Starbucks, Workers United Union Seman Starbucks-Union Pro-Palestin Dalam Ucapan Media Sosial

Logo Starbucks Workers United muncul pada baju seseorang menghadiri perbicaraan di Washington pada 29 Mac 2023.

Starbucks dan kesatuan yang menganjurkan pekerjanya telah menyaman antara satu sama lain berikutan satu kenyataan media sosial mengenai Israel-Hamas.

Starbucks telah menyaman Workers United di mahkamah persekutuan di Iowa pada Rabu, menyatakan satu kenyataan media sosial pro-Palestin dari akaun kesatuan awal dalam peperangan Israel-Hamas telah memarahkan beratus-ratus pelanggan dan merosakkan reputasinya.

Starbucks menyaman kerana pelanggaran tanda dagangan, meminta Workers United berhenti menggunakan nama “Starbucks Workers United” untuk kumpulan yang menganjurkan pekerja kedai kopi itu. Starbucks juga mahu kumpulan itu berhenti menggunakan logo bulat hijau yang menyerupai logo Starbucks.

Workers United membalas dengan pengembalian sendiri, meminta mahkamah persekutuan di Pennsylvania membuat keputusan bahawa ia boleh terus menggunakan nama Starbucks dan logo serupa. Workers United juga menyatakan Starbucks memfitnah kesatuan dengan menyatakan ia menyokong keganasan dan kekejaman.

Pada 9 Oktober, dua hari selepas militan Hamas menyerbu komuniti selatan Israel, Starbucks Workers United memaparkan “Solidariti dengan Palestin!” di X, dahulunya dikenali sebagai Twitter. Workers United – sebuah cabang Philadelphia kepada Perkhidmatan Pekerja Antarabangsa – menyatakan dalam saman itu bahawa pekerja memaparkan tweet itu tanpa kebenaran pemimpin kesatuan. Kenyataan itu dipaparkan selama kira-kira 40 minit sebelum dipadamkan.

Tetapi kenyataan dan retweet dari cawangan tempatan Starbucks Workers United menyokong Palestin dan mengecam Israel masih boleh dilihat pada Rabu di X. Starbucks menyaman di Mahkamah Daerah Amerika Syarikat bagi Daerah Selatan Iowa, mencatatkan bahawa Starbucks Workers United Iowa City antara mereka memaparkan mesej pro-Palestin.

Dalam surat yang dihantar kepada Workers United pada 13 Oktober, Starbucks mendesak kesatuan berhenti menggunakan namanya dan logo serupa. Dalam responnya, Workers United menyatakan halaman Starbucks Workers United di X jelas mengenal pasti ia sebagai kesatuan.

“Starbucks cuba mengeksploitasi tragedi berterusan di Timur Tengah untuk memperkukuhkan kempen anti-kesatuan syarikat,” Presiden Workers United Lynne Fox menulis dalam surat kepada Starbucks.

Dalam saman itu, Workers United mencatatkan bahawa kesatuan sering menggunakan nama syarikat pekerja yang mereka wakili, termasuk Amazon Labor Union dan Persatuan Pemain Bola Sepak Kebangsaan.

Starbucks berkata ia menerima lebih 1,000 aduan mengenai kenyataan kesatuan itu. Pekerja Starbucks terpaksa berdepan dengan pelanggan yang bermusuhan dan menerima panggilan ancaman. Penjenayah menyemprot lukisan Bintang Daud dan swastika pada tingkap kedai di Rhode Island.

Beberapa ahli politik, termasuk Senator Republikan Rick Scott dari Florida, memanggil boikot Starbucks.

“Jika anda pergi ke Starbucks, anda menyokong membunuh orang Yahudi,” Ahli Dewan Negeri Florida Randy Fine, seorang Republikan, menweet pada 11 Oktober.

Kenyataan rasmi Starbucks mengenai peperangan menyatakan simpati kepada mangsa-mangsa yang tidak bersalah di Israel dan Gaza.

“Starbucks secara tegas mengecam tindakan kebencian, keganasan dan kekejaman,” Sara Kelly, Naib Presiden Eksekutif Starbucks menulis dalam surat kepada pekerja minggu lepas.

Workers United belum mengeluarkan kenyataan sendiri. Tetapi ibu pejabatnya, SEIU, berkata pada Selasa bahawa ia mempunyai banyak ahli dengan keluarga di kedua-dua belah konflik dan percaya “semua orang Israel dan Palestin layak keselamatan, bebas dari keganasan, dan peluang untuk maju.”

Starbucks Workers United telah beroperasi di bawah nama itu sejak Ogos 2021, beberapa bulan sebelum ia mempersekutukan kedai Starbucks pertamanya di Buffalo, New York. Sejak itu, sekurang-kurangnya 366 kedai Starbucks di AS telah mengundi untuk mempersekutukan. Kempen itu membantu melancarkan gelombang protes buruh oleh pekerja Amazon, penulis dan pelakon Hollywood serta pekerja automotif.

Tetapi Starbucks tidak menyokong penyatuan dan belum mencapai persetujuan buruh di mana-mana kedai yang mempersekutukan. Proses itu telah penuh kontroversi, dengan pekerja menganjurkan beberapa mogok. Hakim daerah dan hakim pentadbiran Lembaga Hubungan Buruh Kebangsaan telah membuat 38 keputusan mendapati amalan buruh tidak adil oleh Starbucks, kata Lembaga itu, termasuk menangguhkan rundingan dan mengekalkan manfaat dari pekerja yang mempersekutukan.