Steve Scalise Mengundurkan Diri dari Perlumbaan Kerusi Speaker Dewan Perwakilan

GOP Meeting Oct 12

WASHINGTON – Steve Scalise mengakhiri perjuangannya untuk menjadi Speaker Dewan Perwakilan pada hari Khamis malam selepas pemegang jawatan keras kepala enggan menyokong calon parti, melemparkan majoriti GOP ke dalam kekeliruan yang lebih mendalam dengan dewan tidak dapat berfungsi.

Scalise memberitahu rakan sekerja GOP dalam mesyuarat tertutup pada hari Khamis malam tentang keputusannya dan dengan tegas enggan mengumumkan sokongan untuk mana-mana orang lain, termasuk saingan utamanya, Ahli Parlimen Jim Jordan, pengerusi jawatankuasa kehakiman keras kepala yang disokong oleh Donald Trump yang sudah memberitahu rakan sekerja bahawa dia tidak akan mencari pekerjaan itu lagi.

Langkah seterusnya tidak pasti kerana Dewan Perwakilan secara rasminya ditutup sementara majoriti Republikan cuba memilih Speaker selepas menyingkirkan Kevin McCarthy dari jawatan itu.

“Saya baru sahaja berkongsi dengan rakan sekerja saya bahawa saya menarik diri sebagai calon Speaker-designee,” kata Scalise apabila beliau muncul dari mesyuarat tertutup di Capitol.

Scalise, R-La., berkata majoriti Republikan “masih perlu bersatu dan belum ada”.

Beliau telah bekerja dengan gigih untuk menjamin undi selepas dinominasikan oleh majoriti rakan sekerjanya, tetapi selepas berjam-jam perjumpaan peribadi selama dua hari dan lewat malam di Capitol jelas ahli undang-undang tidak berganjak dari penolakan mereka untuk menyokongnya.

“Masih ada beberapa orang yang mempunyai agenda sendiri,” kata Scalise. “Dan saya sangat jelas, kita perlu meletakkan semua agenda di tepi dan memberi tumpuan kepada apa yang negara ini perlukan.”

Apabila ditanya jika beliau akan memberikan sokongan kepada Jordan, Scalise berkata: “Ia perlu orang-orang yang tidak melakukannya untuk diri mereka sendiri dan kepentingan peribadi mereka.”

Beliau berkata beliau akan mendorong penyelesaian segera. “Tetapi ia tidak akan berlaku. Ia tidak akan berlaku hari ini. Ia tidak akan berlaku esok. Ia perlu berlaku segera, tetapi saya menarik diri nama saya.”

Ketidakpuasan telah meningkat kerana krisis itu menjadi lebih dalam dan Republikan kehilangan hari lagi tanpa Speaker Dewan. Scalise cuba melemahkan lebih 100 undi, terutamanya dari mereka yang menyokong Jordan.

Tetapi banyak pemegang jawatan keras kepala mengambil petunjuk dari Trump telah bertekad untuk perjuangan yang lebih lama untuk menggantikan McCarthy selepas pemecatan bersejarahnya dari pekerjaan itu. Mereka mendakwa bahawa Ketua Majoriti Scalise tidak lebih baik pilihan, bahawa beliau seharusnya memberi tumpuan kepada kesihatannya kerana melawan kanser dan bahawa beliau bukan pemimpin yang akan disokong mereka.

Tiada undian Dewan yang dijadualkan.

McCarthy berkata selepas itu bahawa Scalise akan kekal sebagai Ketua Majoriti tetapi tidak memberi nasihat lain kepada rakan sekerjanya.

“Saya hanya fikir konferens keseluruhannya perlu menyelesaikan masalah mereka, selesaikan dan pilih pemimpin,” katanya.

Dewan Perwakilan memasuki minggu kedua tanpa Speaker dan secara rasminya tidak dapat berfungsi, dan tekanan politik semakin meningkat ke atas Republikan untuk mengubah arah, mengenengahkan kawalan majoriti dan memerintah di Kongres.

Tindakan diperlukan untuk membiayai kerajaan atau menghadapi ancaman penutupan persekutuan dalam masa sebulan. Ahli undang-undang juga mahu Kongres memberikan kenyataan sokongan yang kuat untuk Israel dalam perang dengan Hamas, tetapi resolusi bipartis telah dihalang oleh kebuntuan di Dewan Perwakilan. Rumah Putih dijangka segera meminta wang untuk Israel, Ukraine dan penggantian bekalan senjata Amerika Syarikat.

Situasi tidak sepenuhnya berbeza dari awal tahun, apabila McCarthy menghadapi reaksi serupa dari kumpulan sayap kanan yang berbeza yang akhirnya memberikan undi mereka untuk memilihnya sebagai Speaker, kemudian mengatur pemecatan bersejarahnya.

Tetapi matematik kali ini lebih menakutkan. Scalise, yang dilihat oleh sesetengah rakan sekerja sebagai wira kerana telah terselamat dari penembakan 2017 terhadap ahli parlimen di medan latihan besbol kongres, memenangi undian tertutup Republikan 113-99. Tetapi McCarthy, R-Calif., mencatatkan bahawa Scalise, lawan lama, menunjukkan beliau akan mempunyai 150 undi di belakang tabir, tetapi gagal mencapai tanda itu.

Scalise memerlukan 217 undi untuk mencapai majoriti yang mungkin diperlukan dalam pertempuran lantai dengan Demokrat. Dewan dibahagikan secara sempit 221-212, dengan dua kerusi kosong, bermakna Scalise boleh kehilangan hanya beberapa Republikan di hadapan tentangan dari Demokrat yang pasti akan menyokong pemimpin mereka sendiri, Ahli Parlimen New York Rep. Hakeem Jeffries. Ketidakhadiran menjelang akhir minggu boleh menurunkan ambang majoriti yang diperlukan.

Demokrat yang jengkel, yang telah menonton dan menunggu majoriti Republikan pulih dari pemecatan McCarthy, mendesak mereka untuk menyelesaikannya, memberi amaran dunia sedang menonton.

“Ahli Republikan Dewan perlu mengakhiri Perang Saudara GOP, sekarang,” kata Jeffries.

“Ahli Demokrat Dewan terus menunjukkan bahawa kami bersedia, bersedia dan mampu menemui jalan yang bipartisan,” katanya, mendesak agar Dewan dibuka semula dan mengubah peraturan Republikan yang membolehkan seorang ahli undang-undang memulakan proses untuk menyingkirkan Speaker.

Sementara itu, Kongres duduk tidak aktif, Republikan menghabiskan hari kedua di belakang pintu tertutup, berdebat dan mengungkapkan keresahan tetapi gagal mengikuti peraturan parti mereka sendiri dan bersatu di belakang calon.

Ahli Parlimen Troy Nehls, R-Texas, mengesahkan semula sokongannya untuk Trump sebagai Speaker; jawatan itu tidak perlu pergi kepada ahli Kongres.

Trump, yang dijangka menjadi calon utama untuk pencalonan presiden Republikan 2024, berulang kali membincangkan kesihatan Scalise semasa wawancara radio yang disiarkan pada hari Khamis.

“Baik, saya suka Steve. Saya suka kedua-dua mereka sangat. Tetapi masalahnya, anda tahu, Steve adalah lelaki yang berada dalam kesulitan yang serius, dari sudut kansernya,” kata Trump dalam rancangan radio Brian Kilmeade Fox News.

Scalise telah didiagnosis dengan bentuk kanser darah dikenali sebagai mieloma berganda dan menerima rawatan.

“Saya fikir ia akan sangat sukar, mungkin dalam kedua-dua kes, untuk seseorang mendapatkan,” kata Trump. “Dan anda akan berakhir dalam satu daripada kebuntuan gila ini. Ini adalah situasi yang sangat menarik.”

Sebaliknya, Trump dijangka mengambil pendekatan tidak campur tangan terhadap pergaduhan dalaman GOP sebaik sahaja Scalise, bukan pilihan Jordan, menjadi calon, menurut seorang individu yang mengetahui fikiran Trump yang berbual dengan syarat anonim.

Banyak Republikan mahu mengelakkan spektakel pergaduhan lantai Dewan yang melelahkan seperti pertempuran Januari yang panjang apabila McCarthy menjadi Speaker.

Tetapi yang lain berkata sudah tiba masanya bagi Republikan keluar dari belakang pintu tertutup dan mengundi.

“Berhenti menyeretnya keluar,” kata Ahli Parlimen Marjorie Taylor Greene, R-Ga., di media sosial. “Jika Kevin McCarthy perlu pergi 15 pusingan maka Speaker seterusnya harus dapat melakukan yang sama atau lebih jika mereka perlu.”

—Agensi Berita Associated Press Jill Colvin di New York dan Kevin Freking menyumbang kepada laporan ini.