Siapakah Anthony Pratt, Billionaire Australia yang Kononnya Trump Kongsi Rahsia Nuklear Dengan?

Anthony Pratt, chairman dan ketua pegawai eksekutif Visy Industries Australia Pty, semasa AFR Business Summit

Billionaire Australia Anthony Pratt telah dilontarkan ke bawah sorotan selepas laporan akhbar AS mendakwa bahawa bekas Presiden Donald Trump telah membocorkan rahsia mengenai kapal selam nuklear AS kepada ahli perniagaan itu.

ABC News pertama kali dilaporkan bahawa Trump membincangkan maklumat yang berpotensi sensitif dengan Pratt – yang merupakan ahli Kelab Mar-a-Lago beliau – tidak lama selepas meninggalkan pejabat. Laporan itu mendakwa bahawa ahli perniagaan itu kemudian pergi untuk berkongsi maklumat itu dengan beberapa orang lain, berikutan pendedahan di kelab peribadi Trump.

Ini adalah ringkasan pantas tentang apa yang perlu anda ketahui tentang ‘raja kadbod’ Australia.

Siapakah Anthony Pratt?

Beliau adalah pengerusi kedua-dua Visy dan Pratt Industries, dua syarikat kertas dan pembungkusan yang besar. Visy, asas kekayaan keluarga, dibina selama beberapa dekad oleh bapa Pratt Richard Pratt, yang meninggal dunia pada tahun 2009. Sejak itu, Pratt telah bertanggungjawab dan syarikat itu telah menjadi syarikat swasta kedua terbesar di Australia.

Pratt Industries adalah syarikat pembungkusan kertas gelombang kumpulan di AS, dengan lebih kurang $12 bilion aset. Anthony telah menjadi pusat pertumbuhan kumpulan di AS sejak berpindah ke sana pada tahun 1990-an untuk mengembangkan operasi global keluarga. Mereka mula membeli kilang kotak dan membina kilang kitar semula kertas sebelum menandatangani perjanjian kitar semula kertas sisa dengan Bandar Raya New York. Pratt Industries telah berkembang menjadi syarikat pembungkusan kertas gelombang kelima terbesar di AS, menurut laman web mereka.

Apakah perniagaan utamanya?

Di Australia, syarikatnya sangat terlibat dalam kitar semula kertas, kaca dan produk lain. Di AS, ia terutamanya kotak kadbod. Trump sebenarnya melawat kilang kitar semula kertas Pratt di Ohio pada tahun 2020 dan menggambarkannya sebagai “benar-benar menakjubkan.”

Berapakah nilai Anthony Pratt?

Dia bernilai $9.2 bilion, menurut Indeks Billionaire Bloomberg. Itu menjadikannya orang terkaya ke-213 di dunia, menurut data itu.

Di manakah dia berdiri secara politik?

Pratt dikenali kerana menyokong kedua-dua belah pihak politik, di Australia dan AS. Bekas perdana menteri Australia Scott Morrison menyertai Trump dan Pratt dalam lawatan kilang kertas mereka pada tahun 2020. Pratt juga mempunyai hubungan dengan Presiden Joe Biden setelah menjemput naib presiden ketika itu untuk makan malam semasa lawatannya ke Australia pada tahun 2016. Kembali pada tahun 2013, semasa pentadbiran Obama, dia melantik seorang duta AS terdahulu ke lembaga penasihatnya.

Apa yang dilakukannya di Mar-a-Lago?

Pratt menjadi ahli Mar-a-Lago pada tahun 2017. Beliau dan isterinya Claudine Revere mempunyai dua orang anak dan billionaire itu membahagikan masanya antara Melbourne dan New York.

Apa yang dilakukan Pratt selepas pendedahan Trump yang didakwa?

Selepas Trump didakwa berkongsi butiran mengenai kapal selam – dilaporkan menjadi bilangan hulu ledak nuklear yang mereka bawa dan seberapa dekat mereka boleh menghampiri kapal selam Rusia – Pratt kemudian mendedahkan maklumat yang berpotensi sensitif itu kepada “berpuluh-puluh orang lain,” termasuk pegawai asing, wartawan dan pekerja, menurut ABC. Beliau sejak itu telah ditemubual oleh agensi penguatkuasaan undang-undang AS, lapor rangkaian itu.