Singapura: Tharman Menang Pilihan Raya Presiden dengan Majoriti Besar sebagai Dorongan kepada Parti Pemerintah

Singapura Undi untuk Presiden dalam Ujian Pengaruh Parti Pemerintah

Bekas timbalan perdana menteri Singapura Tharman Shanmugaratnam memenangi perlumbaan presiden pada hari Jumaat dengan kemenangan besar, menunjukkan para pengundi tidak membiarkan skandal baru-baru ini yang melibatkan parti pemerintah mempengaruhi keputusan mereka untuk menyokong beliau.

Tharman, yang berkhidmat dalam peranan utama dalam Parti Tindakan Rakyat selama lebih daripada dua dekad, mengambil 70.4% undi, menurut Jabatan Pilihan Raya awal Sabtu.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

“Ini bukan hanya undi untuk saya, ini adalah undi untuk masa depan Singapura,” kata Tharman, 66, kepada wartawan selepas kiraan sampel menunjukkan beliau mendahului. “Kempen saya adalah satu optimisme dan solidariti dan saya percaya itulah yang diingini rakyat Singapura.”

Ng Kok Song, bekas ketua pegawai pelaburan dana kekayaan berdaulat Singapura GIC Pte., menduduki tempat kedua dengan 15.7%. Tan Kin Lian, yang merupakan calon presiden pada 2011, menduduki tempat ketiga dengan 13.9%.

Calon dengan hubungan lama dengan PAP telah mendominasi jawatan seremonial sejak ia menjadi jawatan yang dipilih tiga dekad yang lalu.

Keputusan untuk peranan bukan partisan itu menunjukkan rakyat Singapura menyokong parti pemerintah ketika Perdana Menteri Lee Hsien Loong merancang untuk mundur selepas hampir dua dekad di pejabat. Penggantian Lee dijangka bertepatan dengan pilihan raya nasional yang mesti dipanggil menjelang 2025.

Kemenangan Tharman “akan membuat PAP menarik nafas lega tetapi saya tidak fikir kemenangan itu boleh dikaitkan dengan parti sebanyak populariti Tharman sendiri,” kata Nydia Ngiow, pengarah urusan firma perunding perniagaan strategik BowerGroupAsia.

Para pengundi telah bergelut dengan peningkatan kos sara hidup, terutama perumahan yang mahal, sementara negara yang bergantung pada perdagangan menghadapi pertumbuhan yang melambat dan permintaan global yang lebih lemah. Siri skandal politik juga menguji reputasi bersih kerajaan.

Tony Tan, bekas timbalan perdana menteri yang disokong oleh Lee, memenangi pilihan raya presiden yang dipertandingkan dua belas tahun lalu yang diputuskan dengan margin kurang daripada 1% dalam pengiraan semula.

Walaupun perdana menteri menjalankan kerajaan, presiden memegang beberapa kuasa seperti hak untuk membatalkan rang undang-undang perbelanjaan atau permintaan untuk menarik rizab lampau. Semasa pandemik, pendahulu Tharman meluluskan penggunaan rizab lampau untuk membiayai keperluan perbelanjaan luar biasa.

Presiden, yang penggalnya berlangsung selama enam tahun, menandatangani pelantikan perkhidmatan awam utama dan boleh mengarahkan agensi anti-rasuah untuk meneruskan siasatan walaupun bantahan perdana menteri.

Tharman telah berusaha untuk menonjolkan dirinya sebagai berfikiran bebas dengan pengalaman kerajaan yang luas. Dia memenangi margin undi terbesar di kalangan ahli parlimen PAP dalam pilihan raya umum 2020 walaupun prestasi terburuk parti sepanjang sejarah.

Lee telah memuji kelayakan Tharman, dengan mengatakan beliau boleh “teliti” menjalankan tugas presiden. Namun, hubungan Tharman dengan parti lamanya telah memaksanya mengambil kedudukan defensif dalam forum minggu ini.

“Semua orang kanan di landasan awam, mereka berhutang kedudukan mereka kepada bos yang merupakan tokoh politik,” kata Tharman pada masa itu. “Adakah mereka berhutang budi kepada bos mereka kerana itu? Tidak semestinya. Ia bergantung pada individu itu.”