Sierra Leone menangkap 13 pegawai tentera selepas dakwaan rancangan rampasan kuasa

(SeaPRwire) –   Serangan ke atas kubu tentera utama Sierra Leone dan penjara merupakan satu cubaan rampasan kuasa yang gagal dan menyebabkan penangkapan 13 pegawai tentera, kata jurucakap kerajaan pada Selasa.

Penyerang cuba “menggulingkan kerajaan yang dipilih Sierra Leone,” kata Menteri Maklumat Chernor Bah dalam satu sidang akhbar kepada wartawan mengenai serangan awal pagi yang mengejutkan pasukan keselamatan dan penduduk di ibu negara Freetown yang biasanya aman pada Ahad.

“Tiga belas pegawai tentera kini ditahan dan satu lagi orang awam … dalam insiden ini kami kini memanggilnya satu cubaan rampasan kuasa gagal,” kata Bah.

Datang berbulan-bulan selepas Presiden Sierra Leone Julius Maada Bio dipilih semula untuk penggal kedua dalam satu undian pada Jun yang dipertikaikan, satu cubaan rampasan kuasa di negara Afrika Barat ini meningkatkan lagi ketegangan politik di . Rampasan kuasa telah meningkat di rantau ini, dengan lapan rampasan tentera sejak 2020, termasuk di Niger dan Gabon tahun ini.

Penduduk Freetown terjaga oleh bunyi tembakan berat awal pagi Ahad apabila penyerang memecah masuk ke gudang senjata utama di kubu tentera terbesar negara, terletak berhampiran istana presiden di bahagian ibu negara yang sangat dijaga.

Penyerang – berpuluh-puluh – juga menyerang dua buah penjara di bandar, termasuk penjara pusat di mana kebanyakan daripada lebih 2,000 tahanan dibebaskan, menurut Kolonel Sulaiman Massaquoi, ketua bertindak Perkhidmatan Penjara Sierra Leone.

Satu orang awam juga ditahan berhubung serangan itu dan lebih 100 daripada tahanan yang dibebaskan telah melaporkan semula di penjara mengenai pencarian suspek yang melarikan diri, kata menteri maklumat itu.

Bunyi tembakan didengari di ibu negara pada Selasa apabila pasukan keselamatan cuba menangkap salah seorang suspek yang melarikan diri. “Orang yang menjadi tumpuan itu kini ditahan oleh pasukan keselamatan,” kata kementerian maklumat dalam satu kenyataan.

Banyak penyerang sama ada bersembunyi atau masih melarikan diri merentasi negara, kata Ketua Staf Pertahanan Lt. Jen. Peter Lavahun dalam sidang akhbar itu.

Beliau berkata gudang senjata itu tiada litar tertutup (CCTV) tetapi pegawai sedang mengesahkan bilangan senjata yang dirampas. “Kami berjaya mengambil semula dua buah kenderaan membawa senjata dan peluru yang dibawa pergi,” kata Lavahun.

Ramai di Freetown dan seluruh negara kekal di dalam pada Selasa, lebih sehari selepas kerajaan melonggarkan perintah berkurung 24 jam kepada penguncian waktu malam.

Terdapat ketegangan politik di Sierra Leone sejak Bio dipilih semula dalam undian yang pembangkang kata telah diatur untuk kepentingannya. Dua bulan selepas dipilih semula, polis berkata mereka menangkap beberapa orang, termasuk pegawai tentera kanan merancang menggunakan protes “untuk menggugat keamanan.”

Negara jiran Guinea kekal tidak stabil secara politik selepas rampasan kuasa pada 2021. Sierra Leone sendiri masih pulih daripada perang saudara 11 tahun yang berakhir lebih dua dekad lalu. Penduduknya 8 juta orang tergolong dalam kalangan termiskin di dunia.

Pertubuhan ECOWAS — yang Sierra Leone adalah ahlinya — mengutuk serangan itu dan menghantar satu delegasi “untuk menyatakan sokongan dan solidariti” kepada presiden negara itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.