Singapura rampas lebih daripada AS$2 bilion kerana siasatan pengubahan wang haram yang besar meluas

SINGAPORE-LIFESTYLE

Pihak berkuasa Singapura merampas atau membekukan aset bernilai lebih daripada S$2.8 bilion ($2 bilion) dalam salah satu siasatan pengubahan wang haram terbesar di bandar raya ini, kata seorang pegawai kanan pada hari Selasa sambil menunjukkan kerajaan itu boleh mengetatkan peraturan imigresen untuk membendung aliran haram.

Jumlah yang didedahkan kepada parlimen oleh Menteri Dalam Negeri Kedua Josephine Teo adalah lebih tinggi daripada S$2.4 bilion yang diumumkan sebelum ini.

Siasatan masih berjalan dan pihak berkuasa terus mewawancara rakyat Singapura dan orang asing, katanya. Bandar raya ini akan mengkaji semula bagaimana untuk mengetatkan semakan pengesahan imigresen, walaupun “tiada proses saringan yang sempurna,” kata Teo, yang juga mengetuai Kementerian Komunikasi dan Maklumat.

“Singapura menganggap serius pengubahan wang haram,” kata Teo. “Kami tidak berpura-pura buta terhadap sebarang risiko, sebaik sahaja kami sedar akan mereka. Ini bukan kali pertama kami mengambil tindakan penguatkuasaan serius terhadap kesalahan pengubahan wang haram. Tidak juga akan menjadi yang terakhir.”

Singapura sejak lama mengambil kesempatan daripada reputasinya untuk tadbir urus yang bersih dan sifar toleransi terhadap jenayah untuk menarik pelaburan asing dan orang kaya. Itu dipersoalkan selepas pihak berkuasa merampas aset dan menangkap 10 orang asing – semuanya berasal dari China – atas tuduhan pemalsuan dan mengubah hasil daripada penipuan dan perjudian dalam talian haram.

Negara pulau ini bekerjasama dengan rakan antarabangsa dan pengawal selia tempatan akan mengambil tindakan terhadap mereka yang telah gagal, katanya.

Kes ini, yang meletus ke pandangan umum pada pertengahan Ogos, menumpukan perhatian kepada aliran dana dari luar negara dan sama ada sektor kewangan bernilai $2 trilion yang mendorong ekonomi bandar raya ini telah melakukan yang mencukupi untuk menyekat transaksi yang meragukan. Singapura telah menyaksikan pengaliran orang Asia yang kaya, termasuk dari China, yang mencari pelaburan selamat di tengah-tengah serbuan di tanah besar dan sekatan pandemik.

Ahli parlimen sebelum ini telah mengemukakan puluhan soalan yang akan dijawab oleh kerajaan, termasuk keperluan untuk mengetatkan peraturan pencegahan pengubahan wang yang sedia ada, langkah-langkah selanjutnya untuk mencegah jenayah merentas sempadan dan pemeriksaan imigresen.

“Kebanyakan orang bukan pengubah wang haram atau penjenayah,” kata Teo. “Jika peraturan terlalu ketat, maka majoriti permohonan yang tidak bersalah akan dikenakan hukuman tanpa sebab.” Sekurang-kurangnya 240 individu telah disabitkan dengan kesalahan pengubahan wang haram dari 2020 hingga 2022 dengan polis merampas aset bernilai lebih daripada S$1.2 bilion, katanya.

Aliran kekayaan merentas sempadan ke Singapura berjumlah $1.5 trilion tahun lalu, menurut anggaran Boston Consulting Group. Ini menjadikan negara ini hab kewangan luar pesisir ketiga terbesar di dunia selepas Switzerland dan Hong Kong di mana orang kaya meletakkan aset mereka.

Pihak berkuasa berkata bulan lalu operasi tambahan melihat rampasan akaun bank bernilai lebih daripada S$1.13 bilion dan cryptocurrency melebihi S$38 juta. Polis juga telah mengeluarkan perintah untuk menghalang penjualan lebih 110 hartanah dan 62 kenderaan dengan jumlah lebih daripada S$1.24 bilion.

Bank-bank di negara pulau yang kaya ini meningkatkan penelitian terhadap beberapa klien berketurunan Cina dengan kewarganegaraan lain.

Beberapa pemberi pinjaman telah mengkaji pembukaan akaun baru dan transaksi dengan klien berketurunan Cina yang memegang pasport pelaburan, lapor Bloomberg. Sekurang-kurangnya satu bank antarabangsa menutup beberapa akaun klien dengan kewarganegaraan dari negara termasuk Kemboja, Cyprus, Turki dan Vanuatu.

—Dengan bantuan daripada Yi Wei Wong, Faris Mokhtar dan Aradhana Aravindan.