Simon Harris, Ireland dipilih sebagai perdana menteri termuda setelah peletakan jawatan secara tiba-tiba oleh pendahulunya

(SeaPRwire) –   Simon Harris menjadi perdana menteri Ireland termuda pernah pada Selasa dan bersumpah untuk membawa “idea-idea baru, tenaga baru dan empati baru ke dalam kehidupan awam.”

Harris, 37, menggantikan rakan separti Fine Gael, Leo Varadkar, yang mengumumkan peletakan jawatannya hampir tiga minggu lalu, dan mengambil alih kawalan kerajaan yang sedang menghadapi kritikan tajam atas pengendalian kekurangan perumahan, jenayah meningkat, kos sara hidup, serta jumlah pendatang asingnya yang meningkat mendadak menyebabkan penduduk bukan warganegara Ireland menjadi kelompok penduduk keempat terbesar di Kesatuan Eropah, mengikut Eurostat.

Harris dilantik sebagai perdana menteri, dikenali sebagai Taoiseach, melalui undian 88 berbanding 69 di Dáil Éireann, dewan utama Ireland, di mana beliau mendapat sokongan daripada sesetengah ahli bebas serta rakan koalisi Fianna Fáil dan Green Party. Ketiga-tiga parti ini telah berkongsi kuasa sejak 2020, dan penggal mereka akan tamat dalam tempoh kira-kira 12 bulan lagi.

“Kini merupakan masa yang sesuai untuk membina kontrak sosial baharu – satu yang memperbaharui janji kita sebagai Republik,” kata Harris kepada Dáil. “Untuk mencipta peluang sama rata. Untuk menyokong mereka yang paling memerlukan bantuan kerajaan. Untuk melindungi kejayaan ekonomi kita yang telah dicapai. Untuk menggunakan faedahnya untuk menyampaikan hasil kepada masyarakat.”

Beliau bersumpah akan menjadi perdana menteri untuk semua dan membantu meningkatkan kehidupan setiap orang di negara itu.

“Cerita Ireland ialah cerita harapan dan optimisme. Sekali lagi, kita mesti pastikan ia menunjukkan jalan kita ke hadapan. Janganlah kita membuat kesilapan dengan memberi ruang kepada pesimisme dan putus asa tentang masa depan kita.

“Kami boleh dan mesti bangkit di atas politik partian dengan bekerjasama untuk menyelesaikan cabaran terbesar zaman kini. Rakyat mengharapkan kami untuk berbuat lebih. Kami sepatutnya tidak kurang daripada menuntut diri sendiri.”

Pada persidangan tahunan Fine Gael Sabtu lalu, Harris menekankan fokusnya terhadap undang-undang dan ketertiban, membantu perniagaan kecil dan menghubungi semula pengundi luar bandar. Beliau juga berjanji untuk menyelesaikan krisis perumahan “sekali dan selamanya” – sesuatu yang pendahulunya juga janjikan – dengan mencadangkan perpanjangan sokongan untuk pemaju dan pembeli rumah pertama sementara mengakui peningkatan bekalan yang diperlukan akan mengambil masa bertahun-tahun.

Harris dijadual mengumumkan rombakan pasukannya dalam Fine Gael – yang terdiri daripada tujuh daripada 18 kerusi – pada Selasa. Selain itu, lebih 10 ahli parlimen Fine Gael mengatakan mereka tidak akan bertanding semula pada pilihan raya.

Kerajaan liberal sedang berusaha pulih selepas dua pindaan perlembagaan yang disokong Harris ditolak dalam undian referendum. Pindaan itu bertujuan memperluaskan takrifan keluarga dan mengeluarkan bahasa tentang peranan wanita di rumah.

Kenaikan Harris ke kuasa itu berlaku ketika protes terhadap pusat penampungan pendatang yang dibina di bandar dan kampung kecil menjadi perkara mingguan, sementara undang-undang baharu yang mendapat perhatian antarabangsa tergendal di parlimen. Sementara itu, bilangan orang tanpa rumah di Ireland mencapai 13,531 pada Januari, rekod baharu.

Harris pertama kali dipilih ke parlimen pada usia 24 tahun dan dilantik ke kabinet sebelum berusia 30 tahun dalam peningkatan politik yang menakjubkan. Beliau setahun lebih muda daripada Varadkar ketika pertama kali dilantik sebagai perdana menteri pada 2017.

Beliau sebelum ini berkhidmat sebagai Menteri Kesihatan, ketika beliau berjaya meluluskan undang-undang bertujuan mengurangkan pengambilan alkohol dengan mewajibkan harga minimum statutori bagi alkohol dan sekatan terhadap pengiklanan, sementara beliau dipuji atas pengendalian awal tindak balas pandemik.

Walau bagaimanapun, beliau dikritik atas pengendalian skandal barah serviks selepas beberapa wanita menerima keputusan ujian pap yang salah dan kos meningkat terus-menerus Hospital Kanak-kanak Kebangsaan yang belum siap dibina. Beliau terselamat daripada undian tidak percaya berhubung isu kedua.

Beliau juga merupakan menteri yang menyelia penggubalan undang-undang mengenai perundangan abort di Ireland pada 2018, yang membenarkan abort dalam keadaan tertentu.

Ketua Pembangkang utama, Ketua Sinn Féin Mary Lou McDonald, berkata pelantikan Harris tidak mewakili perubahan, dan beliau menyeru supaya pilihan raya umum diadakan.

“Timbalan Harris menawarkan dan mewakili lebih daripada yang sama. Beliau duduk di kabinet selama lapan tahun ketika dasar-dasar yang menyaksikan runtuhnya pemilikan rumah dan kenaikan sewa yang melambung,” kata McDonald.

Reuters dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.