapal laju penuh dengan mangsa curiga mendarat di pantai California pada Selasa dan kemudian melarikan diri ke kampung pantai kaya.

Video tersebut, yang diambil oleh penduduk tempatan yang berada di air pada masa itu, menunjukkan kapal laju berwarna putih melaju ke arah pantai Marine Street di La Jolla, kira-kira 10 batu di utara bandar .

Kumpulan lelaki kira-kira lapan orang boleh dilihat melompat dari kapal dan menyerbu pantai. Mereka berlari ke atas pantai dan berserakan ke kampung, meninggalkan kapal ditinggalkan di air.

Jack Enright, penduduk tempatan yang merakamkan video tersebut, memberitahu ’ Bill Melugin bahawa beliau berada di air dan melihat kapal laju melaju terus ke arahnya.

“Saya mengambil gambar ombak dengan GoPro saya di air apabila tiba-tiba saya nampak sebuah kapal melaju terus ke arah saya ke pantai,” kata Enright.

“Saya bergerak sedikit ke selatan dan mula merakam. Kapal itu kemudian mendarat di pantai dan lapan orang atau lebih melarikan diri dari kapal.”

“Pada masa itu, saya agak risau mereka mungkin bersenjata dan saya mengekalkan jarak [dan] terus merakam.”

Masih tidak jelas sama ada mangsa curiga telah ditangkap.

La Jolla merupakan rumah kepada Alicia Keys dan Swizz Beatz, yang membeli rumah mewah di sana untuk $20.8 juta pada tahun 2019, menurut NBC. Sen. Mitt Romney, R-Utah, pernah tinggal di La Jolla tetapi menjual rumah mewahnya di sana pada tahun 2021 untuk $23.5 juta, menurut The San Diego Tribune.

Pantai itu kira-kira 23 batu di utara sempadan selatan, walaupun mangsa curiga semakin menggunakan bot untuk mengelak pihak berkuasa, dengan San Diego menjadi lokasi pendaratan yang semakin popular.

Satu video berasingan yang dimuat naik minggu lepas menunjukkan bot lain penuh dengan kira-kira mendarat di pantai di La Jolla sebelum mereka akhirnya melarikan diri dari tempat kejadian.

Dari September hingga November, pihak berkuasa sempadan AS telah meninggalkan lebih 42,000 orang di jalan-jalan San Diego County tanpa arahan atau bantuan, lapor The San Diego Tribune, mengutip pegawai-pegawai negeri.

Angka-angka tersebut tidak mengambil kira mangsa curiga seperti yang dilihat dalam video.

Kebanyakan besar penyeberangan haram di kini berlaku di Arizona dan California kerana peralihan daripada Texas berterusan, lapor Melugin.

Sumber CBP memberitahunya terdapat 5,240 tangkapan Patrol Sempadan haram di sempadan selatan Rabu, 3,854 daripadanya (73.5%) berada di Arizona dan California.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.