Sistem Kesihatan Gaza Dilaporkan Berada di Ambang Runtuh

Krisis di sektor kesihatan di Gaza

Agensi kesihatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menyeru lebih bantuan dibenarkan memasuki Gaza dalam satu laporan dikeluarkan selasa pagi, memberi amaran bahawa kekurangan bekalan perubatan, makanan dan bahan api di rantau itu hanya akan menyebabkan beban perubatan rantau itu semakin teruk.

Sepertiga hospital di Jalur Gaza kini tidak berfungsi ketika beban perubatan adalah besar, dan beberapa dua pertiga klinik tidak berfungsi, menurut Rick Brennan, Pengarah Kemalangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia PBB untuk Timur Tengah.

Dalam temubual dengan Al Jazeera selasa, seorang jurucakap kepada kementerian kesihatan Gaza berkongsi bahawa sistem kesihatan di rantau itu berada di ambang runtuh. Kementerian itu juga berkata bahawa penjana hospital akan berhenti berjalan dalam masa 48 jam, dengan menyatakan bahawa sistem kesihatan telah “mencapai tahap terburuk dalam sejarahnya.”

“Kami sedang membincangkan runtuhnya sepenuhnya sistem kesihatan, yang kini tidak mampu menangani bilangan besar mangsa yang tiba di hospital, dengan keupayaan terhad untuk merawat mangsa, selain daripada pengurangan bahan api yang cepat, yang akan menyebabkan kelewatan kuasa,” katanya, menurut NBC News. “Kami hanya beberapa jam lagi daripada hospital berhenti beroperasi, dan ini disahkan oleh organisasi antarabangsa yang mengetahui situasi kesihatan di Jalur Gaza.”

Bahan api, yang tidak termasuk dalam mana-mana konvoi bantuan sehingga kini, menjadi “barang paling penting” di Gaza, laporan PBB menyatakan. Tanpanya, “lori tidak boleh bergerak dan penjana tidak boleh menghasilkan elektrik untuk hospital, kilang roti dan loji penyahgaraman air.”

Pekerja menurunkan bantuan perubatan daripada World Health

Berikutan rundingan diplomatik selama beberapa hari, 54 lori bantuan telah memasuki Gaza sejak Sabtu, membawa campuran makanan, bekalan perubatan dan barang bukan makanan. Tetapi jumlahnya jauh daripada cukup untuk memenuhi keperluan orang Gaza dalam krisis. Sebelum konflik, sekurang-kurangnya 100 lori bantuan biasa memasuki Gaza setiap hari bersama beratus-ratus lori komersial lain, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah menyatakan.

“Bantuan yang disambung semula dari Mesir pada akhir minggu hanyalah titisan dalam lautan apa yang diperlukan,” kata Jeremy Laurence, jurucakap Pejabat Pesuruhjaya Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR).

Serangan ke atas kemudahan kesihatan dan skala besar penduduk yang dipindahkan juga telah meletakkan beban berat kepada sistem itu. Pada 12 Oktober, ICRC menyatakan bahawa “hospital di Gaza berisiko menjadi tempat mayat tanpa elektrik.” Data WHO pada 15 Oktober mendokumenkan 48 serangan ke atas kemudahan kesihatan di Jalur Gaza, menyebabkan kerosakan kepada beberapa 24 hospital dan kemudahan kesihatan, termasuk enam hospital.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu terus menekan agar bantuan memasuki rantau itu tanpa halangan. “Kami berlutut memohon operasi kemanusiaan berterusan, berskala besar, dilindungi,” kata Brennan, daripada PBB, berucap kepada wartawan di Kaherah. “Kami merayu kepada semua mereka dalam kedudukan untuk membuat keputusan atau mempengaruhi pembuat keputusan, untuk memberi kami ruang kemanusiaan untuk menangani malapetaka manusia ini.”