Sistem Pertahanan udara Canggih Melindungi Israel Dari Serangan Drone dan Rudal

(SeaPRwire) –   Ketika Iran melancarkan gelombang serangan drone dan peluru berpandu besar-besaran ke arah , tentera Israel sedang mengesan dan menyediakan untuk menangkis senjata-senjata tersebut dalam serangan langsung pertama oleh Republik Islam ke atas Israel, Times of Israel melaporkan.

Sebelum ini pada hari Sabtu, Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata Israel telah “bersedia selama berminggu-minggu untuk kemungkinan

Netanyahu berkata pertahanan udara Israel “dikerahkan, kami bersedia untuk sebarang senario, sama ada dalam serangan mahupun pertahanan.”

Sistem pertahanan peluru berpandu Israel merangkumi rentetan kompleks senjata untuk melindungi dan mempertahankan negaranya.

“Israel mempunyai sistem pertahanan udara berlapis terdiri daripada Iron Dome, David’s Sling dan Arrow serta aset-aset rahsia yang lain. Ia juga mungkin akan mendapat sokongan pertahanan peluru berpandu balistik daripada Amerika Syarikat, memandangkan tentera kedua-dua negara telah berlatih mengenainya selama bertahun-tahun,” kata Mark Dubowitz, Ketua Eksekutif Yayasan untuk Pertahanan Demokrasi.

Dengan belanjawan tentera tahunan melebihi $20 bilion dan akses kepada peralatan tentera Amerika Syarikat yang paling maju, Israel menguasai langit dan kebanyakan laut sekeliling wilayahnya, dan ia mempunyai keupayaan siber yang unggul.

Sistem Pertahanan Peluru Berpandu Arrow terdiri daripada Arrow 2 dan Arrow 3, yang boleh menangkis peluru berpandu dilancarkan dari jarak sejauh hampir 1,500 batu dan di atas atmosfera bumi.

Senjata lain yang digunakannya ialah “David’s Sling.” Ia direka bentuk untuk menangkis kapal terbang musuh, drone, peluru berpandu balistik taktikal, roket dan peluru berpandu jarak sederhana hingga jauh, dilancarkan pada jarak antara 25 hingga 190 batu.

Iron Dome direka bentuk untuk menangkis dan memusnahkan roket jarak pendek dan pecahan meriam dilancarkan dari jarak antara dua hingga 43 batu jauhnya dan trajektorinya akan membawa mereka ke kawasan berpenduduk Israel.

Sistem itu pertama kali digunakan dalam peperangan pada 2011. Ia menangkis peluru berpandu dilancarkan dari Jalur Gaza, yang berada di bawah kawalan Hamas sejak 2007.

Tentera Israel mendakwa kadar kejayaan sehingga 90% untuk Iron Dome.

Sistem Peluru Berpandu Patriot terutamanya bertujuan untuk mempertahankan Amerika Syarikat dan juga dihantar ke beberapa sekutu, termasuk Ukraine, Poland dan Israel. Sistem Patriot direka bentuk untuk menangkis kapal terbang dan peluru berpandu jarak sederhana pada jarak sehingga 94 batu dan altitud sehingga 19 batu.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kerjasama pertahanan peluru berpandu Amerika Syarikat dan Israel telah berkembang untuk merangkumi pembangunan bersama beberapa sistem direka bentuk untuk menangkis pelbagai ancaman, daripada peluru berpandu dan roket jarak pendek dilancarkan oleh pemain bukan negara, seperti Hamas dan Hezbollah, hingga peluru berpandu balistik jarak sederhana dan jauh di arsenal Syria dan Iran, mengikut pustaka maya Yahudi.

Pertubuhan Pertahanan Peluru Berpandu Israel menyatakan bahawa mereka terus memperbaiki setiap sistem mereka, menyesuaikan dan meningkatkan keupayaannya terhadap pelbagai ancaman.

‘ Bradford Betz dan Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.