Siapakah Mohammad Reza Zahedi, komander tentera Iran yang dilaporkan terbunuh di Syria?

(SeaPRwire) –   Pegawai kanan yang dilaporkan terbunuh Isnin dalam serangan udara yang disyaki Israel di Syria telah memainkan “peranan penting” dalam sokongan Republik Islam kepada Hezbollah, sebuah pertubuhan pengganas Lubnan, kata Amerika Syarikat.

Jabatan Perbendaharaan Amerika Syarikat, yang mengenakan sanksi ke atas Mohammad Reza Zahedi pada 2010, menyatakan bahawa beliau “telah bertindak sebagai perhubung kepada Hezbollah dan perkhidmatan perisikan Syria dan dilaporkan ditugaskan untuk menjamin bekalan senjata kepada Hezbollah.”

Zahedi adalah pemimpin kanan dalam Pasukan Quds Kor Pasukan Revolusi Islam, yang juga telah ditetapkan oleh Jabatan Negara Amerika Syarikat sebagai pertubuhan pengganas asing.

“IRGC-QF adalah salah satu organisasi Iran yang bertanggungjawab untuk menjalankan aktiviti haram dan berbahaya di luar Iran, termasuk operasi asimetri dan pengganasan,” mengikut Pusat Rangkaian Pengganas Negara (NCTC) Amerika Syarikat. “Iran melihat pengganasan sebagai alat yang boleh digunakan untuk menyokong usahanya untuk menghalang dan menentang musuh yang dirasakan, mengasaskan kepimpinan ke atas Muslim Syiah di seluruh dunia, dan memproyeksikan kuasa di Timur Tengah.”

NCTC menyatakan IRGC-QF “menargetkan kepentingan Amerika Syarikat, Israel, Arab Saudi dan Emiriah Arab Bersatu, serta kumpulan pembangkang Iran” dan terdiri daripada antara 5,000 hingga 15,000 anggota yang paling setia daripada Kor Pasukan Revolusi lebih besar.

Zahedi mati Isnin dalam serangan udara yang dikatakan Israel yang mengenai konsulat Iran di Damascus, Syria, sumber keselamatan Lubnan memberitahu Reuters. tidak mengesahkan keterlibatannya dalam serangan itu.

Setiausaha Akhbar Putih Karine Jean-Pierre, apabila ditanya mengenai serangan yang dilaporkan itu, memberitahu wartawan Isnin bahawa “pasukan kami sedang menyiasatnya.”

Behnam Ben Taleblu, felo kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi, memberitahu Digital berikutan serangan itu bahawa “Zahedi kemungkinan besar merupakan sebahagian penting daripada tisu penghubung antara Pasukan Quds IRGC Iran dan rejim Assad di Syria serta Hezbollah Lubnan.”

“Yang terdahulu adalah sekutu negara tertua Iran, dan yang terakhir adalah organisasi proksi yang paling berjaya,” katanya. “Rejim Assad di Syria adalah jambatan sebenar antara Iran dan Hezbollah.”

Taleblu berkata Zahedi memperoleh pengalaman tentera semasa perang Iran-Iraq pada 1980-an dan juga pernah “menjadi ketua Tentera Udara IRGC serta komander Pasukan Darat IRGC Iran.”

Media Iran juga melaporkan bahawa Zahedi adalah pegawai utama Quds Force yang bertanggungjawab di teater Syria dan Lubnan antara akhir 2000-an hingga akhir 2010-an, mengikut Taleblu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.