Suspek Masih Bebas Selepas Tembakan di Alley Bowling di Maine Meninggalkan Sekurang-kurangnya 16 Mati

Police respond to an active shooter situation in Lewiston, Maine, Wednesday, Oct. 25, 2023.

LEWISTON, Maine — Seorang lelaki membuka tembakan di sebuah gelanggang boling dan bar di Lewiston, Maine, pada malam Rabu, membunuh sekurang-kurangnya 16 orang dan menyelubungi bandar terbesar kedua negeri itu dalam kekacauan. Suspek masih bebas sementara pihak berkuasa mengarahkan penduduk dan pemilik perniagaan untuk tinggal di dalam dan menjauhi jalanan.

Dua pegawai penguatkuasa undang-undang memberitahu Associated Press puluhan orang juga cedera. Pegawai-pegawai itu tidak dibenarkan untuk membincangkan butiran siasatan sedang berjalan secara terbuka dan berkata kepada AP atas syarat tanpa nama.

Polis Lewiston mengatakan dalam satu kenyataan di Facebook awalnya bahawa mereka sedang menangani insiden penembak aktif di Bar dan Grille Schemengees dan Sparetime Recreation, sebuah gelanggang boling kira-kira 6.4 kilometer jauhnya. Pejabat Sherif Daerah Androscoggin melepaskan dua gambar suspek di laman Facebooknya yang menunjukkan seorang penembak masuk ke sebuah premis dengan senjata diangkat ke bahunya.

“Sila tinggalkan jalanan untuk memberi laluan kepada penyelamat kecemasan ke hospital,” kata polis.

Di laman webnya, Pusat Perubatan Pusat Maine menyatakan staf “bertindak balas kepada peristiwa pembunuhan beramai-ramai, peristiwa penembak beramai-ramai” dan berkoordinasi dengan hospital-hospital kawasan untuk mengambil masuk pesakit. Seorang wanita yang menjawab telefon di jabatan kecemasan berkata tiada maklumat lanjut boleh dikeluarkan dan hospital itu sendiri dalam kuncian.

Melinda Small, pemilik Legends Sports Bar and Grill, berkata stafnya segera mengunci pintu dan memindahkan semua 25 pelanggan dan pekerja jauh dari pintu selepas seorang pelanggan melaporkan mendengar mengenai tembakan di gelanggang boling kurang suku batu jauhnya sekitar pukul 7 malam. Segera, polis banjir jalan raya dan seorang pegawai polis akhirnya mengiringi semua orang keluar bangunan empat orang sekali. Semua orang di bar selamat.

“Saya sebenarnya dalam keadaan kaget. Saya bersyukur pasukan saya bertindak cepat dan semua orang selamat,” kata Small kepada Associated Press. “Tetapi pada masa yang sama, hati saya pecah untuk kawasan ini dan apa yang dihadapi semua orang. Saya hanya rasa kosong.”

Amaran untuk Lewiston dikeluarkan sedikit selepas pukul 8 malam apabila pejabat sherif melaporkan bahawa agensi penguatkuasa undang-undang sedang menyiasat “dua peristiwa penembak aktif”. Pegawai-pegawai mengeluarkan kemaskini sekitar pukul 10 malam untuk apa yang digambarkan sebagai pemburu manusia.

“Elakkan kawasan sehingga pihak berkuasa memberi isyarat selamat,” kenyataan itu berkata. “Cari laluan alternatif untuk mengelak kawasan dan sebarang gangguan. Jika sudah beroperasi di rantau yang terlibat, patuhi semua arahan dikeluarkan oleh pegawai-pegawai tempatan, termasuk perintah berlindung di tempat.”

“Kami menggalakkan semua perniagaan mengunci dan atau menutup semasa kami menyiasat,” lapor pejabat sherif.

Jurucakap Kementerian Awam Keselamatan Maine menasihatkan penduduk untuk tinggal di rumah dengan pintu dikunci.

“Pihak penguatkuasaan undang-undang sedang menyiasat di dua lokasi sekarang,” kata Shannon Moss. “Sekali lagi sila tinggalkan jalanan dan benarkan pihak penguatkuasa undang-undang menyelesaikan situasi.”

Ketua Menteri Janet Mills mengeluarkan kenyataan menggemakan arahan itu. Beliau berkata beliau telah diberi maklumat mengenai situasi dan akan terus berhubung rapat dengan pegawai-pegawai keselamatan awam. Rumah Putih berkata Presiden Joe Biden juga telah diberi maklumat.

Lewiston, kira-kira 56 kilometer utara Portland, muncul sebagai pusat utama untuk imigresen Afrika ke Maine. Penduduk Somalia, yang berjumlah beribu-ribu, telah mengubah demografi bandar bersejarah putih kepada salah satu yang paling pelbagai di New England utara.

Ange Amores, jurucakap bandar Lewiston, berkata pegawai-pegawai bandar tidak mengulas mengenai tembakan. Amores berkata Polis Negeri Maine merancang untuk mengadakan sidang akhbar, kemungkinan besar di dewan bandar, untuk mengemaskini orang ramai pada malam Rabu.

Senator Maine Angus King, bebas, berkata beliau “sangat sedih untuk bandar Lewiston dan semua orang yang bimbang tentang keluarga, kawan dan jiran” dan sedang memantau situasi. Pejabat senator berkata senator akan pulang terus ke Maine sebaik sahaja undian akhir Senat pada petang Khamis.